На Буковині майже кожне село, особливо у гірських районах, має довкола хутори, віддалені почасти на кілька кілометрів. Живуть там переважно старші люди. Щойно сніг вкриває вулиці й дороги, як першу стежку до їхніх хат прокладає листоноша.

Поштарів (це переважно жінки) у наших містах і селах зажди поважали. Вони не тільки принесуть листи, журнали і газети, але й розкажуть новини, перекажуть вітання, вислухають господарів, дадуть добру пораду. Для односельців їхні візити мало не свято.

Ще недавно саме листоноші доставляли людям пенсію — з рук у руки, день у день: хоч дощ заливає, хоч хуртовина з ніг збиває. Поступово технічні новинки змінили цей давній порядок. Пенсіонери з банківськими картками попрямували по пенсію до банкомата.

Хто ж знав, що банкомати у селах ненадовго? З фінансовою кризою банки вирішили скоротити витрати, відтак — закрили місцеві відділення, найперше у сільській місцевості, хоча їхні користувачі — саме соціально вразливі верстви населення.

— До нас почали приходити старші люди з усіх сіл району. Просили допомогти. Адже їм фізично і фінансово важко добиратися до райцентру за своїми грошима, які ще й не завжди можна через банкомат отримати, — розповідає начальник центрального відділення зв’язку Сторожинецького району Микола Александрюк. — Разом із чернівецькою дирекцією Укрпошти знайшли вихід із цього скрутного становища. Пішли назустріч людям — перевели пенсії, соціальні виплати з банківських установ на сільські поштові відділення.

У селі Ропча, що на Сторожинеччині, близько тисячі пенсіонерів. Чимало його жителів отримують соціальну допомогу. Донедавна виплати забезпечувала сільська філія «Ощадбанку». Її закриття спричинило незручності.

— Ми вдячні нашим поштовикам, що взяли на себе важливу соціальну місію — доставку пенсій та інших виплат, не допустили соціальної напруги, — каже голова Ропчанської сільради Ілля Олар. — Пошта — невід’ємна частина села, вона гуртує людей.

Керівник сільського відділення поштового зв’язку Тетяна Мат’яш каже, що поштовики готові надавати односельцям майже всі банківські послуги: приймати комунальні та інші платежі, переказувати гроші чи отримувати їх через платіжні системи України і світу. Для цього впроваджують у себе автоматизовані робочі місця. 

ПРЯМА МОВА 

Працюємо за девізом «Пошта там,  де потрібно вам!»

Ярослав ЦЮПАК,  директор Чернівецької дирекції УДППЗ «Укрпошта»:

— Ще у травні 2014 року держпідприємства «Укрпошта» й «Ощадбанк» підписали меморандум про співпрацю із забезпечення обслуговування населення, яке проживає у сільській місцевості. Домовились, що коли з економічних причин банк закриває своє відділення, то гроші видаватимуть підрозділи Укрпошти, щонайперше соціально незахищеним верствам населення, які не можуть поїхати в районний центр і там скористатися .банківськими послугами. Пересвідчуємося, це був далекоглядний крок. Ми зробили все можливе, щоб у підрозділах Укрпошти всіх районів області забезпечити безперебійне та якісне обслуговування жителів сіл — без жодних незручностей, за місцем їхнього проживання: у кожному селі, найвіддаленішому хуторі.

Плануємо також у наших відділеннях встановити термінали «Ощадбанку» для зручності його клієнтів. Так само можемо працювати з комерційними банками, обслуговувати зарплатні картки.