АКЦЕНТ

Заходи з підготовки та проведення зимової Олімпіади в Україні мають розв’язувати проблеми,
а не створювати їх

Як голова Оргкомітету з підготовки заявки до Міжнародного олімпійського комітету про здобуття права на проведення в 2022 році зимових Олімпійських і Паралімпійських ігор в Україні віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул закликав голів Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької облдержадміністрацій ефективно використати шанс, який дає Україні та безпосередньо регіонам підготовка і подача заявки на проведення зимової Олімпіади.

До слова, своїм указом Президент доручив керівникам вказаних облдержадміністрацій протягом двох місяців розробити та затвердити зміни до Державної цільової соціальної програми розвитку в Україні спортивної та туристичної інфраструктури. Вони стосуються першочергового будівництва і реконструкції об’єктів спортивної, туристичної, інженерної інфраструктури, а також розвитку транспортної мережі у Карпатському регіоні. Окрім цього, об’єкти мають відповідати міжнародним стандартам, зокрема забезпечувати безперешкодний доступ людей з особливими потребами.

У цьому контексті Олександр Вілкул заявив, що світові змагання такого рангу та підготовка до них — реальний шанс для країни й регіонів удосконалити інфраструктуру, створити нові робочі місця, підвищити імідж на міжнародній арені.

«Регіони мають використати цей шанс. Наприклад, у Китаї завдяки Олімпіаді побудовано швидкісну залізницю, три нові лінії метро, дві нові дороги. Окрім цього, 23 створені до олімпіади спортивні об’єкти використовують для тренування дітей і підлітків», — зазначив віце-прем’єр.

За його словами, Олімпійські ігри повністю змінили Атланту, перетворивши її на всесвітньовідомий діловий центр, де зараз працює на 280 міжнародних корпорацій більше, ніж до проведення Олімпіади. У Барселоні створення таких спортивних об’єктів, як центр «Спортинг» збільшило частку населення, що займається спортом, з 36 до 51%.

Олімпіада допомогла зробити Барселону 12-м за популярністю містом у світі та 5-м серед європейських міст. А у Ванкувері кількість пасажирського транспорту зросла більш ніж на 50%, спадщиною ігор стали 48 нових поїздів SkyTrain, 180 дизель-електричних автобусів та нова швидкісна лінія. Як передає слова першого віце-прем’єр-міністра його прес-служба, олімпійське селище у Ванкувері тепер служить моделлю розвитку для інших канадських міст. Ігри в італійському Турині допомогли йому стати новим туристичним та бізнес-центром Європи, містом, яке має відвідати кожен турист, який приїхав до Італії, так само як Рим та Флоренцію.

«Кожна з приймаючих країн тепер регулярно проводить спортивні заходи світового рівня. У кожній з них побільшало спортсменів — призерів і переможців Олімпійських ігор і чемпіонатів. Значно зросла кількість громадян, які займаються спортом. Кожна країна отримала потужний імпульс розвитку дитячого та юнацького спорту», — резюмував Олександр Вілкул.

Досвід проведення великих спортивних заходів, який вже має Україна, допоможе провести успішні Олімпійські ігри. «Необхідно чітко розуміти, яку спадщину залишить Україні процес підготовки до проведення зимової Олімпіади. Потрібно скористатися найкращим досвідом країн, які вже пройшли цей шлях. Заходи з підготовки та проведення Олімпіади в Україні мають розв’язувати проблеми, а не створювати їх», — вивів формулу успіху віце-прем’єр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»