У більшості свідомих громадян березень асоціюється не лише з початком весни, а й із традиційними Шевченковими днями. Від них іде своєрідний відлік нового культурного поступу, який задає тону на весь рік. Цим дням передує і вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка. Лауреатам її вручав особисто Президент Петро Порошенко.

Саме культура, мова народу — ціннісні основи, на яких будується нація та консолідується суспільство у складні для країни часи. Це магічні й надпотужні обереги від чужинського духу, який безжально прагнуть нав’язати нашому народу зайди зі сходу.

Так вважає і Петро Порошенко: «Необхідно ефективно використати потенціал культури і для реалізації реформ, і для протистояння російському агресору, як і для реінтеграції окупованих територій у гуманітарний простір України».

У цій добрій компанії, на жаль, бракує Олега Сенцова. Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

Відзнаку отримали не всі…

Глава держави підкреслив, що Національна премія України імені Тараса Шевченка має стати однією з платформ реформування державної культурної політики. «Національна премія є державною нагородою України. Важливо так модернізувати її процедури, щоб значно посилити довіру до конкурсного відбору, щоб все суспільство звертало увагу на твори, що розглядаються, аби цей інтерес впливав на нас із вами, на розвиток національного культурного середовища», — цитує прес-служба Президента слова Петра Порошенка.

Він переконаний, що вшановані цьогорічною премією твори гідно представляють українську культуру і в європейському, і в світовому культурному просторі як його невід’ємну і глибоко самобутню складову.

Лауреатами Національної премії України імені Тараса Шевченка за 2016 рік стали художник Михайло Гуйда за цикл живописних творів «В єдиному просторі», публіцист Левко Лук’яненко — за твори у 13 томах «Шлях до відродження», балетмейстер Раду Поклітару — за балети «Лебедине озеро», «Жінки в ре мінорі», «Довгий різдвяний обід» та балет-триптих «Перехрестя», режисер Олег Сенцов — за художні фільми «Гамер» і «Носоріг», артистка Анжеліна Швачка — за виконання провідних партій в оперних виставах та популяризацію української музичної спадщини.

Утім, урочистості були б неповними без згадки про тих наших співвітчизників, сотень патріотів, які нині перебувають у ворожому полоні й неволі. Їхня «вина» полягає лише в тому, що вони безстрашно обстоюють територіальну цілісність Української держави, її суверенітет і європейський шлях розвитку. Серед них і цьогорічний лауреат — кінорежисер Олег Сенцов.

Тривалий шлях додому

Петро Порошенко переконаний, що український режисер Олег Сенцов, якого незаконно засудило російське кривосуддя, обов’язково повернеться в Україну із сибірської неволі. І особисто Президент, і величезна кількість громадських і культурних діячів роблять для цього все можливе.

«На жаль, не можу вручити Олегові заслужений диплом Шевченківського лауреата. Сучасна Росія переплюнула Радянський Союз. За совєтів людей в насильницький спосіб позбавляли радянського громадянства, тепер же навпаки: силоміць проголошують російськими громадянами українських патріотів. Та Олег Геннадійович був, є і буде громадянином України, причому великим її громадянином, — заявив П. Порошенко. — Зараз його етапують до Якутії. Але я переконаний: такий день обов’язково настане, коли Олег Сенцов повернеться на Батьківщину».

Певну інтригу в атмосферу внесла заява Президента, мовляв, «з хвилини на хвилину» з полону бойовиків буде звільнено ще одного українського заручника, якого майже рік тримали в підвалах і катівнях проросійських бойовиків. Можна було лише здогадуватися про особу цієї людини, оскільки прозвучала інформація, що йдеться про українську журналістку. Тільки б не наврочити…

Уже згодом в одній із соціальних мереж Петро Порошенко підтвердив цю довгоочікувану подію: «Журналістку Марію Варфоломеєву звільнено з полону! Пишаюсь її мужністю та силою духу!.. Щойно особисто зателефонував Марії Варфоломеєвій. Багато довелося зробити, щоб звільнити її. Дякую Ірині Геращенко та всім, хто допоміг!»

Бойовики багато разів відкладали обмін або навмисне його зривали. Для звільнення Марії Президент помилував російського громадянина, якого передали на окуповану територію. Такою інформацією поділився на своїй сторінці у Facebook прес-секретар Президента Святослав Цеголко.