РОБОЧА ПОЇЗДКА

Прем’єр-міністр взяв участь в урочистостях з нагоди 75-річчя  заснування області 

Виступ глави уряду Миколи Азарова у Палаці дозвілля «Листопад» полтавчани сприйняли на ура: щира промова, у якій Прем’єр, перейнявши святковий настрій, цілком по заслузі відзначив успіхи Полтавської області, кілька разів переривалася не менш щирими оплесками.

«Хочу сказати, що Полтавщина для мене — особливий край. Я можу помилитися, але Полтавщина для мене — істинна Україна. Нині область впевнено вийшла на 3—4 місце за обсягами промислового та аграрного виробництва. Це не так просто змагатися з такими промисловими гігантами, як Харківська, Донецька, Одеська області», — зауважив Микола Азаров.

Прем’єр не зміг утриматися від компліментів новому потягу Крюківського вагонобудівного заводу. Фото Олега МАРКЕВИЧА 

Потяг  у завтра

Особливо він відзначив роботу ПАТ «Крюківській вагонобудівний завод». «Я подивився новий потяг, що розроблений та виготовлений підприємством. Я не міг втриматися і не тільки оглянув потяг, а й проїхався на ньому. Потяг гарний, і для модернізації залізниці нам потрібно мінімум 400—500 таких поїздів. Я палкий прихильник того, аби все, що можливо виробляти в Україні, вироблялося у нас. Нам нарешті потрібно встати на ноги, створювати робочі місця, давати своїм підприємствам упевненість у завтрашньому дні. Особливо це важливо, коли така непроста ситуація у світі, яка б’є і по Україні. Треба пройти всі ці іспити так, щоб ми вийшли сильнішими і конкурентоздатнішими. Вся політика уряду саме на це і націлена», — зазначив Прем’єр.

Водночас він наголосив на тому, що уряд відкритий як до діалогу із суспільством, так і до критики. Таку ремарку Микола Азаров зробив з огляду на те, що перед урочистим зібранням до нього на вулиці звернулися люди, які розповіли про свої проблеми. «Як не підійти до людей, які роблять зауваження уряду? Як їх не вислухати? Це обов’язково треба робити! Ми відкриті до діалогу. Ми відкриті до критики. Ми абсолютно не боїмося: нам є що відповісти, і що сказати. І ми обов’язково розв’язуватимемо всі ті проблеми, що хвилюють людей», — висловив свою позицію глава уряду.

Насамкінець Прем’єр передав полтавчанам щирі вітання від Президента та уряду, а також вручив державні нагороди. 

Також Микола Азаров взяв участь у церемонії відкриття нового корпусу Полтавського юридичного інституту Національного університету «Юридична академія імені Ярослава Мудрого».

«Мене переповнює радість, коли бачу, як наша країна розвивається і в кожному куточку з’являються нові школи, лікарні, інститути, спортивні споруди», — зазначив Микола Азаров. Оглянувши бібліотеку інституту, читальну залу, виставкові стенди, гуртожиток, тренажерну залу та басейн, Прем’єр зауважив, що не кожний виш у світі, Європі та й в Україні може похизуватися такими приміщеннями.

Крім того, глава уряду поспілкувався з викладачами, студентами та прочитав лекцію. Зокрема, Микола Азаров запропонував включити кілька студентів Полтавського інституту до складу Молодіжної ради при уряді. «Ми при уряді створили Молодіжну раду, і я пропоную провести у вашому інституті конкурс та визначити кілька студентів, після цього ми їх включимо у склад цієї Молодіжної ради», — запропонував Прем’єр.

Від також розповів про перспективи проведення в Україні зимових Олімпійських ігор-2022. Так, Микола Азаров заявив, що наша держава продовжуватиме боротися за право проведення Ігор, оскільки цей грандіозний спортивний захід стане потужним імпульсом для розвитку країни. До того ж, за його словами, такі великі спортивні заходи створюють можливість відкрити Україну світові. «Ми будемо боротися за право проведення Олімпіади, ми вже зараз до цього готуємося, водночас це дасть можливість продовжити роботи з розвитку спортивної інфраструктури», — зазначив Прем’єр, нагадавши, що у 2015 році Україна проводитиме чемпіонат Європи з баскетболу в Одесі.

Жодної інтриги

По завершенню лекції Микола Азаров поспілкувався із журналістами. Зокрема він заявив, що Кабмін оскаржуватиме в апеляційному порядку рішення суду за позовом Міністерства оборони РФ про повернення урядом боргів корпорації «Єдині енергетичні системи України». При цьому глава уряду заявив, що він ніколи і ніде не дозволить собі зневажливо висловитися про рішення суду.  

Відповідаючи на запитання про можливість ухвалення Держбюджету на 2013 рік нинішнім складом Верховної Ради, Микола Азаров зазначив, що це технічно неможливо, адже до виборів у парламенті відбудеться лише два пленарних засідання.   

Водночас він висловив сподівання, що за ці дні Верховна Рада прийме урядові законопроекти, що спрямовані на підвищення соціального захисту громадян та збільшення доходної частини Держбюджету. «Ми хотіли б покращити позиції соціального захисту населення за рахунок тих законів, які зараз є, але поки що не ухвалені Верховною Радою, і які працюють на збільшення дохідної частини бюджету. Логічно, що Верховна Рада нам запропонувала — давайте ми ухвалимо закони, що збільшують дохідну базу, і повернемося до розгляду закону про Державний бюджет», — підкреслив Микола Азаров.

При цьому він зазначив, що ніякої інтриги в ситуації з бюджетом немає: робота уряду з парламентом абсолютно конструктивна.