ДАТА

Цьогорічний Всесвітній день боротьби зі СНІДом проходить під гаслом "За кожне життя разом!"

Сумна статистика: щодня на планеті вірусом імунодефіциту людини інфікується 15-16 тисяч осіб, кожні 10 секунд від цього захворювання помирає одна людина, кожні 14 - одна дитина у світі стає сиротою внаслідок СНІДу. Минула лише чверть століття з того дня, як у світі був зареєстрований перший випадок захворювання на СНІД, але масштаби поширення хвороби вражають. Кількість померлих за цей час перевищила 25 мільйонів.

В Україні станом на жовтень цього року офіційно зареєстровано 176370 ВІЛ-інфікованих громадян. Померло 19766 дорослих та 284 дитини. Високий рівень поширення ВІЛ-інфекції - у Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Одеській областях, АР Крим, Севастополі та Києві. Переважна більшість ВІЛ-інфікованих - люди від 20 до 40 років, щороку відмічається збільшення кількості ВІЛ-інфікованих жінок репродуктивного віку та дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями.

Щоправда, останнім часом завдяки програмі "Мама плюс", що була започаткована Всеукраїнською благодійною організацією "Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" п'ять років тому, намітилися позитивні зрушення. 2009 року вперше за останні 10 років у столиці значно зменшилась кількість дітей, які отримали ВІЛ від матері під час вагітності та пологів, - з 11% до 2,7%.

Та як це не прикро, але вже в цьому році показник різко підскочив угору - майже на 2%. За словами виконавчого директора Київського міського відділення організації "Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" Лади Булах, це сталося через неякісне дитяче харчування.

- Щоб дитина народилася здоровою, потрібні три складові, - говорить Лада Булах. - Мама повинна отримувати антиретровірусні препарати під час вагітності, а дитина - в перші тижні життя. Пологи - тільки шляхом кесаревого розтину. І нарешті, дитина повинна отримувати лише штучне харчування. Цього року Київське управління охорони здоров'я не закупило достатньої кількості молочних сумішей. А мами, як правило, не мають на них грошей.

Одна з позитивних тенденцій - зменшення кількості відмов від дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями. Сьогодні відмовляються від малюка менше 5% таких породіль.

- Заради допомоги жінкам з ВІЛ нам вдалося об'єднати в мультидисциплінарні команди усіх - державні заклади допомоги ВІЛ-інфікованим дітям та молоді, організації, які здійснюють програму замісної підтримувальної терапії, лікарів міського Центру СНІДу та соціальних працівників. Така взаємодія дає результат, - вважає Лада Булах.

Крім психологічної підтримки і соціальної допомоги, вагітні і породіллі, які не планують забирати хворих немовлят, отримують вагому матеріальну підтримку - ліки, одяг, засоби гігієни, іграшки. Коли дитина все-таки осиротіла, їй намагаються знайти прийомну родину. Правда, зробити це досить складно, адже 73% прийомних родин відмовляються взяти на виховання дитину-сироту саме через те, що вона ВІЛ-позитивна. А понад 80% сімей, що виховують ВІЛ-позитивну дитину, живуть на межі бідності.
 

Наталія МИХАЙЛЕНКО,
для "Урядового кур'єра"