ЗУСТРІЧ

У резиденції «Межигір’я» Віктор Янукович
спілкувався з журналістами провідних вітчизняних ЗМІ

Президент не відправлятиме у відставку уряд Миколи Азарова, незважаючи на інсинуації навколо цього питання. «Це елементи української політики, і хтось грає в такі ігри, щоб послабити нинішню владу. Микола Янович тяжко, зі скрипом, із різними зауваженнями — що цілком природно — але працює», — сказав Віктор Янукович. За його словами, держбюджет отримав додаткових 14 млрд грн завдяки роботі цього уряду.

Окремо Президент зупинився на питанні щодо імпортного газу. На його переконання, наша держава істотно скорочуватиме його використання, збільшуючи видобуток вугілля. Така позиція грунтується на тенденції зростання кожного року ціни на природній газ. Саме тому Україні доведеться обирати те, що з економічного боку вигідніше, тобто видобувати більше вугілля, реалізуючи його як енергоносій, а не спалювати дорогий імпортний газ. У цьому контексті глава держави заявив: «Однозначно, ми віддамо пріоритет вугіллю».

Він також довів до відома журналістів, що цьогоріч Україна експортуватиме майже 1 млн тонн вугілля. Також серед стратегічних планів — збільшення видобутку власного газу, який є набагато дешевшим за імпортний російський та диверсифікація поставок блакитного палива. «Ми, безумовно, будемо домовлятися з Росією, бо маємо таку можливість. Ми експлуатуємо газотранспортну систему, вже запропонували її модернізацію за участі Росії, європейських країн, інвесторів », — сказав Президент.

Окрім цього Віктор Янукович заявив, що українська мова в країні займатиме «своє належне місце як державна». Та водночас він наголосив на необхідності дати змогу розвиватись і народам, які проживають на території нашої держави: «Будуть створені умови для використання в Україні всіх мов, які є в кожному регіоні. У Закарпатті — угорська мова, в Чернівецькій області — румунська мова, в Одеській області є регіони з болгарською мовою, в Донецькій області — з грецькою, і є регіони з російською мовою».

Україна потребує політичної стабільності, бо до кінця цього року реформи охоплять 21 напрямок життєдіяльності країни, а понад 800 заходів Президент, уряд та парламент виконуватимуть разом. Вкрай важливою тут буде і робота чиновників на місцях. Щодо земельної реформи Віктор Янукович висловився лаконічно — після її ухвалення 6,5 млн власників паїв отримуватимуть реальну платню за землю.

Глава держави наголосив і на тому, що збільшаться темпи розвитку національної економіки. «Я впевнено кажу вам: в 2012 році приріст економіки буде ще вищим. У 2013 — ще кращим. Ми визначимо пріоритети, системно підійдемо до рішення щодо підвищення зарплат, пенсій. Це вже буде стабільно», — сказав він.

На зустрічі глава держави висловив переконання, що співпраця України з МВФ свідчить про довіру до нашої держави та її банківської системи. «Ми ніколи не братимемо кредити під відсотки, під які це робив попередній уряд — 27, 28% — це взагалі дикість. Ми зараз беремо кредити у діапазоні від 5,7% до приблизно 6,5%», — передає слова Президента його прес-служба.