СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Наші співвітчизники небайдуже ставляться до якості питної води та водопостачання, тож левова частка звернень, які надійшли на урядову «гарячу лінію» за 10 місяців, — з  цього аспекту.

Як повідомили редакції, протягом цього року до Центру надійшло 76 звернень від громадян, у яких вони порушують теми екології, пов’язані з забрудненням водних об’єктів. З них у 44 зверненнях ішлося про забруднення як головних водних артерій країни (Дніпро, Десна, Дністер), так і невеликих річок та їхніх приток (Сіверський Донець, Тетерів, Тисмениця, Горінь, Унава та інших), а 22 звернення стосувалися забруднення озер (у м. Києві, Київській, Хмельницькій, Вінницькій, Харківській областях).

Одним із головних чинників, який впливає на забруднення водних об’єктів (відповідно і на якість питної води, яку споживають українці), є виробнича діяльність підприємств, недотримання ними норм утилізації відходів, а також забруднення каналізаційними та іншими побутовими відходами. Якщо користувачі водопроводів сподіваються на їх очисні споруди, то для тих, хто користується криницями, ситуація набагато гірша.

Промислові відходи не повинні потрапляти у воду. Фото Володимира ЗАЇКИ

Мешканець м. Мелітополя Запорізької області повторно звернувся з приводу потрапляння каналізаційних стоків до балки Кізіярської. Заявник самостійно звертався до КП «Водоканал», але відповіді не отримав. Після розгляду звернення Мелітопольська міська рада повідомила, що було створено тимчасову комісію для перевірки цих фактів. За результатами її роботи встановлено, що скидання каналізаційних стічних вод до балки Кізіярської припинено. Зворотним зв’язком підтверджено позитивне вирішення питання.

Наслідками забруднення навколишнього природного середовища є зниження якості води, призначеної для споживання. Про це свідчать 70 звернень, у яких громадяни скаржилися на не придатну для споживання воду з водопровідних кранів у їхніх квартирах (зокрема невідповідність кольору, смаку та запаху, з перевищенням концентрації допустимої норми хімічних речовин, порушення правил і норм при знезаражуванні хлором). Найбільше скарг на порушення вимог до якості води зареєстровано з м. Києва (17,1%), Дніпропетровської (15,7%), Луганської (14,3%), Донецької (12,9%) та Запорізької (11,4%) областей.

Громадян непокоїть також погіршення стану питної води у процесі транспортування і подачі її споживачам. Так, у зверненнях громадян (411) порушено питання ремонту або заміни труб водопостачання, будівництва або реконструкції систем водопостачання та водовідведення (дренажних систем, насосних станцій, каналізаційних колодязів).

Жителька Дніпропетровської області звернулася у зв’язку з припиненням водопостачання у селі, де вона проживає. На її попереднє звернення до сільського голови не було належного реагування. Районна державна адміністрація повідомила, що рішенням сесії сільської ради виділено кошти на заміну водопроводу. Згідно з інформацією сільської ради, водопостачання в цьому селі відновлено. Зворотним зв’язком встановлено позитивне вирішення питання.

Надійшла значна кількість звернень від мешканців Херсонської області з проханням налагодити систему водовідведення у  с. Великі Копані Цюрупинського району (27 звернень), с. Більшовик (3 звернення).

Не залишається поза увагою громадян питання функціонування бюветів. У 27 зверненнях, з них 70 % від мешканців м. Києва, громадян турбують питання проведення ремонту тих, що вже існують, та встановлення нових бюветів.

Тож забезпечення населення якісною питною водою потребує розв’язання низки проблем у сфері житлово-комунальних послуг, підтримання її стабільного рівня, поліпшення надійності функціонування систем водопостачання та водовідведення населених пунктів, запобігання загостренню санітарно-епідеміологічної ситуації.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 5 818 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями. Порівняно з попереднім тижнем (5 363)  їхня кількість збільшилася на  8,5%. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком:понеділокп'ятницяз8:00 до 21:00,суботаз8:00 до 19:00.