Музей Івана Гончара показав красу кримськотатарської культури на виставці декоративно-вжиткового мистецтва «Зінджір» («Кільця ланцюга»). Відвідувачі вперше побачили твори кримськотатарського мистецтва з приватних колекцій Києва.

Майже сотня мистецьких творів відтворила соковитий Крим. Керамічні панно, тарілки, гончарний посуд, розпис на склі, різьблення по дереву, кавові столики, килими… У невеликій експозиційній залі легко проводити паралелі: на картині «Продавець глиняних виробів» пропонує свої товари — і за мить вони оживають перед вами в усій красі. Цікаво розглядати, як витончені орнаменти додають особливих спецій «Декоративним стравам», як філігранно виграє, мов звивиста кримськотатарська мелодія, візерунок на ювелірних виробах. Делікатна графіка декоративних тарілок, майстерне поєднання яскравих і пастельних барв у пейзажах підкреслюють тонку естетику робіт.

Однак цю виставку важко оцінювати тільки як гарну добірку мистецьких творів. «Кільця ланцюга» — підтвердження дружби між кримськотатарським і українським народами. Блукаючи вуличками Бахчисарая, роздивляючись чарівну казку керамічних панно, розумієш, що в цей непростий час для кримських татар мистецтво стає можливістю збереження і ствердження їхньої культури. Яскравість фарб творів здатна передати біль, що переживає цей народ. Відповідно й експонати сприймаєш більш ніж довершений мистецький об’єкт, коли поряд бачиш очі кримського татарина, сповнені одухотвореності й відчаю, безнадійного сподівання.

Можливо, нині мистецтво для кримських татар — порятунок, втеча від гнітючих подій. Однак, як зізнаються митці, їм складно працювати в Криму. Київ стає для них прихистком. Вони мають надію, що невдовзі серце України запульсує свіжими барвами їхніх робіт: заплановано нові виставки, широку галявину кримськотатарської культури на «Країні Мрій».

Зовнішні кризи провокують внутрішні злети. Віриться, що складні обставини не обтяжать крил кримськотатарських митців і вони ще потішать нас новими творами.

Дарина ФІАЛКО для «Урядового кур’єра»,
Володимир ЗAЇКА,«Урядовий кур’єр» (фото)