ТРАДИЦІЇ

Постуємо, збираємо ягоди та шукаємо квітку папороті в ніч на Івана Купала

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Цей місяць багатий та щедрий: благодатна пора для медозбору, на ринках — необмежений вибір садовини і городини. На ланах південного регіону настала гаряча пора жнив. Повсюдно у розпалі косовиця — заготівля сінажу. «Липень косить і жне, довго спати не дає», — каже народне прислів’я.

Оскільки у полі та вдома роботи непочатий край, то й свят у липні небагато. У давнину і в наш час велелюдно відзначається свято Івана Купала. У містах і селах його проводять на берегах річок, озер, ставків. Молодь танцює й співає навколо обрядових багать, юнаки та дівчата, взявшись за руки, попарно, стрибають через вогнище. Це своєрідний обряд очищення від хвороб, зміцнення сили та здоров’я. Чарівний і урочистий ритуал з віночками, що їх дівчата пускають на воду вечірньої пори. На кожному з них горить свічечка. Чим далі попливе такий оберіг, чим довше горітиме свічечка, тим довшим і щасливішим буде життя дівчини. На Івана Купала, раз у сто років, о 12 годині ночі розквітає папороть. Кому пощастить побачити це рідкісне диво, той стане ясновидцем.

У день Івана Купала зверніть увагу на такі прикмети: якщо вранці трава щедро вкрита росою — добре вродять огірки; дощовий день — на неврожай; якщо ніч буде зоряна — добре вродять гриби. Від Івана Купала починається збирання лікарських рослин.

На перший день після Петрівського посту припадає свято апостолів Петра і Павла. За святковим столом розговляються освяченими в церкві пампушками-мандриками, спеченими з пшеничного борошна. За легендою, саме такими пам?пушками харчувалися Петро і Павло, мандруючи по світу. Яловичі м’ясниці тривають до Маковія (14.08). В цей час споживають м’ясні страви з різними овочами.

За народними прислів’ями: «Петро з Павлом день зменшили, а спеки додали», «Від Петра — красне літо», «На Петра дощ — жито, як хвощ, буде що вкинути у борщ. Якщо два дощі — будуть і млинці».

Липень заступає на вахту спекотливою погодою. Як відомо, це пов’язано з високою сонячною активністю, що триватиме, за прогнозами вчених, до 2013 року. За календарем, складеним народним синоптиком з Дніпропетровська Валерієм Некрасовим, у цьому місяці несприятливі для людей такі дні: 1, 15, 30, 31 липня. Ми знаємо, що не всі народні прикмети підтверджуються. Але, як мовиться, береженого Бог береже.

НАШ КАЛЕНДАР

1 липня — День архітектури України; Всесвітній день архітектури; Міжнародний день кооперативів.

2 липня — День працівників Державної податкової служби України.

3 липня — День працівників морського і річкового флоту; День Військово-Морських сил України.

7 липня — Різдво Святого Іоанна Хрестителя — свято Івана Купала.

10 липня — День рибалки.

11 липня — Всесвітній день народонаселення.

12 липня — День святих апостолів Петра і Павла.

16 липня — День бухгалтера.

17 липня — День металурга.

28 липня — День хрещення Київської Руси-України.

31 липня — День працівників торгівлі.