ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇ

На Полтавському заводі медичного скла налагодили випуск якісного продукту

Власне, кисень тут виробляють ще з 1960-х років, бо він необхідний для виробництва основної продукції заводу. Але відповідну ліцензію на випуск саме медичного кисню заводчани отримали в грудні минулого року. Після того, як повністю переоснастили технологічні лінії на підприємстві, у них з'явився надлишок цього продукту. Його високу якість підтвердили спеціалісти, які після сумнозвісної події в Луганську (там вибухнув кисневий балон, забравши життя 16 людей. - Авт.) побували з перевірками і в Полтаві. Дивилися, як зберігаються й використовуються кисневі балони у лікарнях, а також перевіряли виробників медичного кисню та його якість. Бо луганські події нагадали: кисень не тільки порятунок для важкохворих, а ще й вибухонебезпечний газ!

"Наше підприємство має систему управління якістю, сертифіковану згідно з вимогами ІSO 9001: 2000 та ДСТУ ІSO 9001 - 2001 у системі сертифікації УКРСЕПРО", - повідомив на оперативній нараді за участі головних лікарів медичних закладів області та фахівців з техніки безпеки голова правління товариства Олександр Кудацький. За його словами, у будівництво агрегата з виробництва рідкого та газоподібного кисню інвестовано понад мільйон американських доларів, тож віднині полтавчани мають змогу виробляти чистий і до того ж недорогий медичний кисень для лікувальних закладів не лише Полтавської, а й інших областей.

"Але ми не маємо на меті одержувати прибутки від його продажу, - пояснив він. - Нехай це буде наш внесок у порятунок людських життів, адже ми добре розуміємо фінансове становище лікувальних закладів".

Наразі система постачання медичного кисню функціонує злагоджено й надійно. Перевезення зрідженого та газоподібного кисню здійснюється спеціальним транспортом і в повірених балонах, що гарантує безпеку.

"Важливо також, що виробництво медичного кисню на підприємстві повністю автоматизовано. Станцію обслуговують лише двоє людей: машиніст і оператор", - каже заступник директора ВАТ "ПЗМС" Андрій Симонов. Він також повідомив, що частка медичного кисню від загального обсягу заводського виробництва становить усього 0,01 відсотка. Й поки що на заводі не планують збільшувати його випуск.

"Це не наш ринок, - зауважує А. Симонов. - На Полтавщині виробництвом кисню займається чимало підприємств, наприклад, Полтавський газовий завод і завод "Знамя", заводи Кременчука. Інша річ, що наше підприємство найбільше відповідає вимогам щодо його виробництва, має сертифіковану лабораторію й державну ліцензію".

ДОВІДКА "УК"

ВАТ "Полтавський завод медичного скла" представлений на ринку вже 80 років. Наразі тут працює майже 550 чоловік, які за рік виробляють близько 7 тисяч тонн скляної трубки, з якої виходить 2 мільярди ампул для зберігання ін'єкційних препаратів.

Основний споживач продукції заводу - фармацевтична промисловість, у тому числі закордонні підприємства.