На XVIII Міжнародній учнівській астрономічній олімпіаді, яка недавно відбулася у Вільнюсі за участі 89 школярів з 18 країн, наші юні Коперники взяли повний комплект: «золото», «срібло» і три «бронзи». 

За переможними результатами серед олімпіадних базових дисциплін астрономія посідає на Прикарпатті провідне місце — друге після економіки. Певно, дається взнаки добра аура колись потужної, а нині зруйнованої астрономічної обсерваторії на знаменитій горі Піп-Іван. Принаймні кілька років поспіль збірна команда України на міжнародних «зоряних» олімпіадах не обходиться без Івано-Франківської області. Торік честь нашої держави у південнокорейському місті Квантжу захищали одразу троє прикарпатських учнів: Арсен Масляк, Андрій Лупа та Іван Ільницький. А цього року в Литві продемонстрував високі знання Ярослав Ерстенюк.

— У наших учнів астрономічні досягнення не тільки в астрономії, — зазначає заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Іваницький. — Рік у рік інтелектуалів більшає, і вони мають вагомі здобутки на національному та міжнародному рівнях. Торік ми вшановували 45 переможців на предметних олімпіадах і 28 — на конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт Малої академії наук. Цього року їх відповідно 62 і 32. Багато з цих юнаків і дівчат стали студентами престижних вищих навчальних закладів не лише нашої держави.

Ці здобутки можна вважати результатом реалізації обласної програми «Обдаровані діти», що діє заради створення належних умов для виявлення, навчання і загальної підтримки юних розумників краю. Її фінансування з бюджету області також щоразу зростає. Нині передбачено 2566 тисяч гривень. Окрім того, кожний район і навіть навчальний заклад нового типу має таку саму власну програму.

Зазначимо, що переможці всеукраїнських змагань отримують щомісяця стипендію голови облдержадміністрації й голови облради в розмірі стипендії студента — відмінника вищого навчального закладу. Грошову винагороду мають і педагоги, які готували дітей до змагань: упродовж року їм доплачують до заробітної плати з місцевих бюджетів. А ще за підсумками інтелектуальних учнівських змагань 2012–2013 навчального року 13 учням шкіл Прикарпаття призначено президентську стипендію.

До речі. Астрономічно-метрологічна військова обсерваторія на горі Піп-Іван розпочала роботу в 1938 році як обсерваторія Варшавського університету. Найвище розташована споруда України, в якій постійно жили й працювали люди (2028 м над рівнем моря). Під час Другої світової війни і в післявоєнний період зазнала значних пошкоджень, залишилися тільки руїни. Цей об’єкт дістав назву «Білий слон». Заметений взимку снігом, він здалеку справді нагадує білого слона.