ЕКСПЕРТИЗА

У вершковий сирний продукт додають не лише олію, а й модифіковану сою 

Більшість споживачів не висувають якихось особливих вимог до такого звичного продукту, як плавлені сирки. Проте будь-який продукт повинен бути безпечним, а його маркування — чесним. Тож якщо на плавленому сирку вказано, що виготовлено його з молока, так і повинно бути. Щоправда, інколи сподівання залишаються тільки сподіваннями.

Не допоможе й лупа

Розпочнемо з того, що сирок — це не твердий сир. Адже до складу цього  продукту, який свого часу в більшості українських чоловіків асоціювався із… закускою, може входити сухе молоко, сироватка, тверді сири, вершки, масло. Проте це лише в тому разі, коли йдеться про плавлений сирок, а не сирний продукт. Якщо говоримо про останній, можна замінювати молочні жири маргарином, пальмовою і кокосовою олією. Також соєвим й іншими рослинними білками як замінниками молочного білка. Окрім основної сировини і плавильних солей, в сирок обов’язково додають стабілізатори, які створюють відповідну консистенцію (від щільної у брускових сирів до м’якої пастоподібної у сирів «для намащування»). Також до більшості плавлених сирків входять карагенан, камідь, крохмаль тощо.

Правду кажучи, склад сирків непростий. Тож фахівці центру експертиз «Тест» вирішили перевірити якість плавлених сирків і з’ясувати, наскільки відповідає дійсності заявлений виробником склад продукту.

— Справжніх плавлених сирків у категорії брускових виявилося не так уже й багато, принаймні в одному смаковому напрямку, — зазначає президент центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — У «плавленому світі» дуже багато сирних продуктів. Тому перевірено було шість зразків, п’ять із яких заявлені як справжні плавлені сирки. У тест також увійшов один сирний продукт. Ми це зробили для того, щоб порівняти його із плавленими сирами.

Так, тестували вершкові сири таких торгових марок: «Весела корівка», «Молочний шлях», «Mlekovita Topiony», «Molendam», «Джанкойський сир», а також «Звенигора» оригінальний. У всіх зразках традиційно оцінили маркування і пакування, перевірили в лабораторії щодо фізико-хімічних і мікробіологічних показників. І, звісно, провели дегустацію.

Перше, на що звернули увагу фахівці, — маркування. Зауваження до плавлених сирків щодо маркування такі: у «Веселої корівки», «Молочного шляху» та «Звенигори» не відзначено харчових добавок з індексами Е. Не позначено вуглеводів у харчовій цінності сирків «Звенигора» і «Молочний шлях». В останнього до всього інформацію нанесено надто дрібними літерами, нечітко прописано солі, які плавлять, і стабілізатор продамал, що входить до його складу. Про це споживачі можуть лише здогадуватися. На етикетці  «Джанкойського сиру» склад розписано дуже докладно, але настільки дрібним шрифтом, що прочитати важко навіть із лупою.

Пакування всім «піддослідним», у яких був язичок для легкого відкривання, оцінили на відмінно — це «Весела корівка», «Molendam» і «Mlekovita Topiony».  А ось усі інші отримали лише «добре» через брак такої дрібниці.

Склад правдивий, але…

Найцікавіший етап перевірки — лабораторні дослідження, під час яких фахівці звернули увагу на наявність мікроорганізмів, передусім кишкової палички. Адже вона індикатор санітарного добробуту на виробництві. Цього небажаного мікроорганізму в жодному із шести зразків не виявили.

Далі фахівці дослідили якість і кількість жирів. Отримані в лабораторії результати порівняли з цифрами, вказаними на етикетці. Претензій щодо кількості жиру в сирках не було. Стосовно перевірки походження жиру — молочний чи ні — у п’ятірки справжніх плавлених сирків замінників не виявили. У сирному продукті «Джанкойський сир», як і заявлено виробником у складі, був немолочний жир.

Проте олія — не єдиний замінник, який використовують у виробництві плавлених сирків. Молочний білок теж інколи підміняють рослинним, наприклад соєю, яка була заявлена виробником лише у сирному продукті «Джанкойський сир», проте це виявилась ГМ-соя. При цьому на етикетці красувалася позначка… «Без ГМО». 

Стандартні вимоги до органолептичних показників сирів дуже прості. Смак і запах мають бути сирними, вершковими, трохи кислуватими чи кисломолочними, помірно гострими. Щодо консистенції брускових сирів, то вона повинна бути трохи щільною чи пружною, допустима й помірно пластична.

Під час дегустації професійні апробанти виставили такі оцінки плавленим сиркам: «відмінно» отримала «Весела корівка». Оцінку «добре» заслужив «Mlekovita Topiony», а «задовільно» — «Молочний шлях», «Molendam» та «Звенигора». Не сподобався фахівцям смак «Джанкойського сиру». Це вкотре доводить, що різниця між сиром і сирним продуктом є, і вона не на користь останнього.

Тож вибираючи в магазині плавлений сирок, купуйте його лише після уважного вивчення маркування, написаного саме дрібним шрифтом. Як показує досвід, вірити великим та яскравим надписам не варто.