Ще перед тим як Президент Петро Порошенко відбув до Сполученого Королівства Великої Британії, громадськість ставила запитання: «Чи передбачено під час цього офіційного візиту діалог Петра Порошенка з Прем’єр-міністром Терезою Мей?» Відповідь дізналися під завісу перебування глави Української держави. Із Терезою Мей Петрові Порошенку вдалося вибудувати предметний і конструктивний діалог. Їхня зустріч стартувала словами подяки за надійну позицію Великої Британії підтримки суверенітету України у зв’язку знезаконною анексією Криму та російською агресією на сході. Ця країна — одна з підписантів Будапештського меморандуму. Як показав час, вона дає чи не найкращі гарантії Україні щодо її територіальної цілісності, демонструючи надійну позицію у стратегічному партнерстві.

Цього року Україна й Велика Британія відзначають 25-річчя встановлення дипломатичних відносин. Уперше глава нашої держави виїхав налагоджувати контакт на Британські острови два десятиліття тому. А нинішній візит Петра Порошенка символічно закриває підготовчі багаторічні зусилля й розроблення планів. У 2017-му йдеться лише про шляхи вирішення чималого списку питань порядку денного двосторонніх відносин.

Бізнес зупинився на результативності

Одне з них стосується підтримки вітчизняних реформ. У більшості напрямів Лондон підтримує Київ. Зокрема посилюватимуть співпрацю в безпековому. За тренування наших вояків британськими інструкторами висловили особливу подяку. «Ми говоримо про надання консультативної допомоги в забезпеченні кращих захисних спроможностей українських Збройних сил, оскільки перебуваємо на лінії фронту захисту демократії та свободи. Це інвестиція у спільну безпеку», — наголосив Петро Порошенко. Він назвав Велику Британію одним з найцінніших і найнадійніших партнерів України, висловив задоволення рівнем українсько-британської співпраці. Ще за кілька хвилин ішлося про високу оцінку зустрічей Президента із представниками бізнесу й парламенту Великої Британії. Їх можна означити одним словом: «результативність».

Тереза Мей почула від Петра Порошенка, що на неї чекають у Києві будь-коли. На це запрошення високопосадовець відреагувала словами про важливість розвитку й поглиблення українсько-британської співпраці в сфері оборони та безпеки. Не менш важливе, на її переконання, продовження політики санкцій стосовно Росії, оскільки це один з дієвих механізмів спонукання агресора до виконання міжнародних зобов’язань.

Підсумки переговорів підбивали у присутності представників ЗМІ. Петро Порошенко повідомив про намір розширити співпрацю в галузі безпеки: «Прем’єр-міністр запропонувала, щоб Велика Британія брала участь у програмах реформ. Думаю, може бути ефективною співпраця в розробленні та імплементації законодавства щодо служби фінансового розслідування». У цьому контексті він нагадав про своє доручення доопрацювати це питання, зробити структуру максимально ефективною і некорумпованою, автоматично ліквідувавши податкову міліцію.

Сторони говорили й про імплементацію судової реформи з урахуванням пропозицій британських радників, досвіду та авторитету британської судової системи. «Це лише невелика частина, про що вдалося домовитися на Downing street. Ми порушили питання візової лібералізації для українських громадян», — цитує слова глави держави департамент прес-служби АП.

Вчинки британського Прем’єра Терези Мей демонструють надійну позицію в стратегічному партнерстві. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Brexit не позначиться на спільній меті

У Лондоні Петро Порошенко мав зустріч і з державним секретарем Великої Британії у закордонних справах та справах Співдружності Борісом Джонсоном і державним міністром з питань Збройних сил Майком Пеннінгом. Головний акцент: Велика Британія може відіграти важливу роль у зміцненні безпеки в Україні. Про події на Донбасі йшлося з огляду на важливість дотримання режиму санкцій ЄС проти Росії до повного виконання нею зобов’язань у межах мінського процесу та відновлення територіальної цілісності України. Не менш важливими були й питання продовження британської технічної та фінансової допомоги Україні, посилення двосторонньої військової співпраці з метою протистояння російській агресії, економічного співробітництва, започаткування діалогу для спрощення візового режиму для українців, посилення взаємодії у сфері кібербезпеки та протидії агресивній пропаганді.

Після того як сторони домовилися провести в Лондоні 6 липня міжнародну конференцію щодо реформ в Україні, пролунала заява британських урядовців про те, що вихід їхньої країни з Європейського Союзу не позначиться на рівні співпраці між Великою Британією й Україною.

Завершувався цей офіційний візит у Лондоні відвідинами Національного меморіалу пам’яті поліцейських. Глава держави поклав квіти і вшанував пам’ять загиблих внаслідок теракту біля парламенту Великої Британії 22 березня 2017 року.