На Луганщину прибула делегація з Рівненської області, яка за часів АТО вперше привезла гуманітарний вантаж саме для мирного населення, яке живе неподалік лінії розмежування та поблизу кордону з Російською Федерацією.

«Хочемо покласти початок, надати імпульс для співпраці всіх українських областей у допомозі Луганщині та Донеччині, щоб якнайшвидше запанував мир на всій українській землі. Щоб відновити територіальну цілісність нашої держави, щоб люди, які живуть тут, відчули себе українцями, що ми всі не байдужі до їхньої долі, що горе прийшло саме на луганську землю», — розповів у Сєверодонецьку голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.

Олександр Середа показує пакунок від Великомидської загальноосвітньої школи. Фото автора

За його словами, щоб поїхати на Луганщину не з порожніми руками, в області оголосили акцію «Не будь байдужим». У ній узяли участь шість районів із 16 і зібрали понад 60 тонн гуманітарного вантажу. Допомогу призначено жителям Новопсковського, Попаснянського та Станично-Луганського районів.

«Діти збирали допомогу для однолітків з Луганщини: шкільне приладдя, починаючи від зошитів і закінчуючи рюкзаками, — розповідає голова Костопільської РДА Олександр Середа. — Наша ідея така: щоб дівчатка та хлопчики почали спілкуватися, листуватися. Тож ми привезли листи від них, а також подарунки. Думаю, що в майбутньому це має перерости у зустрічі дітей з гостюванням та проживанням. Рівненські діти їздять нині по усьому світі, живуть у сім’ях в Канаді, Англії, Америці, але чомусь не спілкуються і не живуть у наших сім’ях діти з Донеччини та Луганщини. І так само наші мали б поїхати і побачити, як живуть люди Донбасу».

Олександр Середа показує пакунок від Великомидської загальноосвітньої школи Костопільського району Рівненщини. А потім кидається допомагати колегам, які перевантажують з однієї фури до другої… дубові хрести. «Ми привезли з собою дві каплички, які поставлять на КПВВ у Станиці Луганській та у Золотому, і сім хрестів, які пропонуємо змонтувати у населених пунктах, як це роблять у нас. Такою особливою бачимо свою місію», — пояснив Олексій Муляренко.

Голова Луганської ОДА Юрій Гарбуз вдячний гостям, багато з яких на буремний схід приїхали вперше. «Дякую нашим друзям з Рівненщини за гуманітарну допомогу для мирних людей, що живуть на лінії вогню. На жаль, до нас на схід друзів з інших областей кличе війна, але ми все робимо для миру», — підкреслив Юрій Гарбуз.

У межах відвідин Луганщини гості з Рівненщини підписали угоди про співпрацю між Рокитнівською РДА Рівненської області та Новопсковською РДА Луганської, Костопільською та Попаснянською  райдержадміністраціями, а також між двома областями. За словами очільників областей, це тільки початок співпраці.