(фото автора)

Устилузька садиба була побудована в 1907 році за проектом самого композитора. Щоліта з 1907 до 1914 року він працював тут. У цьому будинку  він написав перший твір-фантазію для оркестру «Феєрверк» і працював над ще майже двома десятками музичних творів.

Завдяки композитору музичний фольклор Волині через балети «Жар-птиця», «Петрушка», «Весна священна», «Весіллячко» назавжди залишиться в історії світової музики, ставши її окрасою. Саме обійстя великий композитор назвав «райським місцем для творчості».

Будинок на березі Луги став рідним для трьох поколінь родини Стравінських — знаменитого співака Маріїнського театру в Петербурзі Федора Стравінського, його сина, всесвітньо відомого композитора Ігоря Стравінського та сина останнього — Федора, визнаного в світі швейцарського художника. Тут і досі тягнуть до сонця посаджені Стравінськими алеї вікових лип. І сюди завжди прагнула потрапити душа великого митця…

Портрет композитора  роботи Пабло Пікассо. Фото автора

21 вересня 1962 року 80-річний композитор після майже півстолітньої перерви приїхав у Росію. Він планував також побувати в Україні і відвідати Устилуг. На прийомі в Міністерстві культури СРСР Стравінський продемонстрував ключ зі словами «У мене була садиба... і там були мої речі. Я зберіг цей ключ — із надією, що колись він мені знову знадобиться». Під час зустрічі у Кремлі Микита Хрущов запросив Стравінського повернутися на батьківщину. І пообіцяв повернути садибу в Устилузі, упорядкувавши її. Однак цього так і не зробив…

Обіцянку керівника тодішньої супердержави виконали воливолиняни. Музей у садибі всесвітньо відомого композитора вони відкрили 1990 року. Його експозиція стала логічним наслідком колосальної дослідницької роботи волинських музейників, зокрема Олени Огнєвої, нині — заслуженого працівника культури України, кандидата історичних наук.

Музей-садиба геніального композитора тепер знову відкритий для широкого  загалу туристів і гостей з Євросоюзу

Попри те, що останніми роками приміщення потребувало реставрації та капітального ремонту, коштів для видатної пам’ятки світової і української культур упродовж тривалого часу не знаходилося. Проте недавно ситуація  змінилася.

— Завдяки клопотанням облдержадміністрації фінансування реставрації музею було обумовлене в окремому дорученні Президента України Віктора Януковича, — розповів на відкритті відновленої садиби голова облдержадміністрації Борис Клімчук. — На реставрацію та ремонт пам’ятки архітектури виділено майже 3,9 мільйона гривень, з яких 2,9 мільйона — кошти державного бюджету, решта — обласного.

Генеральним проектувальником об’єкта виступило державне підприємство «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація» (м. Львів).

У волинській оселі Ігорю Стравінському творилося найкраще

— Ми, найперше, максимально зосередилися на відновленні первісного вигляду будинку. Зроблено демонтаж спорудженого в радянські часи другого поверху,  що використовували як гуртожиток. Його повністю розібрали і відновили дах за старими фотографіями. Облаштували нові дахові конструкції із мансардним поверхом, замінили дерев’яне перекриття на монолітне. Загалом ремонтні роботи здійснювали на загальній площі понад 350 квадратних метрів, — розповів керівник будівельної фірми «Нова Аркада» Юрій Новосад. — Укріпили стіни методом реставрації лицевої поверхні та мурування, повністю замінили підлогу. А також встановили нові твердопаливні котли, замінили системи опалення, водопостачання та водовідведення. Старі віконні та дверні блоки змінили на нові дубові; виконали вогнезахист усіх дерев’яних конструкцій. Повністю замінили і внутрішні та зовнішні електричні мережі, встановили сучасне електрообладнання.

В урочистому відкритті музею-садиби взяли участь міністр культури Леонід Новохатько, Консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи, Генеральний консул Російської Федерації у Львові Олег Астахов, праправнучата племінниця Ігоря Стравінського Анастасія Козаченко.

— Я до глибини душі розчулена тією увагою, яку Українська держава приділила збереженню пам’яті про великого композитора, — із хвилюванням у голосі зазначила вона.

У чотирьох залах із любов’ю підготовленої експозиції відтворена аура тогочасного житла композитора, подані матеріали, які розповідають про його життя і творчий шлях. Серед експонатів — альбом замальовок видів України батька композитора Федора Гнатовича Стравінського, оригінал якого зберігається в Театральному музеї в Санкт-Петербурзі, фотографії родини та друзів Ігоря Стравінського.

Унікальною особливістю музею-садиби Ігоря Стравінського є те, що, окрім експозиції, в його приміщенні розміщена школа мистецтв, є концертна зала.

Волиняни для популяризації творчості композитора ще десяток літ тому започаткували чудову традицію — проведення міжнародних фестивалів класичної музики «Стравінський та Україна», в рамках яких відбуваються й наукові конференції. Навесні цього року впродовж двадцяти днів на Волині тривав ювілейний, десятий музичний фестиваль «Стравінський та Україна».