РЕГІОН

Доля системних реформ багато в чому залежить від позиції місцевої влади 

Кінцевим пунктом робочої поїздки Президента Віктора Януковича на Хмельниччину стала нарада з адміністративно-господарським активом області, яку глава держави провів у Кам’янці-Подільському.

За його прогнозом, у 2012 році зростання ВВП у нашій державі становитиме 6%.

Для збереження позитивної динаміки зростання ВВП потрібно й надалі «дуже серйозно працювати над розвитком країни». «Інноваційно-інвестиційна модель, яку ми поклали в основу розвитку держави, зобов’язує нас працювати над залученням інвестицій, створенням нових технологій», — підкреслив Віктор Янукович.

«Треба дуже серйозно працювати і на внутрішніх, і на зовнішніх ринках… Ми повинні бути конкурентоспроможними. Що вищий буде рейтинг нашої країни, то більше буде до неї довіри», — резюмував глава держави.

Знімок для історії. Фото Михайла МАРКІВА

Іспит буде серйозним

Саме тому Віктор Янукович вимагає від керівництва Хмельницької області активнішої роботи над реалізацією реформ: «Я хочу, щоб Хмельниччина сміливо йшла вперед».

Глава держави зокрема порадив місцевим керівникам активніше співпрацювати з центральними міністерствами та відомствами. Йдеться насамперед про співпрацю щодо реалізації різноманітних пілотних проектів.

До учасників цього представницького обласного зібрання Віктор Янукович намагався донести одну просту ідею: «Усі реформи, які зараз здійснюються в Україні, робляться заради людей. Треба бути разом з ними, йти їм назустріч. Це єдина позиція, яка може мати перспективу».

Реформування, безумовно, завжди є болючим процесом. Нове не одразу сприймається справедливо. Будь-яка істина повинна пройти іспит. Тому глава держави закликав актив Хмельницької області у процесі реформування краю «завжди говорити людям правду».

«Де б ви не були, що б не робили, пам’ятайте: люди завжди стежать за вашими діями і дають їм оцінку», — зазначив глава держави. Особливо це стосується першочергового завдання влади щодо підвищенням рівня життя громадян та подолання бідності, повідомляє прес-служба Президента.

Земля шукає господаря

Неабиякого значення надають нині й спрощенню регуляторної політики. Адже держава повинна сприяти розвиткові бізнесового середовища та активному залученню інвестицій в Україну.

«Дерегуляція — це той принцип, який ми активно впроваджуємо, зокрема й у контексті боротьби з корупцією», — наголосив Президент, додавши, що чинна дозвільна система створює сприятливі умови лише для чиновників і розквіту корупції. Тому й потребує змін. Тобто всі дозвільні процедури слід зробити якомога прозорішими і зручнішими для громадян.

Президент також наголосив: сьогодні в Україні реформується система надання адміністративних послуг, і в цьому напрямку вже багато зроблено, зокрема запроваджено принцип «єдиного вікна».

А до кінця 2012 року в нашій державі повинен запрацювати повноцінний ринок землі. «Ми у цьому питанні не зупинятимемося і рухатимемося тільки вперед»,  — запевнив учасників наради Віктор Янукович.

Земельна реформа особливо важлива у тих регіонах України, де сільське господарство посідає значне місце в структурі економіки. Скажімо, у Хмельницькій області аграрний сектор у структурі економіки становить 40%. Але головним завданням цієї реформи є прагнення зробити громадян реальними власниками землі.

Говорячи про нинішню ситуацію на вітчизняному ринку землі, Віктор Янукович констатував: сьогодні, на жаль, є всі умови для існування корупції та тіньових земельних схем. «Безумовно, ми не можемо цього терпіти. А також того, що люди як власники паїв отримують не ту ціну, яку сьогодні встановлено за оренду землі. Це питання потребує впорядкування», — переконаний глава держави.

Президент наголосив: функціонування повноцінного ринку землі в Україні матиме позитивний вплив на економіку держави загалом. Крім того, він зазначив, що для впровадження земельної реформи вже зроблено кілька важливих кроків: «Ми підійшли до створення земельного кадастру, щоб врешті-решт побачити реальний стан справ із земельними ресурсами».