Уже ні для кого не секрет, що блюзнірське «мавпування» перетворилося на одну з головних складових політики так званої ДНР. Нещодавно тут підло позбиткували з пам’яті про легендарну 383-ю стрілецьку дивізію, створену в серпні 1941 року з добровольців Донбасу. А оскільки в підрозділі були переважно гірники, він увійшов в історію під народною назвою «Шахтарська дивізія». Цю історичну назву цинічно привласнили й використали лідери проросійських незаконних збройних формувань, оголосивши у 2014-му про формування власної так званої Шахтарської дивізії. Утім, навіть місцеві прихильники «ополчення» не могли не помітити, що у формі з шевронами цього підрозділу швендяють типи, яких копри шахт чи терикони вперше побачили зовсім нещодавно, коли ті прибули на Донбас.

А тим часом не припиняються добровільно-примусові спроби використовувати як «гарматне м’ясо» ще й місцевих гірників. Чого тільки вартий нещодавній випадок. Напередодні Дня шахтаря вугільники Донецька наважилися потурбувати керівників так званої ДНР проханням нарешті віддати їм безнадійно заборговану зарплату за багато місяців. Недорікуватий «вождь» Олександр Захарченко, вже подумки приміряючи вручені йому генеральські погони(?), за словом до кишені не ліз і порадив: мовляв, на дідька вам ті шахти — беріть автомати і «заробляйте» гроші трохи інакше. Із цих та інших нинішніх колізій на вугільних підприємствах по той бік лінії розмежування і розпочалася розмова з лідером Незалежної профспілки гірників Донбасу Миколою Волинком.

— Миколо Миколайовичу, як живуть і працюють нині шахтарі в Донецьку та в інших містах на тимчасово окупованій території краю? Ви підтримуєте з ними контакти?Лідер Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола ВОЛИНКО

— Звичайно, є постійний зв’язок із людьми, які залишилися там, а тому маємо свіжу та достовірну інформацію з перших вуст. Щодо роботи, то про темпи й обсяги довоєнних років не йдеться, бо немало вугільних підприємств тепер зруйновані чи затоплені. Приміром, у Донецьку ще потроху видобувають паливо шахти імені Скочинського, імені Челюскінців, імені Засядька. На шахті імені Калініна майже всіх робітників відправили у відпустку за власний рахунок. Шахта імені Абакумова затоплена, «Трудівська» також не працює.

— Моя знайома працює на одній із згаданих вами шахт і недавно сумно зізналася, що має платню 5 тисяч російських рублів, але щомісяця отримує тільки 10-20 відсотків цього заробітку. Може, це поодинокий випадок? Де ж обіцяні російські зарплати, якими спокушали донеччан два роки тому?

— Шахтарі, які перебувають на тимчасово окупованій території, свої куці заробітки зараз називають… піпетковими. Судіть самі. До початку проросійського шабашу і бойових дій прохідники та гірничі робітники на посередній за всіма показниками шахті імені Челюскінців отримували 8-12 тисяч гривень. А нині вони мають 8-10 тисяч, але російських рублів. Та й ці вбогі кошти їм віддають із запізненням та невеликими частинами — немов із піпетки капають. Навіть такі гроші світять не всім, бо людей масово звільняють із шахт.

— Складається враження, що гірникам за цих умов тільки й залишається йти на заробітки до «оплачення», як саркастично називають формування різношерстих бойовиків місцеві жителі.

— Важко заперечити, бо є й такі, які поповнюють незаконні військові підрозділи. Але переважно шахтарі, які позбулися роботи, вважають за краще відсиджуватися вдома. По-перше, вони отримують пенсії, зароблені ще в Україні, та регресні виплати за одержані на виробництві травми. А по-друге, люди цілком свідомо не хочуть воювати, бо вже переконалися, що Донбас і його населення, яке буцімто кинулися захищати російські «брати», насправді стали ареною жорстоких бойових дій для кремлівських правителів і розмінною монетою.

— А як пояснити, на жаль, непоодинокі випадки, коли гірницькі пенсії від України продовжують отримувати навіть ті шахтарі, які зі зброєю в руках нині протистоять їй?

— Це одна з тих диких ситуацій, яких немало за останні два роки наплодила гібридна війна. Справді, деякі люди, які воюють на боці так званої ДНР, справно отримують українські пенсії. Ми зібрали і маємо таку інформацію, що гірники-бойовики періодично нишком їдуть за грішми на українську територію, а деяких обслуговують так звані десятники, які оформлюють відповідні документи для певної кількості пенсіонерів чи регресників. Такі «тури» вони влаштовують до Слов’янська, Краматорська, а деяких я особисто навіть у Києві бачив.

Хоча вугілля на Донбасі потроху видобувають, про повернення до довоєнних обсягів не йдеться. Фото з сайту gdb.rferl.org

— Даруйте за риторичне запитання, але куди ж влада і спецслужби дивляться? Ви ділилися цією інформацією та доказовою базою з відповідними органами?

— Ще в лютому 2015 року порушував питання про «оплаченців», які водночас отримують гроші від України, навіть на зустрічі з тодішнім главою уряду Арсенієм Яценюком. Він вислухав мене і відповів: «А в нас такої інформації немає».

— Ті, хто влаштував на Донбасі криваву бійню, сподівалися використати шахтарську карту, проте гірники в переважній більшості спершу утрималися від участі в антиукраїнських акціях, а потім не горіли бажанням воювати за примарну республіку. Приміром, добре пам’ятаю, як гірників донецької шахти імені Абакумова вигнали на так званий антивоєнний мітинг під дулами автоматів, якими їм погрожували місцеві та приїжджі маргінали. Схоже, свій внесок у розвінчання російської пропаганди тоді зробили й проукраїнські активісти очолюваної вами профспілки. Згадайте той важкий період.

— То справді був дуже важкий час. Ми вели відповідну роботу ще з початку донецького Євромайдану в центрі міста, а потім практикували зустрічі з трудовими колективами шахт, розповідали, чим загрожують Донбасу сепаратистські настрої, з якими носяться маріонетки Кремля. За браку в інформаційному просторі контрпропаганди від місцевих ЗМІ та влади вирішили видавати власну газету. У березні-квітні 2014-го своїми силами зуміли підготувати видання НПГД «По-гірняцькому» накладом 400 тисяч примірників! Газету розповсюдили по всіх шахтах, гірницьких містах і селищах.

Ох, і заскавуліли тоді наші недруги! Адже газета із чіткою проукраїнською позицією переконливо розвінчувала міфи про «золоті гори», які обіцяли Донбасу від «руського міру». Приміром, ми вдавалися до порівнянь зарплат українських і російських гірників у співвідношенні до цін. Також нагадували про той факт, що у сусідній державі шахтарі-інваліди вже не отримують регресні виплати — відшкодування за отримані важкі травми. Після того, як там всі шахти передали в приватні руки, ті припинили відраховувати кошти до фонду нещасних випадків на виробництві. А ще розповіли про такий приголомшливий факт: у Росії, де активно спекулюють на темі Великої Вітчизняної війни, на відміну від України, немає виплат такій категорії людей, як «діти війни»! Та парадокс, що саме представники цієї категорії, повіривши російській пропаганді, покликали гібридну війну до своїх домівок.

— Пригадую, представники тодішньої місцевої влади також доволі своєрідно використовували солідний потенціал шахтарів. Коли взимку 2014-го у Донецьку почалася антиукраїнська істерія, керівники міста і області кілька днів звозили автобусами шахтарів до приміщення облдержадміністрації. Робітники чергували тут на випадок нападу… «бандерівців», якими лякали донеччан. Зате коли з’явилася реальна загроза штурму приміщення влади проросійськими мітингувальниками, серед яких було багато російських «туристів», влада і правоохоронці відразу перетворилися майже на сторонніх спостерігачів. Чи пропонували в ті дні гірники свою допомогу?

— Погодьтеся, щоб ставати на чийсь захист, треба отримати згоду і дозвіл того, кого захищаєш, і це тільки «старший брат» кинувся «рятувати» Донбас із власної ініціативи. Тому назву найпоширеніший термін, яким у Донецьку оперують очевидці тих подій, згадуючи інертність влади і правоохоронців, — «нас злили»! Як шахтарі могли захищати, скажімо, приміщення обласного управління СБУ, перетворене пізніше на катівню для українських патріотів, якщо самі його господарі — офіцери, які приймали присягу, — зайняли позицію моя хата скраю? Ось конкретний приклад.

Про підготовку сепаратистів до захоплення СБУ знали вже майже весь Донецьк і його околиці. І ось зустрічаю в місті знайомого працівника СБУ і запитую його: «Як ви там? Підготувалися? Адже завтра «орки» підуть вас захоплювати?» А він у відповідь: «А нам сказали взагалі три дні на роботу не виходити». Вже тоді в цій ситуації ми пропонували створити робітничі дружини й захищатися від російських зайд, яких масово звозили сюди. Причому вони були озброєними, а тому й ми спробували отримати зброю. Із таким проханням я безпосередньо звертався до правоохоронців на столичному рівні. А у відповідь звично пропонувалося зареєструвати всіх наших людей у базі даних МВС України. Та в нас уже був сумний досвід, коли гірників-патріотів елементарно «здавали», тому запитую: «А ви гарантуєте, що ця інформація не потрапить до тих, хто не повинен її знати?» Посадовець трохи подумав і зітхнув: «Ні, нічого гарантувати не можу». Тому й довелося вдаватися до конспірації, йти в підпілля і працювати там із дуже надійними і перевіреними людьми. І зброю потім здобували самотужки. А один із відомих українських політиків (нехай йому гикнеться), який колись обіцяв надати кошти на придбання зброї для шахтарів-підпільників, і досі втікає від мене, коли зустрічаю його в Києві. А ми, організувавшись і об’єднавшись, продовжуємо працювати по обидва боки лінії розмежування і робимо все для того, аби наблизити визволення Донецька і всього Донбасу.

— Даруйте за журналістський штамп, на який за два з половиною роки вже перетворилося це запитання, та коли, на вашу думку, ми нарешті повернемося до українського Донецька?

— Мені особисто здається, що це відбудеться так несподівано, що ми й самі спершу будемо трохи розгублені.

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр» 

ДОСЬЄ «УК»

Микола ВОЛИНКО. Народився 21 листопада 1954 року в селі Курахівка Донецької області. З 1977 року працював прохідником на шахтах Красноармійська та Донецька. У 1995 році обраний головою Незалежної профспілки гірників Донбасу — неполітичного об’єднання, що обстоює права працівників вугільної галузі.