ВІДРОДЖЕННЯ

Село Клембівка на Вінниччині приймало у себе фестиваль вишиванок. Чоловічі сорочки, вишиті руками заслуженого майстра народної творчості Марії Савчинської, купують у дарунок президентам і народним депутатам. Є вони і в приватних колекціях за кордоном. Та був період, коли безробітна Марія, яка 30 років відпрацювала на клембівській фабриці художніх виробів "Жіноча праця", пакувала свої вишивки у валізи і везла на продаж до Києва. Там в елітних салонах одягу їй показували на двері, та коли вона зауважувала, що "це клембівські", просили показати.

Про неперевершене мистецтво клембівських вишивок писав ще у 1898 р. Михайло Коцюбинський у нарисі "Вироби селянок з Поділля на виставці в Чікаго". Праці місцевих майстринь під назвою "Сніжок" і "Чорнобривці" відзначені золотими медалями на виставках у Монреалі та в японському місті Осака. Журі тоді не могло повірити, що це повністю ручна робота.

Пані Марія вишиває низзю. Це дуже складно. Власне, в цьому мистецтві має значення не лише техніка, а й багато нюансів, зокрема малюнок. На фабриці кожний виріб отримував назву за малюнком. Останні зберегли - і завдяки цьому майстриня освоїла "Чорнобривці" (чоловіча сорочка). Тепер вона працює над "Сніжком" - блузою, вишитою гладдю білим по білому. А за зразок їй служить старовинна блуза із сільського музею вишивки.

- У міжсезоння на фабриці працювало майже 600 селянок, -розповідає клембівський сільський голова Микола Коржук. - Виготовляли килими, рушники, сорочки, блузи тощо. На жаль, уже довгий час вона простоює: її власники кажуть, що немає збуту продукції. Тому на замовлення селяни працюють удома, а в школі на уроці трудового навчання і тепер дівчат навчають вишивки. Щоб зберегти добру славу, глибокі традиції, ми вдруге організували обласний мистецький фестиваль "Мамину сорочку пригорну до серця". Він буде щорічним.

Планують створити тут алею скульптур. Першу встановили на честь 110-ї річниці від дня народження відомої майстрині Парасковії Березовської. А ще будуть скульптури клембівському рушнику, сорочкам тощо.