АКЦЕНТ

Перетворення в галузі мають наблизити медичні заклади до людей, зробити послуги якіснішими й доступнішими

Під час робочої поїздки на Дніпропетровщину Прем’єр-міністр Микола Азаров ознайомився з роботою амбулаторії загальної практики — сімейної медицини №5, яка є структурним підрозділом Центру первинної медико-санітарної допомоги №4 міста Кривий Ріг.

У рамках оснащення закладів первинної медичної допомоги новим обладнанням Микола Азаров передав амбулаторії №5 сучасний автоматичний гематологічний аналізатор BC 3000 plus — апарат для здійснення клінічного аналізу крові. «Такими апаратами має бути забезпечено всі амбулаторії сімейної медицини, що дасть змогу проводити на місці експрес-аналізи крові», — зазначив Прем’єр.

Криворізькі ветерани подякували Миколі Азарову за роботу з контролю за якістю ліків та їх здешевлення. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Нове обладнання в змозі максимально чітко вимірювати 19 параметрів (зокрема рівень гемоглобіну, еритроцитів, лейкоцитів тощо) при дослідженні однієї краплини крові. Аналізатор може здійснювати 60 аналізів за годину та одночасно зберігати у пам’яті результати 35 000 досліджень.

У контексті переоснащення галузі Микола Азаров підкреслив, що амбулаторії сімейної медицини повинні бути забезпечені необхідним медичним транспортом, а пілотний проект у рамках медичної реформи має на меті зробити надання цих послуг ближчими і доступнішими для людей.

«Реформування медичної галузі повинно одразу працювати на позитив, і ми добиваємося і приділяємо серйозну увагу перевірці того, як на території окремих областей відбувається реформування медичної галузі. Головна мета реформи — наблизити медичні заклади до людей та, перш за все, зробити медичні послуги якіснішими, доступнішими, поліпшити діагностику, щоб на ранніх стадіях виявляти хвороби», — конкретизував Микола Азаров.

У рамках реформи в кожній області буде створено регіональні медичні центри ядерної медицини, обладнані лінійними прискорювачами для здійснення променевої терапії при лікуванні онкозахворювань, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Особливу увагу буде приділено й сільській медицині. «Я хочу підкреслити, що особливо у сільській місцевості, зокрема у віддалених районах, реформа повинна забезпечити поліпшення системи медичного обслуговування. Вона у жодному разі не призведе до закриття лікарень, ФАПів тощо», — резюмував Прем’єр-міністр.

У рамках святкування 67-ї річниці Дня Перемоги Микола Азаров узяв участь у церемонії покладання квітів до монумента «Перемога» — пам’ятника воїнам 3-го Українського фронту, які визволили Кривий Ріг від німецько-фашистських загарбників 22 лютого 1944 року.

Глава уряду ознайомився з експозицію знахідок часів Великої Вітчизняної війни та поспілкувався з членами історико-пошукової організації «Пошук Дніпро».

На виставці було представлено понад 100 експонатів. Серед них: артефакти часів Великої Вітчизняної війни, знайдені під час польових робіт, фотографії та особисті речі загиблих солдатів, за якими їх ідентифіковано, фрагменти літака Як-1Б, амуніції та зброї.

Під час пошукових робіт виявляють багато снарядів, мін, гранат і авіабомб. Лише торік з-під землі дістали, передали Міністерству надзвичайних ситуацій і знищили майже 1,5 тис вибухонебезпечних предметів. Окрім решток солдатів, військові археологи знаходять безліч супутніх речей, переважно фрагменти озброєння.

Члени вказаної організації тісно співпрацюють з Дніпропетровським історичним музеєм імені Дмитра Яворницького. А підняті із землі раритети передаються також до краєзнавчих і шкільних музеїв.

Побував Микола Азаров і в Пам’ятній Свято-Георгієвській дзвіниці у Кривому Розі, збудованій на честь загиблих воїнів у роки Великої Вітчизняної війни, де запалив свічку в пам’ять про загиблих. 

 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»