НАПІВЛЮСТРАЦІЯ

Суд Алмати призупинив на півроку діяльність опозиційної Комуністичної партії Казахстану

Однак націоналістів, дисидентів і просто свідомих просимо надто не обнадіюватися. Розставання з апологетами минулого не таке вже й просте. Щодо конкретної ситуації у державі, на території якої колись була одна з республік СРСР, де керівна і спрямовуюча роль належала КПРС, заборона може бути оскаржена. Та й на повноцінну люстрацію, на жаль, процес не тягне. 

Доступний для ознайомлення в Інтернеті статут КПК зокрема зазначає, що оновлена Комуністична партія Казахстану є продовжувачем ідейних і політичних традицій Комуністичної партії Казахстану, бойового загону КПРС. Однак формально суд ухвалив своє рішення, вважаючи, що КПК та її члени беруть участь у діяльності незареєстрованого громадського об’єднання Народний фронт — Халик майдани.

Так от, за словами першого секретаря ЦК КПК Газіза Алдамжарова, якого суд ще й оштрафував на 10 мінімальних розрахункових показників (15,12 тисячі тенге, близько 102 доларів), це звинувачення не відповідає дійсності. Адже Компартія може вступати в інше об’єднання, створювати блоки тільки за рішенням з’їзду. А оскільки рішення з’їзду немає, у діяльності створюваного Народного фронту він, мовляв, бере участь особисто, а не як лідер партії. Крім того, лідер КПК нагадав, що у Народного фронту ще не ухвалений статут, а отже, й предмету розмови не може бути.

На думку Алдамжарова, рішення суду політично мотивоване і пояснюється бажанням влади послабити створюваний Народний фронт, головною метою якого є забезпечення участі спостерігачів від опозиції на всіх 9,5 тисячі виборчих дільницях країни, в тому числі на майбутніх виборах до Мажилісу — нижньої палати парламенту Казахстану.

Як зазначив один з відомих казахстанських блогерів Р. Теміргулієв (нині модним стало дослухатися до виразників думок інтернетспільноти), процедуру так званого «очищення» пройшли багато країн Східної Європи, та в кожній вона відбувалася по-своєму. Сутність зводилася до одного: особи, які заплямували себе співпрацею, негласним, кажучи по-нашому — стукацтвом з політичною поліцією, або особи, безпосередньо причетні до злочинів проти власного народу, були позбавлені можливості обіймати будь-які державні пости. Тих, хто активно порушував це питання у Казахстані, більше турбувала можливість у майбутньому залучити до відповідальності представників нинішньої влади.

Щодо актуальності люстрації, то, вочевидь, робити це ніколи не пізно. Згадаймо хоча б нещодавнє рішення парламенту Грузії, який в ухваленій Хартії Свободи передбачає серед іншого і люстрацію колишніх співробітників спецслужб СРСР, а також Колишніх вищих посадових осіб компартії та комсомолу. З розумінням сприйняла процеси очищення від минулого і громадськість країн Східної Європи та Балтії.