ВИНАХОДИ 

Талановиту молодь зацікавлять захоплюючими документальними фільмами

"Наука - це цікаво!" - під таким гаслом у столичному центральному парку культури і відпочинку відбувся українсько-французький пікнік у рамках V Всеукраїнського фестивалю науки. Захід організували Національний центр "Мала академія наук України" за підтримки НАНУ, Інститут обдарованої дитини Академії педнаук, Французький культурний центр, Посольство Франції в Україні та компанія PHYWE (Німеччина).

Робот з інтелектом

Учасників і гостей привітав віце-президент, академік НАН України, знаний фізик-теоретик Антон Наумовець. Директор Націо?наль???ного центру "Мала ака?демія наук України" Оксен Лісовий наголосив, що "Науковий пікнік" - відомий формат, і подібні речі проводяться і в інших країнах Європи. "Але за кордоном ці заходи далеко не такі масштабні, як у нас. Мала академія наук, якій немає аналогів не тільки на пострадянському просторі, а й в усій Східній Європі, виховує найкращу, найрозумнішу молодь. Адже наука - це загадковий світ, повний таємниць", - переконаний він.

Гості свята мали змогу відвідати численні павільйони, стежити за науковими експериментами, по-новому відкриваючи для себе, здавалося б, знайомі явища й закономірності. Строкатий людський потік сповнював Алею науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН. Юні дослідники охоче презентували широкому загалу свої проекти, розробки й винаходи. Наприклад, учень ЦНТТМ "Сфера" Марк Пржевальський представив прилад "Електронний курець", розроблений для наочної демонстрації шкідливості паління. Десятикласниця київської школи N 145 Олександра Янг за допомогою хімічних реакцій визначала рівень кисню в озерах Деміївки та Нивок. Винахід одинадцятикласника цієї школи Олександра Давидова під назвою "Таратайка" порадував око відвідувачів - самохідний візок на електротязі покликаний навчати дошкільнят водійській майстерності, а також допомагати людям з обмеженими можливостями - приміром, у супермаркеті. А від стильних смарагдових еко-сумок, створених старшокласниками Київського фінансового ліцею, взагалі важко було відірвати погляд.

Відчути себе справжнім інженером-конструктором, спробувати розробити унікальні рухомі машини та механізми можна було під час майстер-класу з робототехніки. Ця галузь активно розвивається в Україні. Сучасні технічні можливості дозволяють дітям конструювати роботів, які керуються лише власним інтелектом, отримуючи дані з датчиків освітлення, відстані, дотику та звуку.

Кіно про... хімію

У "Науковому пікніку" взяли участь видатні науковці не лише України, а й Франції, зокрема, хіміки. Адже 2011 рік проголошений ЮНЕСКО Міжнародним роком хімії. З цієї нагоди аташе з наукової та університетської співпраці Посольства Франції в Україні Гійом Колен представив спільний проект з МАН. У його рамках учений Франсіс Ензель, керівник департаменту Центру наукової культури міста Орлеан, привіз до Києва наочну експозицію "Усе це хімія". Вона складається з 12 експериментів, які в доступній формі допомагають зрозуміти механізми деяких хімічних процесів. Серед експонатів - зразки п'яти штучно синтезованих запахів, які нагадують гвоздику чи корицю, мильні бульбашки чудернацьких форм, воднева батарейка, пігменти та смоли в ультрафіолетовому промінні тощо.

Цьогоріч відзначається й сота річниця вручення Нобелівської премії в галузі хімії Марії Складовській-Кюрі - першій жінці-викладачу на фа?куль?теті при??родничих наук у Сорбонні. Цій легендарній жінці на фестивалі присвятили окрему виставку в супроводі лекції президента Хімічного товариства Франції, професора Армана Латта. "Поєднання наукового й розважального форматів - вдале рішення. Надзвичайно важливо зацікавити молодь наукою, тож такі заходи дуже дієві. Ми тісно співпрацюємо з вашою країною, особливо в галузі хімії. Навіть у моїй лабораторії працюють двоє українців: один - з Києва, інший - з Донецька", - ділиться враженнями пан Латт.

У рамках фестивалю розпочав роботу перший в Україні "Кінотеатр на колесах" документального і науково-розвивального відео. Проект спрямований на популяризацію науки серед молоді за допомогою демонстрації захоплюючого наукового кіно вітчизняного та закордонного виробництва. Учасники фестивалю переглянули один з таких фільмів - "Клей", створений Національним центром наукових досліджень Франції. Він розкриває таємницю процесу склеювання - від історії винаходу до механізмів дії.

- Документалістика, особливо яка транслюється в телеефірі, на жаль, часто буває псевдонауковою. Проте існує величезна кількість фільмів, передач, що базуються на наукових гіпотезах, систематично й повно викладають знання. Ми добираємо такі фільми, залучаємо експертів - учених, академіків, - що перевіряють їх на достовірність. Запрошуємо фахових лекторів, які під час показу коментують стрічку, ведуть діалог з аудиторією, - розповідає ідейний натхненник проекту, директор НЦ "Мала академія наук України" Оксен Лісовий. - Подібні кінотеатри вже давно працюють в усьому світі. Приміром, у Лондоні в Музеї науки діє кінотеатр на 450 місць, де демонструють наукове кіно у форматі 3D. А в Парижі на території Містечка науки і техніки працює науковий кінотеатр "Жеод" на 400 місць. Для України наш "Кінотеатр на колесах" - перша ластівка. Плануємо об'їхати всю країну, а надто - невеликі містечка, де немає наукових установ, зацікавити тамтешню молодь.

Щодо учасників "Наукового пікніка", то можна з певністю сказати: жаринка пізнання в цих хлопцях і дівчатах уже не згасне. Своїми роботами та завзяттям вони ще раз довели: наука - це не просто цікаво, наука - це модно!