Як уже писав «УК», цього року Міносвіти скоротило вступну кампанію, тож прийом заяв і документів у паперовій та електронній формі розпочнеться 11 липня. Останній день подання заяв для тих, хто планує вступати на денну форму навчання на базі повної загальної середньої освіти, — 12.00 година 1 серпня.

Абітурієнти, на яких чекає співбесіда, повинні встигнути з документами до 18.00 години 24 липня. Співбесіди та вступні екзамени проводяться з 25 липня до 1 серпня. Так само ті, хто готується до творчих конкурсів (вони проводяться у кілька сесій з 21 липня до 1 серпня), мають подати документи до 24 липня.

До цього часу також прийматимуть документи тих абітурієнтів, хто вступатиме на основі базової середньої освіти. Вступні екзамени проводяться з 25 липня до 1 серпня.

Головне — встигнути подати документи до обраних вишів. Фото Володимира ЗAЇКИ

Принцип «п’ять плюс три»  залишається

Заява до вишу може бути в паперовій або електронній формі. Якщо вона паперова, подавати її до приймальної комісії треба особисто. При вступі на навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодшого спеціаліста та бакалавра абітурієнт може подати заяву щонайбільше до п’яти ВНЗ максимум на три напрями підготовки (на три спеціальності) у кожному з них. Обов’язково в заявах, поданих до одного вищого навчального закладу, треба зазначити пріоритет кожного напряму підготовки (спеціальності).

Якщо в абітурієнта, який подає заяву на магістра чи спеціаліста, немає додатка до диплома в друкованому вигляді, відомості про цей додаток приймальна комісія отримує з Єдиної бази з питань освіти.

До речі, заяви в електронному вигляді мають право подати ті вступники, які хочуть взяти участь у конкурсному відборі на основі атестата про повну загальну середню освіту та сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів.

Скільки «важить» атестат

Як і раніше, вступники мають право подавати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, виданий у 2014 році, або сертифікати чи їх дублікати, видані у 2013, або 2012, або 2011, або 2010, або 2009, або 2008 роках.

Абітурієнти, які подають сертифікат із кількістю балів, нижчою за встановлену Умовами та Правилами прийому мінімальну кількість, до участі у конкурсному відборі не допускаються і на навчання не зараховуються. Тобто якщо кількість балів з одного з непрофільних конкурсних предметів, визначених Правилами прийому, нижча за 124 бали, а профільний предмет — творчий конкурс, вступника не допустять до участі у конкурсному відборі.

Нагадаємо, що цього року зменшилася «вага» середнього бала шкільного атестата. Відтепер внесений до Єдиної бази за 12-бальною шкалою середній бал атестата про повну загальну середню освіту автоматично переводиться у 60-бальну шкалу з використанням коефіцієнта «5».

Кому світять додаткові бали

На додаткові бали можуть розраховувати призери IV етапу всеукраїнських учнівських олімпіад і III етапу всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук. Кількість балів нараховується так:

— тим, хто отримав диплом I ступеня, — 50 балів;

— нагородженим дипломами IІ ступеня — 40 балів;

— із дипломом IІІ ступеня — 30 балів.

Крім того, чемпіонам та призерам чемпіонатів України, проведених протягом двох останніх років, додатково нараховуються такі бали:

— чемпіонам України — 50 балів;

— особам, які посіли ІІ місце на чемпіонаті України, — 40 балів;

— особам, які посіли ІІІ місце на чемпіонаті України, — 30 балів.

ВАРТО ЗНАТИ

 Хвилі зарахування

Рейтингові списки абітурієнтів із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення оприлюднюють не пізніше 12.00 години 2 серпня.

Перший строк вибору вступниками місця навчання закінчується о 18.00 годині 4 серпня. Оновлений список рекомендованих до зарахування оприлюднюється не пізніше 12.00 години 5 серпня.

Другий строк вибору вступниками місця навчання закінчується о 18.00 годині 7 серпня. Оновлений список рекомендованих до зарахування оприлюднюється не пізніше 12.00 години 8 серпня.

Третій строк вибору вступниками місця навчання закінчується о 18.00 годині 10 серпня.

Зарахування вступників на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти відбудеться:

♦ за державним замовленням — не пізніше 15.00 години 11 серпня;

♦ за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму (спеціальності)) — не пізніше 18 серпня.

Заяви,  подані на певний  напрям підготовки  (спеціальність) до одного  вищого навчального  закладу за різними  формами навчання (денна, вечірня, заочна),  вважаються фактом подання однієї  заяви.