Перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан:
«Ліквідовуючи схеми контрабандистів, працюємо на користь легального бізнесу»

Лише за півтора місяця спецоперації «Нафтопродукт-2015» порушено 31 кримінальне провадження і арештовано майна на 141,8 мільйона гривень. Про те, які злочини виявляють на цьому ринку податківці, в інтерв’ю «УК» розповів перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій БІЛАН.

«Ми відстежуємо весь ланцюжок — аж до замовника»

Перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій БІЛАН.УК: Після пожежі на нафтобазі компанії «БРСМ-Нафта» було відкрито кримінальне провадження за фактом несплати податків. Чому це сталося тільки тепер? Раніше це підприємство у податківців не викликало жодних запитань?

— Ще з березня цього року тривала податкова перевірка компанії «БРСМ-Нафта». Ми аналізували ризики, виявляли протиправні дії, відстежуючи всі складові ланцюжка, фіксували виявлені порушення. А 10 червня фіскальна служба відкрила кримінальне провадження через завдання державі збитків на суму 230 мільйонів гривень. Триває розслідування. Суд визначив міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту виконуючого обов’язки директора нафтобази «БРСМ-Нафта».

УК: Чи вдасться стягнути ці кошти?

— Це запитання до виконавчої служби. Наше завдання — зібрати доказову базу, довести провину і спрямувати справу до суду. Шукатимемо безпосереднього організатора злочинної схеми й усіх тих, хто втілював її у життя.

УК: У чому полягала схема?

— Не можу розповісти багато. Це й фіктивний кредит, й відмивання коштів через відому схему з касовими чеками.

УК: Розкажіть, будь ласка, як вона працює.

— Це схема, якою користуються деякі недобросовісні мережі АЗС. Касові чеки, які залишають покупці, збирають, потім використовують для формування фіктивного кредиту. Тобто продають частину бензину за готівку, а звітують, використовуючи чеки.

У межах спецоперації «Нафтопродукт-2015» податкова міліція відстежує та виявляє й інші злочини на ринку нафтопродуктів. Коли бачимо, що на заправках велика кількість пального незрозуміло звідки з’являється і куди дівається, намагаються подавати дуті цифри з відшкодування ПДВ, розуміємо, що такі схеми потрібно ламати.

Під час спецоперації за результатами проведених слідчих дій в Очакові затримано вже 4 судна з незаконно ввезеними нафтопродуктами. Пальне незаконно переміщували без сплати акцизного збору і реалізовували через мережу АЗС в Одеській і Миколаївській областях, а також за готівку деяких автотранспортних компаній.

Схема контрабандних поставок через морські порти така: в нейтральні води заходить танкер з вантажем нафтопродуктів. До нього підходять баржі, куди перевантажують вантаж, а на причалі їх уже очікують автоцистерни.

Ще одна поширена схема — ввезення пального під виглядом так званого КМПА (компонента моторного палива альтернативного). У цих випадках до бюджету не платять ні акцизу, ні інших платежів. Ось тільки потім він раптово перетворюється на бензин і надходить у продаж.

У межах спецоперації «Нафтопродукт-2015» ми активно протидіємо свавіллю на цьому ринку. Адже крім несплати акцизних зборів і платежів до бюджету, контрабандне пальне, яке реалізують на заправках, може призвести до поломки двигунів автомобілів громадян. У нас є численні звернення щодо цього: претензії до різних мереж заправок із приводу того, що заливають неякісне пальне, автомобілі псуються.

УК: Хто організатор таких схем?

— Це дуже великі гроші, тому тих, кому вигідні ці схеми, вистачає. Це власники і великих мереж, і дрібних заправок.

УК: Довго триватиме спецоперація?

— Вона безстрокова, тож доки наведемо порядок. Ми не заважаємо працювати легальному бізнесу, з’являємося тільки там, де є для цього вагомі підстави. Підприємців, які чесно сплачують податки, ми у жодному разі не чіпаємо. Навпаки, працюємо для їхньої користі, ліквідуючи демпінгові ціни контрабандистів, вилучаючи неякісне пальне. Зрештою, наше завдання — перевести всіх у правове поле.

УК: Якого рівня людей притягуватимуть до відповідальності?

— Починаючи від власників кількох заправок і закінчуючи топ-менеджерами фінансово-промислових груп. Ми відстежуємо весь ланцюжок, аж до замовника тієї чи іншої послуги на тіньовому ринку. І не тільки у ситуаціях з нафтопродуктами.

Наприклад, коли йдеться про конвертаційні центри, боротьба з фіктивними фірмами-одноденками успіху не дасть, якщо не виходити на конкретних осіб, тих, хто займається організацією рахунків, наймає кур’єрів, хто проводить переговори з вигодонабувачами, і на самих представників реального сектору економіки, які ці послуги замовляють.

Якщо ми прийдемо до одного, другого, третього замовника, яким доведеться відповідати за законом, інші замисляться, чи варто їх наслідувати.

«Конвертатори» працювали під виглядом благодійників

УК: Екс-голова СБУ Валентин Наливайченко нещодавно заявив, що жоден конвертаційний центр не існує без участі податківців. Можете прокоментувати?

— Такі факти, на жаль, є. Зазвичай це трапляється на місцевому рівні, в районах. Тому що первинне внесення даних податкових накладних, декларацій, відпрацювання ризикових підприємств проходить саме там. Але ми виявляємо такі випадки й постійно доводимо, що кожен, кого спіймають на посадовому злочині, а також його безпосередній керівник підлягають відповідальності.

Наприклад, 27 травня у службовому кабінеті затримано на гарячому одного з керівників ДПІ у Жовтневому районі Дніпропетровської області під час отримання незаконної винагороди в сумі 2,2 мільйона гривень від керівників одного з комерційних підприємств області. За цю суму він повинен був посприяти у закритті кримінального провадження, зареєстрованого за ознаками ухилення від сплати податків.

Припинення діяльності податкових ям — один із основних напрямів роботи податкової міліції. Тільки за травень-червень 2015-го ліквідовано 401 таку яму, припинено діяльність майже 414 транзитно-конвертаційних підприємств. Нещодавно у столиці викрито конвертаційний центр, який працював під прикриттям благодійної організації. Злочинна група акумулювала кошти зокрема і під виглядом допомоги учасникам АТО, дітям, переселенцям, й за допомогою власного сайту вони отримували від українських і міжнародних організацій благодійні внески, а потім їх конвертували і привласнювали.

Усіх учасників ОЗГ виявлено, керівника заарештовано, проведено 8 обшуків, вилучено печатки, чекові книжки, готівкові кошти. Організатор дав свідчення, підтвердивши свою провину. Ми були вражені цинізмом цієї ситуації, коли фактично на крові, на людському горі негідники заробляли гроші.

Фури з нелегальним товаром у зону АТО йдуть караванами

УК: Нещодавно було змінено порядок переміщення товарів через лінію розмежування в зоні АТО. Що перевірятиме податкова служба?

— Переміщення вантажів згідно з цим порядком відбувається тільки залізницею. У фіскальну службу слід подати документи — заявку на перевезення вантажів — і ми за добу обробляємо цю заявку й передаємо у Службу безпеки України, яка відповідає за антитерористичну операцію, вказуючи, є в нас заперечення чи немає.

Нині нема жодного затриманого нами вантажу. У нас плідна робота з великими платниками податків та підприємствами, які переміщують вантажі в зону АТО.

УК: А фури з нелегальним товаром затримуєте чи поки що їх переміщення призупинилося?

— На лінії розмежування шість контрольно-пропускних пунктів в’їзду-виїзду. Але фури йдуть повз них так званою «зеленкою». Тому вздовж лінії розмежування працюють мобільні зведені групи, до яких входять прикордонники, співробітники СБУ і фіскали.

На жаль, спостерігаємо тривожну тенденцію: організація незаконного переміщення товарів через лінію розмежування набирає характеру вже добре поставленого бізнесу. Нині є всі ознаки того, що накопичуються фури, шукають вікно, вони йдуть караванами. Формуються злочинні угруповання, які заробляють на цьому мільйони.

УК: Скільки приблизно коштує переміщення однієї фури?

— Від 10 до 100 тисяч гривень. У травні ми одночасно затримали 170 фур. Відповідно мінімальна вартість супроводу такого каравану може бути 17 мільйонів гривень. А якщо транспортний засіб завантажений цигарками або горілкою, ціни будуть значно вищими.

УК: Ризики закладають і в ціну товару. Хто його купує і звідки гроші?

— Росія активно фінансує бойовиків, які витрачають ці гроші на сигарети, горілку, пиво, яке стало найпопулярнішим товаром. Зрозуміло, що людині, яка не має за що купити кілограм крупи чи літр олії, не до таких товарів.

УК: Вирішилося питання про те, що робити з вилученими товарами?

— Поки що чекаємо на таке рішення. Нас також дуже цікавить доля предметів злочинів — наприклад, транспортних засобів. Фактично у нас немає підстав їх затримувати. Тому вивантажуємо, відпускаємо, а через день знову ловимо на незаконному переміщенні.

Законодавчі ініціативи подано. Вони перебувають у профільних комітетах парламенту. Діалог є, розуміння є. Чекаємо відповідного інструментарію.

УК: У зоні АТО перебуває спецпідрозділ податкової міліції «Фантом». В яких умовах нині хлопці, наскільки високі ризики порівняно з іншими службами?

— Думаю, порівнювати з іншими службами некоректно. Скажу коротко: вони працюють у важких умовах, на передовій. Кілька днів тому змушені були прийняти бій під час патрулювання. Вони є на кожному пункті в’їзду-виїзду. Зокрема біля Маріуполя, у селі Гнутове, такий пункт розташований за 500 метрів від терористів. На цьому КПВВ добре видно міни, які не розірвалися. Хлопці постійно потрапляють під обстріли. Улітку підросла трава, збільшилася кількість розтяжок, яких не видно. Диверсійні групи час від часу перевіряють на міцність…

У травні я об’їхав усі контрольні пункти, де співробітники податкової міліції несуть службу, щоб з’ясувати, в яких умовах вони живуть, де сплять, їдять. Був у бліндажах, у яких ховаються під час обстрілів. До речі, нашими бліндажами користуються і підприємці, якщо обстріли застають їх на КПВВ.

Хочу віддати належне керівникам обласних управлінь. Вони підтримують своїх співробітників, яких беруть у ротацію, передають їм передачі з продуктами, предметами першої необхідності. І головне — морально підтримують. Хлопцям справді нелегко, але вони успішно виконують свої функції, працюючи в зоні АТО й захищаючи економічну безпеку держави.

Тетяна БОДНЯ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Сергій БІЛАН. Народився 1976 року на Вінниччині. Має дві вищі освіти. З 1994 до 1997 року — юридична практика у великих приватних компаніях. Із 1997-го — строкова військова служба.

З 1998 року — служба в органах СБ України на посадах офіцерського оперативного та керівного складу. З 2006-го по 2014 рік обіймає керівні посади у комерційних структурах. З 2014 року — служба в органах СБУ на посадах офіцерського керівного складу.

Із 5 травня 2015 року призначений на посаду першого заступника голови Державної фіскальної служби.