Спеціальний проект Національної радіокомпанії України — Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який традиційно приурочено до святкування Дня української писемності та мови, рік у рік набуває дедалі більшої популярності серед наших співвітчизників. Ось уже півтора десятка років пишуть його учні й вчителі, студенти й викладачі, науковці й політики. Навіть у нашій редакції кількість охочих перевірити свої знання неухильно зростає.

Перед рідним словом усі рівні: і урядовці, і письменники, і студентство. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Цьогоріч до акції з популяризації рідної мови долучився й віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко, а також відомі українські митці, державні й громадські діячі, одне слово, всі, хто душею відчуває українське слово. Всі вони зібралися у найбільшій аудиторії червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Проведений вчора радіодиктант мав на меті, окрім традиційного його написання, встановити цього дня радіомости з українцями в Австралії, Китаї, Польщі, Росії та Португалії.

Про важливість події свідчить те, що пряму трансляцію спецпроекту за годину до опівдня здійснювали не лише Перший і Третій канали українського радіо, а й Перший Національний телеканал України («UA: Перший») із сурдоперекладом для людей з вадами слуху.

Сєверодонецьк потроху українізується. Фото Давида ПАГАВА

А Президент Петро Порошенко у вітанні з нагоди Дня української писемності та мови закликав співгромадян докладати максимум зусиль для підтримки української мови. І не лише у святкові дні, а й у повсякденні.

«Наша мова є серцем і душею вільнолюбного українського народу. Велична та нескорена, вона гартувалася протягом усієї своєї тисячолітньої історії, нерозривно пов’язаної із боротьбою за незалежність Української держави», — наголосив глава держави.

Президент підкреслив, що «сьогодні захисники Вітчизни, мужньо обороняючи свою землю від підступного ворога, знову відстоюють наше право сповідувати власні цінності, серед яких найперша — право українського народу говорити рідною мовою».

На переконання глави держави, саме єдина державна мова — українська — це запорука нашої згуртованості, могутня зброя у протистоянні спробам руйнування Української держави. «Тому вироблення і реалізація ефективної мовної політики — наше першочергове завдання. Як Президент України, закликаю всіх докласти максимум зусиль для підтримки української мови», — цитує УНІАН текст привітання.

«Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема», — процитував Порошенко поета Володимира Сосюру і закликав пам’ятати заповіти українських класиків та робити висновки з нашої історії. Тож слова Президента «Хай вічно звучить українська мова!» стали бальзамом на наші душі. А вороги нехай заздрять у безсилій люті.

До слова, вчора в Києві відбулася акція «Вимагаємо особливого статусу української мови». Активісти вимагали від Петра Порошенка захисту та підтримки для української мови. Серед вимог, які озвучили протестувальники – запровадити квоти для української мови на телебаченні та радіо; обов’язкове озвучення українською мовою фільмів; забезпечити фінансування (або звільнення від податків) української книжки та кіно; зобов’язати періодичні видання друкувати половину накладу українською; звільнити чиновників, які ігнорують українську мову; скасувати ганебний закон Ківалова-Колісніченка тощо.

До слова.Цього дня у Сєверодонецьку споруди «заговорили» віршами українських класиків. Власний кореспондент «Урядового кур’єра» у Луганській області Олена Особова повідомляє про освітню акцію активістів-патріотів місцевого громадського руху «Очищення» та місцевого осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація регіональних ініціатив». За мету поставили собі привернути увагу жителів Сєверодонецька до класики національної літератури. Оформлено поки що тільки два вірші, але планують працювати й надалі.

Подібний проект утілювали наприкінці жовтня у Львові художники з групи Project #1, тож ініціатори акції мають надію, що ця чудова ідея швидко стане всеукраїнською.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»