ПОЗИЦІЯ

Підсумовуючи проведення «ABC: Ukraine & Partners», Прем’єр запевнив,  що Україна посяде гідне місце в рейтингу економічних свобод  Doing business

Перша міжнародна бізнес-конференція «ABC: Ukraine & Partners» засвідчила, що такий формат діалогу між владою та бізнесом має надзвичайний потенціал для розвитку економіки. Понад три тисячі бізнесменів і топ-менеджерів, які представляли майже півтори тисячі компаній і корпорацій з України та світу, передусім мали змогу безпосередньо поспілкуватися з Прем’єр-міністром, його заступниками, міністрами і головами держслужб та агентств, що опікуються економічними напрямками розвитку України, та почути їхню думку щодо подальшого вдосконалення інвестиційного та ділового клімату в нашій державі. А практичним результатом дводенної конференції стало підписання 11 угод.   

Так, підписано угоду про наміри у сфері розвитку науки і освіти в Україні між Кабінетом Міністрів і компанією «Інтел Юкрейн»,  меморандум про співробітництво між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами та компанією Claas.

Також між Держінвестпроектом та «Китайською національною корпорацією машинної індустрії та генеральних підрядів» (СМСЕС) підписано протокол технічного завдання на проектування будівництва залізничного пасажирського сполучення Київ — міжнародний аеропорт «Бориспіль» у рамках реалізації Національного проекту «Повітряний експрес».

Крім того, підписано контракт на імпорт товарів та послуг китайського походження на суму 300 мільйонів доларів США між ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та СМСЕС, меморандум про взаєморозуміння між Держінвестпроектом і Daewoo International Corporation, меморандум про співпрацю між Держінвестпроектом та американською компанією Innova Partners.

КМДА та компанія Avec Group підписали угоду про наміри щодо реалізації проекту «Київська Бізнес-Гавань» в Деснянському районі столиці. Між Національним університетом біоресурсів і природокористування та компанією «Амако» підписано ліцензійну угоду на виробництво трамваїв між «СітіТранспорт Груп» (керуюча компанія холдингу ЛАЗ) і французькою Alstom.

А дискусійна панель завершилася урочистим підписанням меморандуму про співпрацю між організаційним комітетом Міжнародної бізнес-конференції «АВС: Україна і партнери» та організаційним комітетом Щорічного інвестиційного форуму.

Окремо слід зазначити, що Кабінет Міністрів в особі глави уряду Миколи Азарова підписав Меморандум про взаєморозуміння з підприємствами гірничо-металургійного комплексу (ГМК). З боку підприємств ГМК документ підписали «Метінвест», «Індустріальний союз Донбасу», ТОВ «Інтерпайп Менеджмент», «ArcelorMittal Кривий Ріг», ПАТ «Донецьксталь», ТОВ «Євраз Україна», а також керівники профспілок федерації металургів і трудящих в гірничо-металургійній промисловості.

«Не випадково, що цей меморандум ми підписали під час роботи бізнес-конференції. Цим ми всім учасникам показали реальну підтримку уряду нашої промисловості», — наголосив Прем’єр.

Гості конференції з непідробною цікавістю слухали пропозиції Миколи Азарова. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Податки  не зростуть

Микола Азаров також виступив на пленарному засіданні конференції «Шляхи та перспективи ділового партнерства України та світу: пошук та реалізація взаємовигідної стратегії забезпечення сталого розвитку» та взяв участь у підсумковій прес-конференції.

Зокрема він заявив, що уряд продовжить діяльність, спрямовану на спрощення умов ведення бізнесу, аби Україна увійшла до першої десятки рейтингу Doing business. «Ми обов’язково досягнемо того, що будемо не 120-ми у рейтингу економічних свобод, а будемо у першій десятці. Це, насамперед, необхідно нам самим», — наголосив Прем’єр, підкресливши, що за останні три роки уряд надав бізнесу багато преференцій.

За приклад він навів аграрний сектор. Так, держава відшкодовувала частину коштів, витрачених аграріями на розбудову теплиць, тваринницьких комплексів, відсотків за кредитними ставками тощо. Окрім того, влада та аграрії розпочали ефективно співпрацювати у зерновому, олійному та інших секторах. І наразі Україна запрошує іноземних інвесторів для реалізації нових великих інвестиційних проектів у вітчизняному сільському господарстві.

Результати такої діяльності очевидні, зазначив глава уряду. Наприклад, вітчизняні аграрії вийшли на стабільне щорічне виробництво понад 50 мільйонів тонн зерна. Крім того, Україна утримує провідні позиції з виробництва соняшникової олії. А щоб наростити валове виробництво вітчизняного сільського господарства, влада розпочинає реалізацію зрошувального проекту на півдні України. «Ми плануємо зробити зрошуваними близько 2 мільйонів гектарів земель на півдні України. А це забезпечить високі врожаї не лише зерна. Тому ми запрошуємо інвесторів до участі у реалізації такого великого і складного проекту», — зазначив глава уряду.

За його словами, влада готова вислухати пропозиції інвесторів. Так, наразі завершується стадія розгляду інвестиційних проектів, а з другого півріччя вже розпочнеться етап їх реалізації.

Микола Азаров також запевнив, що уряд продовжить політику щодо зниження податків. «Я можу твердо сказати, що податки у нашій країні тільки зменшуватимуться, і ми знайдемо оптимальне співвідношення між необхідністю бюджетних витрат і необхідністю вкладати кошти у капітальні видатки, розвиток тощо», — заявив Прем’єр. При цьому він нагадав, що за три роки роботи уряду знижено податок на додану вартість з 28% до 17% наступного року; податок на прибуток — з 30% до 17% наступного року, майже вдвічі зменшено податок на прибуток з фізичних осіб.

Водночас Микола Азаров зауважив, що наразі не прийнято жодного рішення про збільшення акцизного збору на алкоголь і тютюн.  «Тут справа навіть не тільки у збільшенні доходів держбюджету, а йдеться ще й про здоров’я людей. Ми подумаємо над цим… Акцизи, податок на розкіш — тут я гарантії дати не можу. Але основні податки, такі як податок на прибуток, ПДВ, я можу запевнити, підвищуватися не будуть. Навпаки — будуть знижуватися», — ще раз наголосив глава уряду.

Ще одним чинником поліпшення інвестиційного клімату має стати діяльність антирейдерської комісії. «Уряд завершує процес формування антирейдерської комісії, і найближчим часом вона почне працювати. Очолить її перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. До складу комісії увійдуть абсолютно всі керівники правоохоронних органів, і з’явиться можливість оперативно розглядати всі скарги у цій сфері», — сказав Микола Азаров. Разом із тим він додав, що комісія не виконуватиме роботу судів, але матиме повноваження для оперативного усунення очевидної несправедливості.

Кілька прогнозів

Глава уряду висловив переконання, що Україна може розраховувати принаймні на сім років політичної та економічної стабільності. «Будь-хто, хто проаналізує політичну ситуацію в країні неупереджено, зрозуміє, що в України є приблизно сім років стабільності. Це очевидний, незаперечний висновок. Звичайно, вибори — це вибори, але очевидно, що альтернативи чинному Президенту просто немає, і тому стабільність буде збережено», —заявив Микола Азаров.

Крім того, він спрогнозував, що упродовж 5—10 років Україна вийде на щорічний власний видобуток газу обсягом 30 мільярдів кубометрів. «Це повністю закриє наші потреби. І якщо ми продовжимо роботу з енергозбереження і скорочення споживання газу, то отримаємо змогу навіть експортувати газ», — навів розрахунки уряду Прем’єр.

У цьому контексті він зазначив, що у 2014 році Кабінет Міністрів має намір за рахунок двох бурових платформ на шельфі Чорного моря отримати 2,5 мільярда кубометрів природного газу, чим закрити всі потреби Криму і, частково, південних областей.

Глава уряду також закликав довіряти офіційній інформації Національного банку України щодо курсу гривні. «Немає нічого надійнішого за прогноз Національного банку. Стежте за цією інформацією, за цими прогнозами — вони повністю збігаються з тими прогнозами, які ми заклали у держбюджет», — наголосив Микола Азаров.

Коментуючи інформацію одного з міжнародних агентств про можливе зниження курсу гривні, Прем’єр запевнив, що жодних підстав для цього немає. «Мені здається, що нашим людям набридло слухати плітки і чутки з приводу того, скільки коштуватиме гривня до кінця 2013 року. Мені здається, що цей анекдот я чув з 2010 року не один раз», — зазначив глава уряду, додавши, що уряд і Нацбанк тримають курсову політику під контролем.

Як нагадує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor’s заявило про можливість зниження курсу національної валюти України до 9 гривень за долар США у поточному році.

Немає іншого шляху

Говорячи про євроінтеграційну політику, Прем’єр заявив, що умови приєднання України до Угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом відповідають інтересам нашої держави.

«У нас є не тільки прихильники європейської інтеграції, а й противники. І мені доводиться інколи зустрічатися і відповідати на критику. Мені кажуть: от ви підписуєтеся під вимогою виконати щось. А я запитую: а хіба наша згода виконувати ті чи інші умови, на яких ми підписуємо угоду, не відповідає нашим інтересам? Вона на 100% відповідає їм», — наголосив Микола Азаров.

Він підкреслив, що після підписання угоди з ЄС Україні необхідно провести масштабну роботу з модернізації своєї економіки відповідно до стандартів Євросоюзу. «Так, це буде непросто, але ми запланували десятирічний перехідний період, упродовж якого ми повинні адаптуватися. У нас немає іншого шляху», — зауважив глава уряду.

Микола Азаров також торкнувся діяльності України в рамках Світової організації торгівлі. Зокрема, він заявив, що, прийнявши рішення про підвищення ввізного мита на імпортні автомобілі, наша держава не порушила принципів СОТ.

«Ми вжили цих заходів у чіткій відповідності до статуту СОТ. Ми не порушили жодного пункту, тому жодних підстав прийняти будь-які санкції, а тим паче компенсаційні — їх просто не може бути», — сказав він, коментуючи рішення членів СОТ, зокрема Туреччини та Японії, про можливість застосування до України компенсаційних заходів у відповідь на підвищення спецмит на транспорт.

При цьому глава уряду нагадав, що після ухвалення відповідного рішення Єврокомісія просила Україну надати роз’яснення. «Ми такі роз’яснення надали. Питання вичерпано. Ми маємо право так робити, ми й надалі так робитимемо. В умовах, коли у нас є проблеми із зовнішньоторговельним балансом, ми маємо право вживати таких заходів», — упевнено заявив Прем’єр.

Відділ новин  
«Урядового кур’єра»