Під час одного з інтерв’ю відомий на Черкащині підприємець раптом вирішив, як це іноді буває, «розкрити душу» й побідкатися «не для преси» про труднощі з веденням бізнесу. 

— Вже давно хочу відійти від зарплати в «конвертах» й перейти на законний спосіб фінансових розрахунків. Ви не уявляєте, як набридло бути завжди насторожі, аби тебе не викрили та не звинуватили в махінаціях. До того ж, подвійна бухгалтерія створює громіздкість та непередбачуваність розвитку бізнесу. Крім того, прийнятий на роботу без належного оформлення працівник не несе ніякої адміністративної та кримінальної відповідальності за свою працю. Але, на жаль, високі податки все ще не дають «стати на ноги», щоб позбавитися ось такої подвійної моралі. Тому я та інші керівники й вибираємо такий шлях виживання…

Мій співрозмовник говорив тільки про один бік медалі. Але ж є й інший, зокрема для самого працівника, який одержує «неофіційну» зарплату. Адже, одержуючи хай і досить високу платню в конверті, він не захищений у разі хвороби, бо лікарняні зазвичай не оплачуються, виходу на пенсію (її розмір залежить від офіційно оформлених доходів).

Часто людина взагалі працює без запису в трудовій книжці, й час роботи до стажу не зараховується, відпустка не передбачається.

Видавати заробітну плату в конвертах почали свого часу на Заході. Робилося це для збереження конфіденційності — окрім самого працівника й роботодавця ніхто не повинен був знати розмірів одержуваних сум. У більшості країн, як частково й у нас, давно перейшли на пластикові картки, але поняття «зарплати в конверті» міцно увійшло в наш побут. В основі цього явища лежать міркування, зрозуміло, далекі від корпоративної етики. Більше того, ця «конвертована» зарплатня стала одним із проявів тіньової, нечистої економіки, корумпованості суспільства. І хоч сьогодні на ринку праці все більшу цінність набувають роботодавці, які пропонують усі соціальні гарантії й оформлення працівників у відповідності з нормами трудового законодавства, ситуація змінюється надто повільно.

85 фактів ведення подвійної бухгалтерії, виплат доходів за рахунок «тіньових коштів», надання платниками податків фізичним особам неоподаткованих матеріальних та соціальних благ виявили нинішнього року працівники податкової служби Черкаської області. Встановлено 8213 випадків використання незареєстрованих найманих працівників, які отримували тіньові доходи. За результатами легалізації доходів в сумі 8,7 мільйона гривень до бюджету надійшло чимало додаткових податків на доходи фізичних осіб. Після перевірок черкаських податківців, як розповів заступник голови ДПА в Черкаській області Павло Шпундра, понад вісім тисяч громадян працевлаштовано.

— Зараз кожен із них одержує щомісяця заробітну плату не меншу за мінімальну, робить відрахування до Пенсійного фонду і заробляє собі трудовий стаж. Для людини праці це найважливіше, — прокоментував наслідки перевірки Павло Петрович.

Безперечно, закон про легалізацію зарплат, проект якого розроблений, міг би стати відправною точкою викорінення зарплатні «в конвертах» . Однак, як переконані не тільки багато простих робітників, а й прогресивних роботодавців, розв’язання цієї проблеми потребує не тільки репресивних, примусових заходів, а й виховного впливу громадськості, адже це — завдання настільки ж соціальне, як і політичне. Від того, як суспільство його вирішить, — залежить наш завтрашній день.