У ході екстреного засідання у Гаазі лідери країн «Великої сімки» ухвалили декларацію, в якій підтримали суверенітет та територіальну цілісність України і відмовилися від участі у запланованому раніше саміті в російському Сочі.

«Ми, лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів, президент Ради ЄС і президент Єврокомісії, зустрілися в Гаазі, щоб знову підтвердити нашу підтримку суверенітету України, її територіальної цілісності та незалежності», — йдеться у декларації.

У документі наголошено, що міжнародне право забороняє заволодіння частиною або всією територією іншої держави через примус або силу.

«Це порушує принципи, на яких побудована міжнародна система. Ми засуджуємо незаконний референдум, проведений у Криму на порушення Конституції України. Ми також рішуче засуджуємо незаконну спробу Росії анексувати Крим у порушення норм міжнародного права і положень конкретних міжнародних зобов’язань», — зазначено в декларації.

У разі подальшого нагнітання ситуації країни «Великої сімки» пообіцяли продовжувати застосовувати проти Росії санкції, які матимуть  дедалі істотніший вплив на російську економіку.

З огляду на кризу в Криму саміт «Великої вісімки», запланований на червень у Сочі, не відбудеться. Про це на своїй сторінці у Twitter повідомив президент Європейської Ради Герман ван Ромпей. Натомість голови держав та урядів країн «Великої сімки» планують зустрітися в червні у Брюсселі — без Росії.

Це перша зустріч українського та російського дипломатів з часу,  коли Росія анексувала Крим. Фото Укрiнформу

Кожен наполягає на своєму

Доки лідери країн «Великої сімки» обговорювали ситуацію в Україні, в кулуарах саміту з питань ядерної безпеки, який також відбувся в Гаазі, зустрілися міністри закордонних справ України та Росії. Це перша зустріч між українськими та російськими урядовцями з часу, коли Росія анексувала Крим.

«Сторони обмінялися позиціями та оцінками щодо нинішньої кризи в українсько-російських відносинах та російської агресії в Криму.

Зокрема, в. о. міністра Андрій Дещиця висловив протест щодо рішення російської сторони про анексію території Криму і запевнив, що Україна продовжує розглядати Крим як невід’ємну частину своєї території», — йдеться у заяві, поширеній українським МЗС за підсумками зустрічі.

Там також ішлося, що сторони домовилися про недопущення подальшої ескалації ситуації у Криму, а також у східних і південних областях України. Хоч експерти зазначають, що риторика російського дипломата  нічим не відрізнялася від його попередніх заяв.

Статус не змінюємо

Україна не має наміру змінювати свій без’ядерний статус, заявив виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Андрій Дещиця під час виступу на засіданні Саміту з питань ядерної безпеки, повідомили у Департаменті інформаційної політики МЗС України.

«Незважаючи на появу політичних закликів в Україні до відновлення арсеналу ядерної зброї, наша держава буде послідовно дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов’язань і не має наміру міняти свій без’ядерний статус», — цитує прес-служба МЗС слова Дещиці.

За його словами, Україна буде шукати інші способи зміцнення власної безпеки й захисту територіальної цілісності й незалежності.