Учора Та, Хто Символізує Надію України, ступила на рідну землю після майже дворічного російського полону. Насамперед Надія Савченко попросила всіх матерів, чиї діти загинули в АТО чи досі перебувають у неволі, вибачити її.

«Я — на волі! Хочу попросити вибачення в усіх матерів, чиї діти не повернулися з АТО, а я ще й досі жива. Хочу попросити вибачення в усіх матерів, діти яких сидять у неволі, а я на волі. І хочу вам сказати: так, я не поверну мертвих, але я завжди готова покласти життя і не раз на полі бою за Україну», — заявила звільнена кремлівська бранка.

Вона подякувала всім людям за те, що боролися за неї і за кожного бранця, тим, хто бажав їй добра, адже завдяки цьому вона вижила, а також тим, хто бажав їй зла — на зло їм вона вижила. «І хочу сказати «дякую» тим, хто був байдужий. Дякую, що не заважали», — незламна українка попросила трохи часу, аби адаптуватися після російського полону.

Фото з сайту fakt.pl

Водночас вона заявила: «Усі Герої України не повинні помирати. Дуже вигідно, коли Герої мертві. Погано, коли вони живі, всім погано, але ми житимемо, і Герої будуть у Верховній Раді України... Герої будуть на заздрість російській Думі, і вони будуть на славу Україні, на подяку українському народові. У нас буде Верховна Рада складатися з тих людей, хто гідні... Ми житимемо в Україні так, як гідно мусить жити людина», — емоційно згорнула перше спілкування з пресою Надія Савченко.

А вже за годину звільнена Герой України і Петро Порошенко провели спільний брифінг в Адміністрації Президента. «В Україну повернулася Надія. І віра в нашу перемогу. Так,  як ми повернули Надію, так ми повернемо Донбас», — наголосив Петро Порошенко.  Він подякував за підтримку всій проукраїнській коаліції у світі.  А Надя розпочала зі слів: «Дякую мамі, що дочекалася…»  Вона пообіцяла боротися  за звільнення кожного, хто ще перебуває не на волі. А простих росіян закликала не боятися. І коли Президент вручив  нагороду Героя України, впевнено  відповіла «Служу українському народові!»

Радість від  повернення Надії Савченко безперечно затьмарює те, що в кремлівському полоні ще багато українців. Боротися за звільнення решти — це завдання щоденне і щонічне для всіх в Україні.

Міжнародна реакція на звільнення Надії Савченко була блискавичною. Чи не найпершим серед політиків привітав її міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус: «Ласкаво просимо у вільний світ, Надіє Савченко. Це твоя перемога, перемога мужності над  совістю, яка зникає», — написав у соцмережі глава литовського зовнішньополітичного відомства.

А президент Європейського парламенту Мартін Шульц назвав звільнення незаконно засудженої в Росії української льотчиці доброю новиною для її родини та всієї України.