ПОЗИЦІЯ

У відповідь на попередження, що успіх відносин з ЄС прямо залежить від долі
Юлії Тимошенко, Віктор Янукович натякнув на можливість паузи в питанні євроінтеграції

Президент Литви Даля Грібаускайте прибула на один день із робочим візитом до України передовсім для того, аби підтримати євроінтеграційні інтереси нашої країни. Зважаючи на спільну мету — поглибити стратегічне партнерство, сторони узгодили дії, спрямовані на зміцнення торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва, активізацію зв’язків у транспортній, енергетичній, сільськогосподарській і культурно-гуманітарній сферах.

І в міждержавних відносинах є місце квітам. Фото Михайла МАРКІВА

Товарообіг у мільярд

Головним заходом цього дня стало проведення п’ятого засідання Ради президентів країн. А тон йому задав Віктор Янукович словами про те, що для нашої держави принципово важливим є відображення в Угоді про асоціацію з ЄС перспективи членства. «Іншої угоди вже ніколи не буде — такого у практиці Європейського Союзу немає. Важливо, щоб ця угода увібрала всі моменти, які стимулюватимуть розвиток наших відносин і, звичайно, створять мотивації для процесу реформ», — наголосив він.

Окремо глава держави відзначив високі результати, досягнуті у зближенні  з ЄС. Завершено переговори про створення всеохоплюючої зони вільної торгівлі та виконано першу частину дорожньої карти щодо лібералізації візового режиму. Другу її частину Президент сподівається отримати на грудневому саміті Україна — ЄС.

Не менш важливим є те, що Україні та Литві вдалося стрімко збільшити товарообіг (цьогорічний показник може становити мільярд дол. США). Країни і надалі домовилися поглиблювати співробітництво, чому сприятиме проведення регулярних бізнес-форумів. На позитивний результат працюватиме Міжурядова українсько-литовська комісія з питань торговельно-економічної та науково-технічної співпраці. Поступово вдосконалюватиметься й договірна база.

Вже на прес-конференції після переговорів Віктор Янукович резюмував: «Головний принциповий результат сьогоднішніх зустрічей — подальше практичне наповнення стратегічного партнерства. Ми говорили про завершення переговорного процесу щодо Угоди про асоціацію, про підготовку саміту Україна – ЄС в грудні 2011 року і про подальшу інтеграцію України до Європейського Співтовариства».

У двосторонньому форматі країни працюватимуть над підвищенням ефективності проекту комбінованих перевезень «Вікінг», який з’єднує Чорне і Балтійське моря. Також домовлено реалізовувати й потенціал у сільськогосподарській сфері, збільшуючи поставки українських зернових, розширюючи співробітництво в питаннях селекції сільськогосподарських культур та племінної справи, рибопромислової галузі. В гуманітарній сфері планується взаємодія на рівні навчальних закладів та науково-дослідних установ.

Від імені ЄС

А литовський лідер Даля Грібаускайте у своїй заяві наголосила від імені ЄС, що успіх грудневого саміту залежатиме напряму від вирішення ситуації з екс-прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. За її словами, у Європі переважила думка, що лідер опозиції та її колеги стали жертвами процесу політичної нейтралізації. Також Європа вважає, що Україна ще не знайшла рішення політичних проблем, особливо щодо прийняття поправок до Кримінального кодексу, тому й просить забезпечити справедливий розгляд апеляційних позовів щодо справи колишнього керівника уряду.

А Віктор Янукович, відповідаючи на запитання журналістів, сказав, що Юлії Тимошенко буде надано допомогу у медичних закладах Києва найближчими днями. І цьому питанню усі відповідальні за її стан здоров’я (зокрема міністр охорони здоров’я, Генеральний прокурор, міністр внутрішніх справ) мають приділити максимум уваги. Президент водночас зазначив, що не може коментувати вирок суду, оскільки ще потрібно дочекатися рішення апеляційної інспекції.

ДОВІДКА «УК»

У присутності глав держав було підписано меморандум про взаєморозуміння між Міністерством інфраструктури України й Міністерством транспорту і комунікацій Литви, Програму співробітництва у галузі науки та технологій на 2011 — 2015 рр., План консультацій між міністерствами закордонних справ на 2012 — 2013 рр.

Зустріч Президента України Віктора Януковича з Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте. 22 листопада 2011 року. Фоторепортаж Михайла МАРКІВА