ПОДІЯ

У столиці відбувся ХІІІ Міжнародний ярмарок "Книжковий світ-2010"


Церемонія його офіційного відкриття включала акцію до 60-річчя Європейської конвенції з прав людини та 15-річчя членства України в раді Європи. В той день пробитися в літературну кав'ярню було дуже важко - слово мав перший Президент України Леонід Кравчук. Згодом на стенді видавництва "Фоліо" він представив свою книжку "Одна Україна, єдиний народ".

Завдяки виставці я познайомився із видавцем Вадимом Карпенком, покуштував чотири види фаршированих яєць у виконанні прозаїка Міли Одінцової, послухав співану поезію у виконанні Ділі із гурту "Неділя".

Серед літературних презентацій на увагу заслуговували Василь Шкляр ("Чорний ворон", "Елементал", "Нікуб. Кров кажана"), Вадим Карпенко ("Пригоди Марка і Харка", "Неповний словник українського гумору" та двотомний есперанто-український словник (В. Пацюрко та Є. Ковтонюк).

Цікаві каталоги з нумізматики представив головний редактор журналу "Нумізматика і фалеристика" Максим Загреба.

Без Юрія Макарова та Леоніда Фінкельштейна не було ніякого сенсу відвідувати "круглі столи" й довколалітературні дискусії. Адже ці дві людини були основними генераторами ідей, локомотивами виставки.

Їхню роль тепер перебрали брати Капранови. Вони читали власні п'єси, допомагали готувати страви своїм літературним побратимам, розважали відвідувачів. Не забуваючи при цьому про інтереси видавництва "Зелений пес"...

Андрій Курков цього разу не представляв своїх книжок, натомість допомагав своїм колегам, наприклад - Сергієві Лазо.

Стартував унікальний проект інформаційно-видавничої агенції "Наш час" "Українська мілітарна історія", в якій представлено такі розкішні фотоальбоми, як "Володарі степу: Військова справа і озброєння скіфів, VІІ ст. до н. е. - ІІІ ст. н. е." С. Ольговського, "Нариси воєнного мистецтва Давньої Русі" М. Котляра, "Грюнвальд. Хоругви зі Сходу" М. Відейка тощо.

Якщо в літературному кафе було затишно й цікаво, то літературний майданчик "У Пегаса" було обрано надзвичайно невдало - коло входу в Інститут фізкультури. Тіснява, гамір... Та це не завадило цікавому авторові Анатолію Дністровому, залучивши важку артилерію у вигляді поета Василя Герасим'юка, представити оригінальний твір "Дрозофіла над твором Канта". Не відставали Марина та Сергій Дяченки, Г. Л. Олді.

Якимось приреченим виглядав Ярема Гоян... Цього року його видавництво нічим не здивувало читачів...

Загалом цьогорічний "Книжковий світ" зробив крок від літератури до шоу-бізнесу. Найбільше відвідувачів збирала літературна кав'ярня. І не лише тому, що можна було попоїсти, - тут одні цікавинки змінювали інші.

Непогану програму заявив театр "Чорний квадрат". Актор Олексій Курилко пропонував усім бажаючим спробувати свої сили у міні-виставах. Глядачі виявилися напрочуд активними. Були продемонстровані й вистави "Кримінальна класика" та "Ромео і Жасмин".

Крім того, відбувся міжнародний фестиваль-форум каліграфії, шрифту та книжкового мистецтва "Манускриптум". Дітлахи охоче малювали, ліпили, вирізали із паперу...

Чотири дні промайнули, і журі, очолюване директором Книжкової палати України Миколою Сенченком, винесло вердикт.

ПЕРЕМОЖЦІ

Гран-прі "Книжка виставки" за видання Богдана Мохняка "Карпатськими стежками".

Номінація - "Краще літературно-художнє видання"

І місце - за видання Євдокії Марченко "Ірлем" ( Росія)

"Краща навчальна та навчально-методична книга"

І місце - за видання Воробієнка П., Нікітюк Л., Резніченка П. "Телекомунікаційні та інформаційні мережі"

"Краще наукове та науково-популярне видання, есеїстика"

І місце - за видання Роглєва Х. Й. та ін. "Легендарні села України"

"Краще енциклопедично-довідкове видання"

І місце - за видання Станіслава Домагальскі "Великий польсько-український, українсько-польський словник термінології сучасного бізнесу"