ПРОГНОЗ

На українців очікує мінлива погода:  від морозів та  хуртовин — до тепла і  дощів

Довгострокове прогнозування погоди — справа нелегка, адже надійних методик, як то кажуть, стовідсотково визначити, чим «порадує» природа за кілька місяців, не існує. Однак фахівці метеорологічних служб можуть спрогнозувати ймовірний погодний режим на 3—3,5 місяця наперед. Зима на носі, тож Український гідрометеорологічний центр розповів, чого очікувати українцям в останні дні осені й зимові місяці.

Як повідомила на брифінгу начальник відділу метеорологічних прогнозів Людмила Савченко, протягом найближчих днів різких змін погоди не очікується — нинішні температурні режими та мала кількість опадів спостерігатимуться до 20-х чисел листопада. Трохи холодніше буде на сході (до 7 градусів морозу вночі) та півночі (до 12 градусів морозу вночі) України. Натомість у Криму та на Закарпатті буде тепліше (+10...+12 градусів удень).

Холоди прийдуть із 25 листопада, проте протримаються недовго: вже з початку грудня буде потепління. Однак протягом першого місяця зими очікуються часті стрибки стовпчика термометра з мінуса на плюс і навпаки. До того ж, висока ймовірність збільшення кількості опадів, тож в умовах змін температури снігопади чергуватимуться з дощами. Справжня українська зима пануватиме протягом січня-лютого: слід готуватися і до заморозків, і до хуртовин. Проте, як наголосила Людмила Савченко, у більшості областей температурні режими та погодні умови відповідатимуть середньостатистичним зимам.

У свою чергу начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда зауважив, що протягом січня-лютого можливе повторення грудневої ситуації — різкої зміни температури. Тож він наголосив на тому, що у будь-якому разі слід готуватися до небезпечних природних явищ: хуртовин, сильного вітру, ожеледиці, обледеніння електромереж. У цьому зв’язку Микола Кульбіда через журналістів звернувся до комунальників та енергетиків, аби вони були готові до будь-якого перебігу подій. Зі свого боку Укргідрометцентр разом із Міністерством надзвичайних ситуацій розробив комплекс заходів для подолання наслідків можливого розгулу стихії. Микола Кульбіда також повідомив, що постійно триває цілодобовий моніторинг по всіх «природних» напрямках, і про найменшу загрозу країну буде оперативно поінформовано.

Невтішні новини для аграріїв. За словами начальника відділу агрометеорологічних прогнозів Тетяни Адаменко, протягом останніх місяців не було достатньої кількості опадів для того, аби озимі культури досягли потрібної фази розвитку і добре загартувалися до зимового періоду. Тож третина рослин лише почала сходити або взагалі не проросла. Врятувати озимі може м’яка та сніжна зима (за прогнозами, вона і має такою бути), бо в іншому разі на аграріїв чекають істотні втрати. Тетяна Адаменко також повідомила, що на 50% озимих площ будуть весняні сходи, тож сільгоспвиробникам, аби врятувати врожай, слід сконцентрувати матеріальні ресурси саме на весну. Проте, за її прогнозами, за жодних умов гарного врожаю озимих очікувати не варто.

А ось на водні ресурси, зокрема річки, мала кількість опадів вплинула відносно позитивно. Як повідомила начальник відділу гідрологічних прогнозів Вікторія Бойко, нині води в річках набагато менше від норми. З одного боку, це усуває загрозу паводків і підтоплень. З іншого — низький рівень води може нести загрозу для водопостачання населення. Проте Вікторія Бойко наголосила: ситуація стабільна, адже в басейні Дніпра рівень води середній.

Фахівець також повідомила, що протягом першої половини зими лід на річках буде тонкий і нестабільний. Отже заторів на річках та підйому води, вірогідно, не буде. Водночас вона наголосила: ніхто не береться спрогнозувати, якою буде ситуація навесні.