БЕЗПЕКА

Якщо кусючих псів-безхатьок відловлюють, то як змусити поводитися чемно
хазяйських собак бійцівських порід, — вам не скаже ніхто 

Всі ми час від часу спостерігаємо, як зверхньо поводяться деякі господарі домашніх улюбленців. Особливо це помітно, коли йдеться про собак бійцівських порід. Тварина без намордника може спокійно гуляти, приміром, у парку поряд з дитячим майданчиком. Якщо ж батьки малечі попросять забрати її подалі, то на таке зауваження ніхто й уваги не зверне. А деякі господарі взагалі можуть дати команду «фас». Тому більшість українців, бачачи подібну картину, десятою дорогою обходять таку собі «ходячу небезпеку». Чому так відбувається, дізнавався «Урядовий кур’єр».

Небезпечні суперечки

Українським законодавством передбачено кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, а от за жорстоке поводження господарів тварин по відношенню до інших людей покарати не можна. Тому господарі дозволяють гуляти своїм домашнім улюбленцям там, де ті хочуть, подекуди навіть утискуючи людей. Ну а ті, хто не витримує такого нахабства, потім часто змушені звертатися до медиків.

— За 7 місяців цього року до лікарів звернулося 3347 українців, — каже в.о. директора КП «Центр ідентифікації тварин» Тетяна Шепітько. — З них 1119 постраждало від укусів домашніх собак, а 495 — від домашніх котів. За цей же період від безпритульних собак постраждало 1582 людини і 129 — від безпритульних котів. Хоч як це  дивно звучить, але і домашні, і безпритульні коти дуже небезпечні: вони не тільки кусаються, а ще й можуть сильно подряпати людину.

Статистика засвідчує, що останніми роками в Україні епідеміологічна ситуація щодо захворювання на сказ залишається напруженою.

Господар не хоче вгамувати собаку- викликайте міліцію. Фото з сайту pricol.online.ua

Загалом у минулому році трьом людям було поставлено діагноз «сказ». Це на два випадки більше, ніж в 2009 році. Діагнози було підтверджено лабораторно і, на жаль, у всіх трьох випадках люди не зверталися по допомогу до лікарів. Так було, приміром, на Харківщині. А в Тернопільській області пес, укусивши людину, загинув, проте його господарі не повідомили про це ні ветеринарам, ні потерпілим, внаслідок чого померла людина. А на Донеччині собаку вбив господар замість того, щоб за нею спостерігати 10 днів, і потерпілий теж помер. Та цих смертей можна було уникнути.

— За 2010 рік у нас було зареєстровано майже 1800 скажених тварин, — запевняє заступник головного лікаря Київської міської санітарно-епідеміологічної станції Олександр Пропащев. — Це приблизно на 45% більше, ніж у 2009 році. Найбільшу кількість укусів та скажених тварин зареєстровано у Дніпропетровській, Вінницькій, Чернігівській, Хмельницькій, Кіровоградській і Житомирській областях.

Захисти себе сам

Якщо вже неприємність трапилась і тварина — чи то домашня, чи то безпритульна — покусала або подряпала людину, то передусім слід звернутися до лікарів. Фахівець проведе первинну обробку рани і обов’язково розпитає постраждалого про всі подробиці інциденту. Проаналізувавши отриману інформацію, лікар приймає рішення про необхідність щеплення. Воно може бути двох видів: лікувальне, яке робиться для порятунку життя, і профілактичне, тобто особам, які можуть заразитися на сказ, — мисливцям, працівникам звіроферм та іншим.

— Лікувальні щеплення робляться, якщо собака, який покусав людину, хворий на сказ чи є підозра на таке захворювання, — переконує Олександр Пропащев. — Вакцинація проводиться за спеціальною схемою. За твариною спостерігає ветеринар або сам постраждалий, і якщо за цей час з’ясувалось, що вона здорова, тоді на 10-й день щеплення припиняються.

— Собака, який когось покусав, обов’язково мусить бути відловлений з місця, де він перебуває, — додає Тетяна Шепітько. — Для них є спеціальне місце утримання. Також у Києві діє програма регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами. Ця програма передбачає вилов тварин з вулиці з подальшою їх стерилізацією та поверненням на попереднє місце перебування: під опіку або на утримання в службу порятунку. Місця в притулку є, гроші на утримання також.

А що ж робити з господарями агресивних домашніх улюбленців? Тут думки фахівців зводяться до одного — викликати міліцію. Після надходження сигналу дзвінок реєструється, потім дільничний, який відповідає за відповідну територію, повинен опитати людей, і якщо є порушення, скласти адміністративний протокол. За порушення правил утримання собак передбачено адміністративну відповідальність, і за нього може накладатися штраф від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів від доходів громадян або попередження. Якщо правопорушення трапилось повторно, тоді сума стягнення зростає до 7 неоподатковуваних мінімумів. Звісно, це надзвичайно малий штраф, проте на законодавчому рівні тривають обговорення щодо його підвищення.