СПІВПРАЦЯ

Під час зустрічі з головним дипломатом Угорщини Президент наголошував  на свідомому цивілізаційному виборі

Перебуваючи з офіційним візитом в Україні, міністр закордонних справ Угорської Республіки Янош Мартоні зустрівся з Президентом Віктором Януковичем та керівником вітчизняного дипломатичного відомства Костянтином Грищенком. Обговорено перспективи співробітництва між нашими державами, а також ключові питання порядку денного Україна — Європейський Союз.

Угорщина чекає на візит Віктора Януковича, запевнив керівник МЗС сусідньої країни. Фото Михайла МАРКІВА

Зокрема Віктор Янукович заявив, що Україна зацікавлена у поглибленні співпраці з Угорщиною. Він звернув увагу на дружні відносини, розбудовані між нашими країнами за 20 років, що минули з часу встановлення дипломатичних відносин. Глава держави підкреслив, що йдеться про зв’язки, які грунтуються на принципах довіри і добросусідства.

Говорячи про євроінтеграційні процеси, Президент заявив: Україна є і залишиться надійним партнером Європейського Союзу. Віктор Янукович наголосив на тому, що курс України на євроінтеграцію залишається незмінним, адже йдеться про свідомий вибір українського народу. Глава держави додав, що активне реформування, яке зараз відбувається в різних сферах діяльності країни, також напряму пов’язане з нашим прагненням досягти європейських стандартів якості життя.

«Усе, що ми робимо в питанні євроінтеграції, ті реформи, які відбуваються зараз в Україні, — ми робимо передусім для українського народу. Цей процес триватиме. У нас є переконання, які ми не змінюємо, і це переконання наших громадян», — сказав Віктор Янукович.

Президент загалом позитивно оцінив розвиток партнерства України та Євросоюзу. «Більш прогнозованих, ніж за ці півтора року, відносин між Україною та ЄС не було. Ми дуже цим пишаємося. Тому що це досягнення всіх політичних сил і громадянського суспільства України», — цитує слова глави держави його прес-служба. Зокрема Віктор Янукович зазначив, що угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом, яка передбачає створення всеосяжної зони вільної торгівлі, нині перебуває на стадії завершення.

Зі свого боку Янош Мартоні передав Президентові вітання від його угорського колеги та підтвердив запрошення відвідати Угорщину з візитом. «Ми сподіваємося, що найближчим часом побачимо вас в Угорщині», — сказав міністр.

З Костянтином Грищенком Янош Мартоні обговорив широке коло питань українсько-угорської співпраці, зокрема щодо шляхів подальшої активізації політичного діалогу, взаємодії між міністерствами закордонних справ, а також співробітництва двох держав на міжнародній арені.

Окрему увагу, як передає прес-служба МЗС, було приділено обговоренню європейської інтеграції України. Угорська сторона підтвердила готовність подальшої підтримки нашої держави у цьому напрямку.

Практичним результатом переговорів стало підписання Плану консультацій між зовнішньополітичними відомствами України та Угорщини на 2012—2013 роки та Меморандуму про взаєморозуміння між МЗС двох держав щодо виконання Плану дій ЄС з лібералізації візового режиму для України.