РЕФОРМА

На переконання Президента, з-посеред кандидатів слід обирати найкращих

Запровадження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді має стати наступним кроком у перебудові системи добору суддівського корпусу. На цьому наголосив Віктор Янукович під час виступу на урочистій церемонії складення присяги суддями, вперше призначеними на посаду.

«Такий крок дасть змогу майбутнім суддям глибше опанувати навички професії, удосконалити свої знання та перевести їх із теоретичної площини у практичну», — переконаний глава держави.

На його думку, саме професіоналізм суддів є головною складовою у побудові в Україні справедливого та чесного суду, що діє за законом і захищає права кожного громадянина.

Будь-які зміни у сфері судочинства, наголосив Президент, повинні насамперед враховувати інтереси звичайного громадянина, забезпечувати його права та свободи. І це має стати основною метою діяльності органів влади усіх рівнів.

«Пам’ятайте: авторитет судової гілки влади та довіра до суду з боку суспільства залежать від ваших дій, від змісту кожного рішення, яке ви проголосите іменем України», — сказав Віктор Янукович.

На його переконання, вагомим внеском у розбудову правової держави буде запровадження нової системи правових засобів захисту суспільства і країни від кримінальних правопорушень, удосконалення процедури кримінального судочинства.

Від новопризначених суддів Президент чекає справедливості. Фото Михайла МАРКІВА

У зв’язку з цим Віктор Янукович вніс на розгляд до парламенту новий Кримінально-процесуальний кодекс, який має бути ухвалено у найближчій перспективі. Не менш важливим є й закон щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. Документ сприятиме підвищенню рівня захисту прав громадян та покращенню інвестиційного клімату. А Закон «Про судовий збір» допоможе зміцнити фінансову незалежність судової гілки влади.

Для перебудови прокуратури й адвокатури Президент уже створив робочу групу, яка працюватиме над новим законом про адвокатуру. Також потрібно переглянути роль прокурора та його функції поза межами кримінального судочинства.

«Сподіваюся, що найближчим часом подібні нововведення матимуть місце і в інших різновидах судового процесу: цивільному, господарському, адміністративному», — сказав він.