Нещодавно на ринку бухгалтерських програм з’явилася MASTER:Бухгалтерія — програма, яка розроблена українською компанією для українського ринку та містить весь необхідний бухгалтеру функціонал. Про можливості програми «Урядовому кур’єру» розповіла керівник проекту Марія ГАЛЕЛЮКА.

– Маріє Ярославівно, розкажіть, як виникла думка створення бухгалтерської програми? Адже на цьому ринку давно та успішно працюють інші компанії?

– Не можна сказати, що ми не були присутні на цьому ринку раніше. Бухгалтерський облік є одним із модулів ERP-системи від IT-Enterprise. На його основі, маючи 30-річний досвід розроблення програм обліку для підприємств, ми і створювали MASTER:Бухгалтерію, коригуючи наявний функціонал і додаючи новий під потреби малого та середнього бізнесу.

Наша команда давно замислювалася про створення бухгалтерської програми. Після появи Указу Президента України від 15.05.2017 р. № 133/2017 про введення санкцій для російського софтвера, ми зрозуміли, що більше чекати не можна. Ринку потрібна гідна українська альтернатива, здатна не просто замінити, але й перевершити санкціонований російський софтвер. Наша команда упоралася із поставленим завданням на «12», свідченням чого є унікальна, зручна та прогресивна MASTER:Бухгалтерія.

І останнє: на наш погляд, використання українського софтвера для української бізнес-практики є природним і зрозумілим рішенням.

– Які причини ви можете назвати для того, аби користувач, що звик до іншої бухгалтерської програми, перейшов на MASTER:Бухгалтерію?

– Так як в команді із створення лінійки продуктів MASTER:Бухгалтерія працюють практикуючі бухгалтери та програмісти, які понад 30 років впроваджують інформаційні технології на великих промислових підприємствах України, програму розроблено з урахуванням вимог до організації ведення бухгалтерського обліку на підприємствах різних галузей. Весь функціонал, необхідний для ведення бухгалтерського, податкового, управлінського обліку, а також обліку персоналу й розрахунку заробітної плати, знаходиться в єдиній базі та в одному інтерфейсі. Програма інтуїтивно зрозуміла для бухгалтера, а також має покрокові інструкції для використання.

Інтерфейс програми підтримує українську, російську та англійську мови. У програмі максимально автоматизовано всі процеси формування звітності, передбачено можливість ведення обліку для необмеженої кількості юридичних осіб, а також введено безліч інших результативних інструментів.

Крім того, MASTER:Бухгалтерія постійно розвивається та оновлюється, аби відповідати  вимогам законодавства. При цьому ми надаємо послуги служби підтримки і оновлення.

– Якою в середньому є вартість MASTER:Бухгалтерії та її оновлень? Чи збільшаться витрати підприємства, яке вирішило перейти на цю програму?

– Вартість системи є доступною для малого й середнього бізнесу. Ціна залежить від того, яку версію програми використовуватиме підприємство, і скільки осіб має працювати в системі одночасно. Докладніше про усі тарифи можна дізнатися на нашому сайті masterbuh.com.

Питання стосовно збільшення витрат неоднозначне. MASTER:Бухгалтерія має не найнижчу, але далеко й не найвищу ціну. Водночас вона автоматизує і збирає усі напрями обліку на підприємстві в єдину систему. Це забезпечує неабияку економію трудових ресурсів, що робить програму вигіднішою для підприємства у будь-якому разі. Ціни на лінійку продуктів MASTER:Бухгалтерії на сьогодні конкурують із цінами на інші подібні програми.

Важливо розуміти, що інструмент для ведення бухгалтерського обліку, який забезпечує облік, починаючи від первинного документа до формування балансу, не може бути безоплатним, адже над його створенням працюють фахівці високого класу.

– Якщо підприємство все-таки вирішить перейти на MASTER:Бухгалтерію з іншої програми, чи зможете ви забезпечити перенесення залишків?

– У MASTER:Бухгалтерії реалізовано механізм перенесення даних і залишків з інших програм для ведення бухгалтерського обліку, включаючи програми, що знаходяться під санкціями. Завдяки цьому, процес переходу бухгалтерії з іншого продукту на наш займає не надто багато часу.

Крім того, до програми додається інструкція з інформацією щодо перенесення залишків. У разі виникнення будь-яких запитань, наша служба підтримки завжди готова надати користувачеві необхідну допомогу і консультацію.

– У кожного — свої особливості ведення діяльності, тому зазвичай програми, подібні MASTER:Бухгалтерії, необхідно підлаштувати під потреби конкретного підприємства. Хто проводить таку адаптацію, як і в які строки?

– MASTER:Бухгалтерія — це лінійка продуктів для різних сфер діяльності, і для кожної існує окреме рішення — наприклад, для бюджетних організацій, аграрного сектора тощо. Крім того, за наявності особливих потреб ми готові доопрацьовувати й розвивати програму під конкретні вимоги клієнта. Однак щодо простого налаштування це робиться вибором окремих параметрів і функцій за допомогою проставляння позначок, при цьому налаштування може проводитися користувачем без втручання програмістів. За допомогою лише кількох натискань кнопки мишки кожна людина, що не має навичок програмування, зможе виконати більшу частину усіх потрібних для неї налаштувань програми і розпочати ведення обліку на підприємстві!

Велику увагу ми приділяємо навчанню користувачів. На нашому YouTube-каналі та на сайті доступні відео-інструкції, регулярно проводяться навчальні вебінари. Також готується до випуску перша покрокова інструкція, яку зможуть скачати для себе усі бажаючі. Ми організували роботу професійної служби підтримки, яка зможе допомогти будь-якому користувачеві у разі виникнення будь-яких запитань.

– Ви згадували про ведення обліку в програмі для необмеженого числа юридичних осіб. Розкажіть про принципи ведення такого обліку.

– Так, програма MASTER:Бухгалтерія дозволяє створювати необмежену кількість об’єктів обліку. Під об’єктом обліку ми маємо на увазі окремих суб’єктів господарювання. У разі придбання однієї ліцензії ми створюємо в системі об’єкти обліку, налаштовуємо для них параметри обліку, зазначені в їх обліковій політиці, і ведемо облік щодо кожного об’єкта, використовуючи єдині довідники, що скорочує час для ведення довідників. Під час входу в програму ви зазначаєте, з яким об’єктом ви бажаєте працювати, а в процесі роботи бачите документи і аналітику лише того об’єкта, який було обрано при вході в програму.

Можливість створювати необмежену кількість об’єктів обліку в програмі важлива і для ведення управлінського обліку. І звісно, це зручно для бухгалтерів, які займаються бухгалтерським аутсорсингом.

– Які види обліку дозволяє вести MASTER:Бухгалтерія? Наскільки програму адаптовано до вимог чинного законодавства? Чи є можливість ведення обліку за сегментами?

– Програма MASTER:Бухгалтерія дозволяє вести бухгалтерський, податковий та управлінський облік в єдиній базі на підставі єдиних первинних документів.

Щодо законодавства — ми створювали програму у світлі блокування російського ПЗ для ринку України. Тому розробили функціонал програми відповідно до національних стандартів бухобліку, Податкового кодексу та інших нормативно-правових документів, що регламентують облікові питання в Україні. У програмі враховано всі законодавчі нюанси, внесено всі стандартні форми звітності, що дозволяє користувачеві автоматизувати більшу частину роботи. Тобто ми приділяємо чимало уваги оновленням програми й випускаємо їх з кожною зміною в законодавстві, яке впливає на ведення бухгалтерського і податкового обліку.

– Які аналітики є у програмі MASTER:Бухгалтерія?

– Ми можемо створювати безліч аналітик у системі. Основні, найпоширеніші (за замовленнями, за статтями доходів і витрат, за калькуляційними статтями тощо) поставляються з програмою, але замовник може додавати і свої власні аналітики. 

– Чи налагоджено взаємозв’язок стандартного пакета MASTER:Бухгалтерії з програмою M.E.Doc або потрібно придбавати додаткові модулі?

І як відбувається відправлення електронної звітності до контролюючих органів? Чи можна відправляти звіти безпосередньо?

– Додаткових модулів купувати не потрібно. Усі звіти, які формуються в програмі MASTER:Бухгалтерія, вивантажуються в XML-форматі та імпортуються в програми, що підтримують цей формат. Це не лише програма M.E.Doc, але й Соната, Арт-звіт Плюс, Тахser тощо. Підписання і відправлення звітів здійснюється з цих програм. Безпосередньо відправити звіт з програми MASTER:Бухгалтерія можливості поки що немає. Такий функціонал знаходиться у процесі розробки.

– Як відомо, українське законодавство не надто стабільне, і, як наслідок, форми звітності змінюються досить часто. А наскільки швидко MASTER:Бухгалтерія за потреби оновлює звітні форми?

– MASTER:Бухгалтерія випускає оновлення відразу ж із появою змін у законодавстві. Наша команда постійно відстежує будь-які зміни у формах звітності та оперативно вносить оновлення до програми, аби користувачі мали змогу формувати документацію без помилок і в автоматичному режимі. За більш ніж 30 років роботи нашої команди з великими підприємствами ми виробили алгоритм випуску оновлень, що дозволяє нам реагувати на будь-які зміни з максимальною швидкістю.

– Чинне податкове законодавство часто-густо допускає множинні трактування тих чи інших норм. Чимало бухгалтерських програм використовують саме фіскальне (безпечне для платників податків, але невигідне) трактування. При цьому, якщо підприємство вважає за краще використовувати сміливіший підхід (наприклад, не нараховувати ПДВ у спірній ситуації), у нього виникають проблеми через те, що програму налаштовано інакше. Як цю проблему розв’язано в MASTER:Бухгалтерії? Чи можна самостійно змінювати закладені до програми стандартні проводки?

– MASTER:Бухгалтерія надає користувачеві широкий спектр можливостей за рахунок своєї гнучкості й налаштовується під потреби конкретного користувача. Тому за бажанням користувач може самостійно змінити стандартні проводки за допомогою механізму типових господарських операцій так, як вважає за потрібне. Гнучкість і максимальна свобода користувача — ті цінності, які ми свідомо закладали в MASTER:Бухгалтерію під час розроблення.

– Торговельні підприємства зацікавлені в можливості вивантаження оперативних даних із касових апаратів (зокрема, Z-звітів). Чи матимуть вони таку можливість?

– Наша програма надає користувачам таку можливість у базовій версії без додаткової плати. Як і багато інших процесів, у MASTER:Бухгалтерії забезпечено імпорт оперативних даних з різних програм, і потім на підставі цих даних формуються бухгалтерські операції та звіти.

– Чимало підприємств улітку цього року постраждали від кібератаки. Як Ви вважаєте, наскільки MASTER:Бухгалтерія готова до подібних форс-мажорних обставин? Як часто зберігаються бази даних?

– У продукті MASTER:Бухгалтерія реалізовано багаторівневу систему захисту інформації. Хмарне рішення розміщується в кращих дата-центрах, клієнти яких, до речі, не постраждали від літньої кібератаки. Рішення для ПК спроектовано так, аби мінімізувати можливість передачі шкідливого програмного забезпечення від зараженого клієнтського комп’ютера на сервер.

Також в системі передбачено автоматичне формування резервної копії щоденно, але за бажання користувач може налаштувати щогодинне створення копій найважливіших документів на кшталт журналу транзакції бази даних.

Потрібно розуміти, що ідеального захисту від кібератак не існує, і часто-густо кібербезпека залежить від користувача та його рівня комп’ютерної грамотності. Утім, зі свого боку ми реалізували в програмі усі можливі механізми захисту, які мають гарантувати користувачеві безпечну і стабільну роботу.

– Деякі компанії, які використовують програми, подібні MASTER:Бухгалтерії, постали перед проблемами міграції даних з одного модуля до іншого (наприклад, з управлінської бази до бухгалтерської). Говорять, що бухгалтеру доводиться відстежувати такі міграції, інакше можна втратити дані. Як така проблема вирішується в MASTER:Бухгалтерії?

– Одна з головних переваг MASTER:Бухгалтерії — поєднання усіх напрямів обліку в одній програмі. Це означає, що для усіх даних в усіх модулях існує єдина інформаційна база, що водночас гарантує цілісність інформації. Усі модулі програми є інтегрованими в єдину систему за налаштуванням, і потреба в передачі будь-яких даних відсутня. Таким чином, систему захищено від помилок, втрати важливої інформації та впливу людського фактора.

– Ви також говорили про навчання й підтримку своїх замовників. Вочевидь багатьох зацікавить питання консультування і первинного навчання співробітників поводженню із програмою — насамперед, порядок такого навчання та його вартість.

– З 13 листопада стартувала Навчальна програма для партнерів, яка розрахована на 12 занять. Усі зайняття у межах курсу проходять дистанційно, тому кожен бажаючий зможе залучитися до навчання і роботи з MASTER:Бухгалтерією.

Метою курсу є надання партнерам практичних навичок щодо встановлення програми і особливостей конфігурації її модулів, вивчення базових інструментів програмування, налаштування для вирішення облікових завдань. Процес навчання побудовано для трьох рівнів.

Перший рівень — Користувач — призначено абсолютно для усіх, хто може потенційно працювати із програмою.

Другий рівень — Консультант — для самостійного налаштування і навчання користувачів.

Третій — Розробник — для тих підприємств і партнерів, кому потрібна глибша адаптація продукту в робочі процеси.

Повний курс призначено для консультантів і розробників, які мають навички програмування та уявлення про завдання і принципи обліку.

Після проходження курсу користувачі зможуть самостійно встановлювати індивідуальну версію або версію для кількох користувачів та їх права, виконувати первинні налаштування програми, наповнювати інформацією довідники в програмі.

Крім того, курс навчає користувачів створювати нові типи документів, коригувати і керувати формами звітності, налаштовувати бізнес-процеси, інтеграцію з системою «Клієнт-банк» та багато іншого. Ми плануємо проведення таких онлайн-курсів на регулярній основі не рідше одного разу на місяць. Крім того, користувачам вже доступна велика база вебінарів, в яких фахівці приділяють увагу тонкощам ведення бухгалтерського обліку в нашій програмі. Усі матеріали доступні на сайті та на YouTube-каналі.

– Як проводиться обслуговування клієнтів? Зокрема, де розташовано сервіс-центри?

– Наша клієнтська мережа охоплює усю територію України, і обслуговування клієнтів є доступним у будь-якому регіоні. Дилерські центри компанії IT-Enterprise — стратегічні партнери MASTER:Бухгалтерії — також допомагають нам надавати підтримку користувачам. З часу введення програми на ринок у вересні 2017 року ми вже сформували партнерську мережу, яка готова обслуговувати наших клієнтів на усій території України і продовжуємо роботу з її розширення. Ну і звісно, не забуваємо про нашу власну службу підтримки, компетентні фахівці якої завжди готові допомогти користувачеві у вирішенні будь-якого питання.

Джерело: «Бухгалтерия. Право. Налоги. Консультации»