І малеча, і дорослі щойно переступають поріг виставки, яка розгорнулася в регіонально-інформаційному центріВедмедики Тедді  і їхні друзі  чекають у гості  Маленького  Мука «Бузок», потрапляють у справжню казку. Адже тут їх зустрічають дивовижні постаті з найрізноманітніших матеріалів.

— Цього року експозиція нашої галереї складається з понад 200 робіт, —розповідає  директор  центру Алла Суфранова. — Це іграшки, створені як з традиційних матеріалів: кераміка, фарфор, пап’є-маше, запечені полімерні глини, так і за авторськими технологіями з натуральних матеріалів — вовни, бавовни. Вони дарують гарний настрій і налаштовують на очікування радісних сюрпризів.

І справді, ось сидить лялька за кавницею і складається враження, що вона готує каву саме для вас. А там — на коні везе свою кралечку козак і симпатичні  ведмедики Тедді вийшли на прогулянку зі своїми друзями. Тут  також є знамениті злодюжки Карл і Клара, Наполеон зі своїми вояками і навіть цариця всієї Русі. Одне слово, зібралися ляльки на всі смаки!

Мій погляд прикували до себе обереги,  розставлені на підмостках і розвішані на стіні. Їхній автор Вікторія Мусатова люб’язно роз’яснює:

— Ось ці «Нерозлучники» — оберіг сім’ї, кохання і щастя. У них одна спільна ручка, щоб чоловік і дружина йшли по життю рука в руку, були завжди разом у радості і горі. Це оригінальний подарунок на весілля чи ювілей сімейній парі. Їх вішають у спальні так, щоб вони могли «бачити» ліжко, — каже лялькарка.

Далі вона бере до рук оберіг «Нареченої»,  який  захищає  дівчат і незаміжніх жінок.

— Ця лялечка прикрашається максимально, оскільки її дороге вбрання символізує придане і привертає багатих женихів, — каже Вікторія Мусатова. — А  для того, щоб вийти заміж, їй на косу  потрібно прив’язати красивий бант і якнайчастіше брати в руки, розмовляти з нею, дарувати  намистинки, стрічки, гудзички та бантики. Не жалійте прикрашати свою ляльку, і вона поверне вам усе витрачене підтримкою, енергією, коханням та щастям, наголошує лялькарка.

А найголовніший оберіг, за словами Вікторії Мусатової, який представлений на виставці, це, звісно, «Берегиня» — хранителька дому, сім’ї і достатку. Також вона  уособлює заміжню жінку, матір сімейства. Їй потрібно давати зернятка, гроші, вовну, лікарські трави, і тоді  обов’язково в сім’ю прийдуть достаток, здоров’я, гроші, щастя та кохання. А ще цей оберіг є архетипом, образом Великої Богині, провідником її сили. Тож його основна сутність —    безперервний енергообмін зі своєю господаркою.

Ось так виглядають Козлик і Кізонька за задумом Зої Мисько

З 40  авторів, які надали свої роботи для цієї чудової виставки, 38 — члени Харківського об’єднання майстрів авторської ляльки. Воно цього року, за словами організатора об’єднання Наталі Веселовської, відзначить своє восьмиріччя. Це перший в Україні творчий союз, який об’єднує 24 лялькарів і теддистів, не тільки професійних художників, а й аматорів.

«За цей час ми посіли гідне місце серед майстрів і творчих спілок України та сусідніх держав, що займаються авторською лялькою і ведмедиками Тедді. Наші майстри — постійні учасники різних виставок міжнародного рівня не лише в Україні, а й у Росії, Німеччині, Голландії», — зазначила Наталя Веселовська.

Митці також розповіли, що в останні роки  кількість людей, які цікавляться авторською іграшкою і ляльками, стрімко зростає. І в більшості це дорослі люди. Фабрична іграшка не несе в собі індивідуальності й людського тепла. А  та, що зроблена вручну, та ще й у єдиному екземплярі, сприймається як усмішка з минулого, як повернення в дитинство. До того ж художня лялька є ще й одним з предметів колекціонування у всьому світі.

Світлана ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»,

(фото автора)