БОРГИ

Несвоєчасний розрахунок — великий гріх

Амбітні плани щодо зменшення на 50% порівняно з початком року чималого боргу з виплати зарплати (63,6 млн грн) реалізувати не вдалося. Реальний показник знизився на 0,7%, або 0,5 млн грн, що, звісно, ситуацію відчутно не покращило. Відтак на нараді у Львівській облдержадміністрації, поряд із дієвими засобами впливу на злісних неплатників, прозвучала пропозиція залучити у спільники… духовенство, аби вони на недільних службах Божих нагадували, що невиплата зарплати — великий гріх. Чи вдасться молитвою за зарплати достукатися до таких посадовців, прогнозувати ніхто не береться. Тим часом 297 підприємств області мають заборгованість з виплати зарплат. Не виплачують зароблене своїм працівникам не лише підприємства-банкрути (16,5 млн грн) та економічно неактивні (8,9 млн грн), а й працюючі (38,2 млн грн).

— Зменшити заборгованість з виплати заробітної плати впродовж першого півріччя 2011 року, як того вимагало керівництво області, вдалося, — повідомив начальник головного управління праці та соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації Василь Мартиняк, — підприємствам кількох районів — Бродівського, Золочівського, Кам’янко-Бузького, Сокальського та Яворівського.

Відтак у 6 адміністративно-територіальних одиницях області, зокрема у місті Моршин, Буському, Кам’янко-Бузькому, Радехівському, Самбірському, Турківському районах немає боргів із виплати зарплат. Одноосібним «лідером» за сумою заборгованості вже кілька років є Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут, де колективу не виплатили 9 млн грн. Серед тих, хто не виконує своїх зобов’язань перед працівниками, є також підприємства державної форми власності. Загалом понад 12,4 тис. працівників області своєчасно не отримують заробітної плати.

До числа боржників з невиплати зарплат потрапило й ЛМКП «Львівелектротранс»: працівники електротранспорту тільки за червень—липень не отримали 3,5 млн грн заробленого. Причин, що призвели до такої складної економічної ситуації, на підприємстві називають кілька: у місті з початку літа проводяться масштабні реконструкції та ремонти магістральних доріг, через що не курсують найнавантаженіші трамвайні маршрути (№№ 1, 6, 9, частково змінений 7), і «Львівелектротранс» позбавлений заробітку, відтак не поповнюють касу низькі тарифи за проїзд в електротранспорті та невчасно відшкодовує Держбюджет перевезення пільговиків.

Втім, «Львівелектротранс» не тільки заборгував колективу зарплатню, а й не сплатив внески до Пенсійного фонду та податки у державний бюджет. Має підприємство понад 2,5 млн грн боргу перед бюджетом Львова.  Невиплата зарплат для працюючих — подвійна проблема, а не лише нинішні фінансові труднощі. Ошуканими відчують себе працівники згодом, бо не отримана тепер заробітна плата та відповідно не сплачені внески до Пенсійного фонду відмінусують кожен заборгований місяць від трудового стажу, намагаються роз’яснити керівникам спеціалісти Головного управління праці та соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації.

— Тому, — наголосив виконувач обов’язків голови Львівської облдержадміністрації Іван Стефанишин, — проблема заборгованості потребує термінових і спільних дій органів виконавчої влади, роботодавців та профспілок задля її оперативного вирішення — заробітна плата повинна виплачуватись вчасно. Допомогти у вирішенні цієї складної проблеми пропонують також органи прокуратури.