ЕКСПЕРТИЗА

Прем’єр заявив, що питання якості промислової та харчової продукції перебуває на особливому контролі Кабінету Міністрів

Для малечі нові іграшки, напевно, найбільша радість у житті. Проте вони та інші промислові товари для дітей, як виявилося, загрожують здоров’ю. У цьому переконався Прем’єр-міністр Микола Азаров, ознайомившись з результатами тестування якості та безпечності дитячих товарів, яке провело ДП «Укрметртестстандарт».

З тиждень тому глава уряду дав особисте доручення Державній інспекції з питань захисту прав споживачів протестувати товари для дітей, які продаються у торговельних точках Києва та області. Результати виявилися невтішними — дев’ять з десяти відібраних зразків іграшок не відповідають вимогам держстандартів. Більше того, на перший погляд непогані вироби несуть загрозу здоров’ю дітей…

Пекельне брязкальце

Поки Прем’єр ознайомлювався з результатами тестування дитячого одягу та взуття, фахівці «Укрметртестстандарту» показали журналістам неякісні цяцьки та пояснили чому вони небезпечні. Здебільшого ці іграшки не витримують стандартів міцності: вони досить легко ламаються та рвуться. Тому діти можуть травмуватися або скалічитися  дрібними пластиковими та металевими деталями, можуть їх і ковтнути, що призведе до пошкодження гортані чи навіть удушення. Якщо поряд не буде дорослих, дитина може померти. З фарбами на іграшках теж не все гаразд: на деяких екземплярах виявили надмірну концентрацію свинцю та хрому. А це може негативно вплинути, зокрема, на обмін речовин дитини.

Увагу кореспондента «УК» привернуло на перший погляд невинне брязкальце, під яким був напис «Ризик травмування слухового апарату». На запитання, що мається на увазі, фахівець підприємства без зайвих слів струсонув брязкальцем біля вуха журналіста. Ефект — приголомшливий. Децибели настільки зашкалювали, а звук був таким відразливим, що дівчина-журналіст, яка була поряд, підстрибнула на кілька сантиметрів. Коли до лабораторії прийшов Микола Азаров, йому теж продемонстрували таке «звукове шоу».

«А тепер уявіть, що таке брязкальце з дитиною практично від самого народження. Тут варто запитувати, чому багато дітей виростають нервовими та неврівноваженими. Цей звук не кожен дорослий витримає», — зазначив начальник науково-дослідного центру випробувань продукції Володимир Семенович.

За його словами, така небезпечна продукція підлягає повній утилізації. Проте лояльне законодавство грає на руку недобросовісним виробникам та дистриб’юторам. Вони користуються шпаринками у законах, тож вилучити неякісний товар дуже важко. До того ж, часто-густо, на етикетках не вказується виробник, а лише країна походження. До речі, представлені зразки небезпечних іграшок було вироблено не лише в Китаї а й, хоч як це прикро, в Україні.

             

А ці іграшки годяться для дітей? Фото Володимира ЗАЇКИ

Останнє попередження

Микола Азаров заявив, що він приголомшений від побаченого. «Жодна країна, яка себе поважає, не дозволяє так знущатися над власним народом. Я надзвичайно гостро ставлю це питання, і ми підемо на жорсткі заходи. Розробимо такі законодавчі та нормативні документи, які унеможливлять потрапляння неякісних товарів на наш ринок», — зазначив глава уряду.

Він попередив виробників та продавців небезпечного мотлоху: «Я звертаюся до наших виробників, звертаюся до представників торговельних мереж, які купують та реалізують таку продукцію: давайте по-доброму домовимося цього не робити. Щоб у вас не було збитків у майбутньому, зупиніться зараз». При цьому Микола Азаров зауважив, що він максимально підтримує дерегуляцію підприємницької діяльності, окрім тих видів, які стосуються здоров’я та безпеки громадян, тим паче дітей.

Прем’єр також заявив, що питання якості промислової та харчової продукції перебуває на особливому контролі Кабінету Міністрів: «За якість продукції ми взялися всерйоз і надовго, і нехай ніхто не думає, що це тимчасове явище».

Бюджет буде реалістичним

На брифінгу журналісти поцікавилися  у глави уряду процесом підготовки держбюджету на наступний рік з урахуванням ціни на російський природний газ. Микола Азаров повідомив, що скорше за все Кабмін розгляне бюджет наступного понеділка, після чого представить його на розгляд Верховної Ради. Він підкреслив, що затягувати прийняття головного кошторису країни через газові переговори з Росією нерозсудливо.      

«З прийняттям бюджету відтягувати не можна, наступний тиждень — останній сесійний тиждень. Нам потрібно приймати держбюджет, оскільки від нього залежить прийняття всіх місцевих бюджетів. Бюджет потрібно прийняти до Нового року. Він має бути реалістичним. Якщо треба буде платити 400 доларів за газ, значить стільки і будемо платити. У нас немає іншого виходу», — зазначив Прем’єр.

Однак він підкреслив, що у разі перегляду газових контрактів 2009 року, всі показники держбюджету будуть переглянуті, і відповідні зміни будуть внесені на розгляд парламенту.