ГРАНІТ НАУКИ

Школярів навчають правильно і корисно харчуватися


Саме таке запитання віднедавна почали ставити своїм батькам учні початкових класів, оскільки, окрім звичайних шкільних дисциплін, вивчають і культуру правильного харчування та здорового способу життя. Нова програма "Абетка харчування", розроблена українськими педагогами за підтримки швейцарської компанії Nestle, стала складовою курсу "Основи здоров'я" для середніх шкіл. Відтепер учителі прямо під час уроку розказують дітям, що краще їсти і як часто це робити, а малюки цікавляться, скільки в їхніх харчах вітамінів, білків та мінералів.

Вітаміни на сніданок

Торік цікавий навчальний курс був запроваджений у вигляді пілотного проекту в 38 школах 11 обласних центрів України: в Харкові, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, Луцьку, Києві, Рівному та ін. Спочатку із принципами правильного харчування ознайомилися найменші - першачки та другокласники. А після успішного впровадження програми здорового харчування фахівці розробили матеріали для учнів 3-4 класів. Тож програма вже охопила 42 навчальні заклади та майже 10 тис. школярів.

До речі, авторський колектив об'єднав 50 провідних фахівців у сфері основ здоров'я та методології викладання в сучасній початковій школі, спеціалістів Мінохорони здоров'я, лікарів-гастроентерологів та дитячих психологів. Щоб зацікавити діток 6-9 років корисним матеріалом, дорослі врахували їхні фізіологічні та психологічні особливості: сприйняття інформації у цьому віці, розвиток моторики, асоціативне мислення тощо.

Причому над оформленням необхідної літератури попрацювали відомі художники, тож малюки із задоволенням гортають на уроках яскраві робочі зошити та залюбки знайомляться з оригінальними персонажами Смачнулею і Питайликом. Разом із ними школярі вирушають у захоплюючу подорож чарівною країною Правильного харчування і в ігровій формі розв'язують різноманітні кросворди, ребуси та загадки. Таким чином діти ще у ранньому віці засвоюють досить важливу інформацію - як правильно і корисно харчуватися. Приміром те, що їжу слід вживати не менше п'яти разів на день (перший і другий сніданки, обід, підвечірок і вечеря), а у щоденному раціоні повинно бути якомога більше продуктів, багатих на вітаміни.

- Ми вчимо школярів любити ті чи інші продукти харчування. Зокрема молоко вживають лише близько 40% дітей. Тож пояснюємо, скільки поживних речовин воно містить, -розповідає вчитель київської школи N 218 Наталя Рудь. - Також деякі малюки навіть не знають, як росте гречка чи овес, з чого роблять манку і т. д.

Діти навчать батьків

Освітяни наголошують: коли починали працювати над посібниками, чітко розуміли, що в Україні основи правильного харчування мають враховувати національну специфіку. Приміром, учні 4-х класів знатимуть, з чого робиться кутя на Святвечір, адже в кожному регіоні її готують по-різному. "Загалом раціональне харчування є основою здорового способу життя людини, - переконана співавтор навчально-методичного посібника для вчителів, доцент Київського педуніверситету ім. Б. Грінченка Олена Ващенко. - І діти повинні знати, які продукти багаті на вітаміни. А також треба пояснити школярам, що недоїдання викликає підвищену стомлюваність, зниження успішності, підвищує ризик різних захворювань". А ще фахівці в цікавій формі розповідають дітям, наскільки їм важливо вживати продукти з достатньою кількістю білка - від цього безпосередньо залежить їхній фізичний та розумовий розвиток. Оскільки у дівчаток в 9, а в хлопчиків у 10 років відбуваються гормональні зміни в організмі, що викликають перебудову багатьох органів і систем.

- Міністерство не могло не підтримати цей проект, адже формування здорового способу життя дітей є одним з пріоритетних напрямків нашої роботи, - відзначає головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Лідія Щербакова. - "Абетка харчування" отримує позитивні відгуки і від учителів, і від школярів, й від батьків. Педагоги дуже творчо підходять до роботи з цим матеріалом. До речі, ця програма є унікальною і може впроваджуватися в курс різних предметів: "Основи здоров'я", "Природознавство", "Читання". Більше того, "Абетка харчування" використовується не лише як додатковий матеріал, а й входить до переліку предметів за вибором. Зараз типовими навчальними планами у школах передбачено 3 години, щоб діти разом з учителями могли обрати цей курс за власним бажанням.

А разом зі своїми малюками до здорового харчування долучаються і їхні батьки - дорослим доводиться відповідати на численні запитання малечі та виконувати домашні завдання. Скажімо, здійснити сімейну екскурсію до супермаркету та покласти до кошика тільки корисні продукти.

КОМПЕТЕНТНО

Геннадій РАДЧЕНКО,
директор з корпоративних зв'язків
Nestle в Україні та Молдові:

- У 2009 році наша компанія започаткувала ініціативу "Створення спільних цінностей", спрямовану на пропаганду правильного харчування і здорового способу життя, розвиток сільського господарства та збереження водних ресурсів. У рамках цієї програми й була розроблена "Абетка харчування" для школярів, яку добре сприйняли і вчителі, й учні. Тому в перспективі вона могла б стати частиною обов'язкових предметів у багатьох школах.

Оксана ДЕРЕВЯНКІНА,
керівник проектів у галузі
нутриціології Nestle в Україні:

- За допомогою "Абетки харчування" ми намагаємось сформувати у дітей інтерес до здорової їжі, навчити їх правильно харчуватися і застосовувати ці знання у повсякденному житті. Окрім зошитів для дітей, ми розробили методики для вчителів. Було дуже важко вмістити багатогранність таких понять, як порція, збалансованість і режим харчування, вітаміни, вуглеводи та багато іншого лише в 5 уроків курсу "Основи здоров'я", але нам це вдалося.