АКЦЕНТ

Президент доручив керівництву автономії розвивати доступне житло та інфраструктурні проекти

У рамках робочої поїздки Віктор Янукович ознайомився у Сімферополі з роботою Кримського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості (надає освіту за 40 затребуваними на ринку праці спеціальностями). Він оглянув майстерні, де готують слюсарів, токарів і електрозварювальників, навчально-виробничу оранжерею і тренажер для підготовки водолазів і матросів-рятувальників.

У Кримському центрі професійно-технічної освіти найбільшу цікавість Президента викликав тренажер з підготовки водолазів. Фото Андрія МОСІЄНКА

Також глава держави ознайомився з ходом будівництва Республіканського перинатального центру, який зводять на виконання його доручення. Віктор Янукович висловив упевненість, що заклад відкриється до кінця нинішнього року і навів як приклад інші шість медичних установ такого типу, які вже діють у країні.

За його словами, важлива частина ефективної реалізації в державі реформи системи охорони здоров’я — об’єднання зусиль влади й бізнесу. «До реформування медицини активно долучаються спонсори, зокрема, забезпечуючи профільні заклади сучасним обладнанням. Ми розвиватимемо механізм державно-приватного партнерства й надалі», — сказав Президент, додавши, що пріоритетним завданням є і створення якісної системи надання швидкої медичної допомоги. А сучасні центри надання екстреної допомоги вже облаштовують у різних регіонах країни. І ще протягом наступних років потрібно посилити соціальний захист медиків, підвищити їх заробітні плати, переконаний глава держави.

А на нараді з адміністративно-господарським активом Криму Віктор Янукович акцентував: «Національний план дій на 2013 р. буде готовий у грудні. Ми його розглянемо і затвердимо. Безумовно, відповідне місце там повинен займати Крим, який має свої специфіку і структуру економіки». Питання ж розвитку Криму розглядатимуть у Національному плані дій з урахуванням місцевої економіки, географічного положення і пріоритетних напрямків розвитку.

На переконання Президента, керівництву півострова необхідно активніше реалізовувати й Державну цільову програму «Доступне житло», приділяти її виконанню більше уваги: «Я побачив, що Крим у цьому питанні значно відстає від інших регіонів».

А влада зі свого боку продовжуватиме реалізацію проектів з розвитку інфраструктури автономної республіки. За словами глави держави, це об’єкти енергетики, газопостачання, чимало доріг, які слід побудувати, дорожні роз?в’язки і, звісно, об’єкти соціальної інфраструктури. На їх реалізацію залучатимуть кошти з Державного й місцевого бюджетів. «У нас уже є досвід спільного вирішення питань за участю центрального бюджету і бюджету кримського. Ми продовжимо таку практику. І в обов’язковому порядку озвучимо те, на що кримчани можуть чекати і на що розраховувати», — передає слова Президента його прес-служба.

Також Віктор Янукович сказав, що українські банки повинні працювати в напрямку розширення кредитування вітчизняних підприємств, бо нині в Україні проблеми з кредитуванням економіки. «Наші банки поки що не вийшли на нормальний рівень кредитування, але ми в цьому році розглянемо це питання і поступово знижуватимемо кредитні ставки і створюватимемо умови для розвитку наших підприємств, використовуючи наші власні кредитні ресурси», — пояснив свою позицію глава держави.

А окремий наголос він зробив на важливості посилення конкурентоспроможності української продукції. У цьому контексті потрібне впровадження інноваційних технологій у різних галузях вітчизняного господарства.

До відома присутніх Президент також довів, що Україні потрібні професіоналізм і фаховий підхід до вирішення актуальних проблем держави, а не політиканство. «Не треба зараз думати про рейтинги партій і про те, як обдурити виборців. Люди вже давно зрозуміли, хто є хто в політиці в Україні. Політиканство йтиме з нашого життя. У підсумку всюди перемагатиме професіоналізм», — заявив глава держави.

А вже відповідаючи на запитання представників засобів масової інформації щодо результатів зустрічі з Президентом Росії Володимиром Путіним, Віктор Янукович сказав про те, що в листопаді Україна та Росія повернуться до розгляду газового питання. Він також наголосив, що газова проблематика обговорюється під час усіх зустрічей з російською стороною на високому рівні.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»