КРОКИ РЕФОРМИ

До пацієнта доставить легковик

Бабуся Ганна Химич у свої 75 років полізла по драбині рвати вишні, але впала і дуже забила груди. «Треба вдома бути, бо і робота є, й онуки мають приїхати», — бідкається жінка та зауважує, що за викликом швидка допомога приїхала відразу, ставляться до неї в лікарні чуйно. Маньківська дільнична лікарня, що в Бершадському районі на Вінниччині, обслуговує жителів трьох сіл — загалом майже 5 тис. чоловік. Територія довкола закладу впорядкована, а її двоповерхове приміщення доглянуте.

— Будівлі зберегли завдяки сільраді й діям керівника місцевого господарства «Лан» Сергія Савченка. Лише торік сільрада на ремонт нам виділила майже 20 тис. грн. Тепер про лікарню добре дбає районна влада, — пояснює головний лікар закладу Алла Зоріна.

У поліклінічному відділенні, яке на першому поверсі, є чудовий фізіотерапевтичний кабінет, кабінети лікарів та акушерки. А частину другого поверху відвели під денний стаціонар — на 16 ліжок.

За 5-10 хвилин автомобіль швидкої доставляє хворого до лікарні. Це можливо, оскільки авто у доброму стані, села розміщені на невеликій відстані й дороги нормальні. Медикаменти для надання невідкладної допомоги є, штат лікарні повністю укомплектований. Отож людина на місці отримує необхідну медичну допомогу. Якщо є потреба у спеціалістові вузького профілю, пацієнта доправляють до центральної райлікарні.

— Реформу треба було зробити давно, щоб наблизити лікаря до людини, — переконана Алла Зоріна. — Тутешні терапевти і педіатри перепрофілювалися на лікарів загальної практики сімейної медицини. Легковим автомобілем, який також є в лікарні, вони виїжджають у села, де здійснюють патронаж дітей раннього віку, вагітних, інвалідів, хронічно хворих, а також проводять подвірні обходи. Отож удома людина отримує і послуги, і консультацію. Є де і ліки купити — на території сільради кілька аптек.

Ця лікарня — одна з кращих у районі, який межує з Черкаською, Кіровоградською та Одеською областями та є найбільшим за територією на Вінниччині. Сьогодні просторе приміщення Маньківської дільничної лікарні завелике для неї. Але за розумного підходу зайвої площі не буває: на частині другого поверху розмістили районне стаціонарне відділення для постійного або тимчасового проживання одиноких непрацездатних громадян.

Звісно, як у цьому районі, так і загалом у медицині області труднощі є. В аграрному регіоні розміщено 936 ФАПів та 184 лікарські амбулаторії — це найбільше в державі. І насамперед покращення потребує медичне обслуговування сільського населення. Тому область з власної ініціативи зголосилася стати пілотною з реформування галузі. Хід реформи тримає на особистому контролі голови облдержадміністрації Миколи Джиги. Зміни вже є. Сьогодні в області працює 261 заклад сімейної медицини. Частка населення, яке обслуговується сімейними лікарями, збільшилась до 64%. А задля підвищення якості обслуговування сільського населення в регіоні для лікарських амбулаторій невдовзі закуплять 57 машин швидкої допомоги.

КОМПЕТЕНТНО

Вадим ОРКУШ,
перший заступник голови
Бершадської райдержадміністрації:

— У сільській місцевості району, де проживає більшість населення, розміщено 25 ФАПів та 7 дільничних лікарень. Вони стовідсотково забезпечені холодильним обладнанням, медикаментами для надання невідкладної допомоги, коштами. Водночас автомобілі в дільничних лікарнях в основному вичерпали свій ресурс або функціонально не придатні для перевезення важкохворих. Це серйозна проблема, але її розв’язуємо.

З районного бюджету виділили кошти на придбання 5 нових автомобілів, це дасть можливість разом з двома діючими створити на базі дільничних лікарень ще 3 відділення швидкої допомоги. Кожне працюватиме у цілодобовому режимі і обслуговуватиме 5-7 сіл у радіусі 20 км. Також відчувається нестача лікарів у сільській місцевості. За нормою один лікар має обслуговувати до 1 тис. населення, а в нас він «тягне» 2-3 тис. жителів. На мою думку, слід за держзамовленням до медичних закладів брати на навчання дітей з простих сімей, які мають у селі житло, хочуть навчатися і повернутися у своє село.