ВСТУП-2011

У Міносвіти підбивають попередні підсумки,
а деякі виші тим часом хитрують з цінами для контрактників

 

До остаточного закінчення вступного ажіотажу залишилося 10 днів — свої двері приймальні комісії зачинять 31 липня. Втім, уже сьогодні завершується прийом документів у випускників минулих років (які отримали атестат зрілості до 2007 року і не здавали ЗНО) — на них чекають вступні іспити, а також в абітурієнтів, у яких попереду творчі конкурси. Екзамени для перших і творчі випробування для других відбудуться з 23 по 31 липня. Як і раніше, вступники цьогоріч можуть нести свої документи до п’яти різних вишів на три спеціальності в кожному з них. 

Електронному вступу довірились 8,4%

За даними Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, станом на 18 липня абітурієнтами подано до приймальних комісій ВНЗ понад 610 тисяч заяв. З них майже 51 тисяча — через систему електронного вступу. Відтак неважко порахувати, що лише 8,4% вступників подали документи до вишів за допомогою Інтернету. «Ми вирішили одразу віднести оригінали документів до приймальних комісій — це найбільш просто і надійніше, оскільки прочитали про електронний вступ досить багато неоднозначної інформації, — ділиться з «УК» мама випускниці киянка Інна. — Якби це була вже давно налагоджена система, ми б спробували. А так не хотіли ризикувати, щоб не залишитися за бортом».

Проте система електронного вступу стала справжньою знахідкою для абітурієнтів з регіонів, особливо віддалених сіл — їм для того, щоб подати документи до омріяного вишу, не треба було їхати до столиці чи іншого обласного центру й витрачати гроші на дорогу. Тим паче, якщо врахувати, що вступник має 15 шансів. За словами головного редактора порталу osvita.com Лесі Куруц, система працює в нормальному режимі. Всі введені абітурієнтами дані ретельно перевіряються. «Якщо раптом у вас виникли проблеми з відправкою документів за допомогою Інтернету, звертайтеся до колл-центру інформаційно-пошукової системи «Конкурс» та системи «Електронний вступ-2011» за номером 239-86-20 з 9-ї до 18-ї години, — радить заступник директора департаменту вищої освіти МОН Микола Фоменко. — Також у відомстві створено штаб з питань вступної кампанії — зі своїми запитаннями можна зателефонувати на консультативний багатоканальний телефон — 486-20-37».

Загалом вступна кампанія проходить спокійно. Абітурієнти та їхні батьки звертають увагу лише на один нюанс — бюрократію в окремих ВНЗ. «Я подала документи до трьох вишів. Найпростіша процедура в приймальній комісії Києво-Могилянки — там упоралась напрочуд швидко, всього за 20 хвилин. Оскільки треба було заповнити лише анкету, одразу вказавши на одному аркуші пріоритетний фах, та два інших, якщо не пройдеш на основний. Тому хоч у виші конкурс шалений, тут практично немає черг, — розповідає «УК» абітурієнтка Катя. — В університеті Шевченка довелося побігати — заповняти додаткові бланки і завіряти їх в різних місцях. Найбільший шок отримала в приймальній комісії Лінгвістичного університету — людей мало, втім треба подавати документи окремо на кожен факультет, вписувати в бланки прізвища якихось кураторів тощо. Тож маса зайвої роботи і переведення паперу. Тому вступники дуже часто роблять помилки і доводиться все заповняти спочатку. От якби процедура була максимально простою і однаковою у всіх вишах!»

Дорогий мій контракт

Списки рекомендованих до зарахування з’являтимуться поетапно — тож 1, 6 та 8 серпня абітурієнти вже можуть шукати в них своє прізвище. До 10 серпня приймальні комісії мають зарахувати бюджетників, а до 25-го серпня — контрактників. Про те, що цьогоріч суттєво (на 19,4%) зменшено держзамовлення у зв’язку зі значним зменшенням кількості випускників шкіл, «УК» вже неодноразово повідомляв. Втім, неабиякі ігрища розгорнулися навколо контрактного навчання — у всесвітній мережі з’явилася інформація, що окремі виші хитрують з цінами. ВНЗ заманюють абітурієнтів низькою вартістю навчання, а потім виявляється, що дешевим буде лише перший рік, натомість всі наступні курси влетять батьківським гаманцям в неабияку копієчку — ціна зростає аж на 500—1500 грн. Приклади говорять самі за себе: скажімо, навчання за напрямом маркетинг у Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля за 1 курс обійдеться в 6,17 тис. грн, а за 3-й — майже 14,4 тис грн. (збільшення сягає понад 130%!). Майбутнім журналістам, які не потрапили на бюджет, теж буде непереливки: 1-й курс — майже 5,5 тис. грн, втім 3-й коштуватиме 12,76 тис. грн За даними ГО «Студентський захист», у Київському нацуніверситеті будівництва та архітектури для майбутніх архітекторів плата за навчання підвищилась на 25%, на будівництво, геодезію, картографію і менеджмент — на 20%, порівняно з минулим роком. У Національному медуніверситеті ім. О. Богомольця для стоматологів і фармацевтів ціна зросла на 12%. «ВНЗ обмежують права молоді на доступність вищої освіти, підвищивши вартість за навчання більш ніж індекс інфляції — 9,1%», — резюмує координатор «Студентського захисту» Андрій Черних.

ТОЧКА ЗОРУ 

Володимир БУГРОВ,
проректор з науково-
педагогічної роботи КНУ ім. Т. Шевченка:

— Не можна вживати термін «збільшення або зменшення цін на контракт» у державному або комунальному ВНЗ — вони є неприбутковими установами. І вартість контрактного навчання — це фактично компенсація затрат вишу на студента. Якщо державний ВНЗ зменшує ціну на навчання, значить, вона була завищеною.

У нашому виші ми не змінили вартість навчання на юридичному факультеті та на міжнародних відносинах. Ціну вдалося утримати за рахунок збільшення кількості студентів у групах (не 25, а 30 чоловік). Проте якщо для математиків вартість навчання становила 5 410 грн аж чотири роки поспіль, сьогодні це вже нижче собівартості, тому були змушені підняти вартість до 10 тис. грн за рік. На філологічному практично не збільшили, лише на східних мовах — адже щоб дати студентам знання високого рівня, ми змушені наймати носіїв мови — викладачів з-за кордону.