РОБОЧА ПОЇЗДКА

Віктор Янукович у Донецьку взяв участь у Всеукраїнському урочистому зібранні з нагоди Дня шахтаря та вшанував пам’ять загиблих гірників

Заупокійна літія за загиблими шахтарями  відбулася у Свято-Варваринській каплиці у Донецьку. Її відслужив єпископ Горлівський і Слов’янський Митрофан. Після завершення літії глава держави запалив свічку та поклав квіти до ікони Святої Великомучениці Варвари.

Шахтарі не відпустили Віктора Януковича без знімка на пам'ять. Фото з сайту ostro.org

Потрібна європейська безпека

Пізніше на шахтарських зборах у Донецькому національному академічному музично-драматичному театрі Віктор Янукович у своєму виступі наголосив на важливості створення безпечних умов праці на вітчизняних копальнях.

За його словами, останні аварії на шахтах «Суходільська-Східна», ім. Бажанова та «Краснокутська» показали, що це питання все ще залишається нагальним. «Ми сумуємо за загиблими шахтарями. Світла пам’ять про справжніх героїв нелегкої шахтарської праці завжди буде в наших серцях», — сказав Президент.

У цьому зв’язку глава держави заявив, що нині активно ведеться пошук інвестицій, які мають бути спрямовані на створення безпечних умов праці гірників, забезпечення поступового переходу до стандартів безпеки, які застосовуються провідними європейськими   вугільними підприємствами.

Зокрема, Віктор Янукович зазначив, що вже досягнуто домовленості з Китайською Народною Республікою про започаткування спільного пілотного проекту з модернізації шахти ім. Мельникова у Луганській області. За словами Президента, у вітчизняну вугільну галузь Україна планує залучити 1 млрд доларів китайських інвестицій, повідомляє прес-служба глави держави.

А на брифінгу для журналістів він висловив переконання, що для підвищення престижності праці гірників перш за все потрібно виконувати відповідний закон, який було ухвалено 2008 року. Як передає УНІАН, Президент зазначив: « На прикладі цього року ми бачимо за настроями людей те, що цей закон почав працювати». Він нагадав, що цього року зарплата гірників була збільшена на 30% і практично припинився відтік кадрів із вугільної промисловості.

За словами Віктора Януковича, нині гірники відчувають, що шахти розвиваються, своєчасно проходять підготовчі виробки. У 2011 році приріст видобутку вугілля в Україні буде десь на рівні 10%, а приріст прохідницьких робіт - на рівні 12%. «Ми плануємо ввести у дію дві шахти, і обов`язково почнемо проектування нових шахт», — сказав глава держави.

Президент наголосив, що вугільна промисловість дає можливість не тільки підтримувати енергетичну безпеку та економіку країни, а й забезпечувати робочі місця в шахтарських регіонах. І це дуже важливо.

Маємо свою позицію

Журналісти нагадали Віктору Януковичу, що Президент РФ Дмитро Медведєв заявив про неприпустимість для Росії запропонованої українською стороною формули співпраці з Митним союзом 3 + 1. Коментуючи це, глава Української держави наголосив: «У відносинах з будь-якою державою, зокрема з Росією, завжди були, є й будуть розбіжності, що стосуються захисту національних інтересів. Ми маємо свою позицію, яка передбачає захист українських національних інтересів, ми проголосили політику національного прагматизму і її виконуватимемо».

Президент зауважив: своя позиція в України завжди була, є й буде, однак, безумовно, нам потрібно шукати компроміси.  Проте ці поступки «ніколи не будуть за рахунок суверенітету країни».