Візити Президента України в Європу стали вже традиційними. Щоправда, хотілося б, щоб метою цих поїздок став не пошук союзників у боротьбі з агресором, а пошук ділових партнерів і підписання угод про економічне співробітництво. Шкода, але поки що такої можливості не маємо. Тож і дводенний візит до Німеччини був спричинений пошуком мирного врегулювання конфлікту на Донбасі й намаганням заручитися підтримкою цивілізованого світу проти наступу варварів, які перекроюють повоєнний після 1945 року устрій Європи.

У Берліні Петро Порошенко зустрівся з Федеральним президентом ФРН Йоахімом Гауком і поінформував того про ситуацію на Донбасі, наголосивши на необхідності звільнення всіх заручників.  Йшлося і про порушення прав людини, і переслідування української церкви на окупованих територіях. За таких умов сторони зійшлися на тому, що слід продовжити і навіть розширити санкції проти Росії.

Як передає прес-служба Президента, співрозмовники обговорили й перспективи подальшого розвитку українсько-німецьких відносин. Петро Порошенко подякував за надання допомоги — 500 мільйонів євро, а також за ту підтримку, яку держава і німецьке суспільство, зокрема й українська громада, надають військовим, пораненим у зоні АТО.

Ще насиченішими були переговори з Федеральним канцлером Ангелою Меркель. Головною їх темою стало обговорення плану мирного врегулювання на Донбасі й стан виконання мінських угод. На спільній прес-конференції Ангела Меркель засвідчила свою повагу українському Президентові та парламенту за зусилля, яких вони докладають, щоб досягнути миру на Донбасі.

Не забула канцлер і про Крим, річниця анексії якого припала на ці дні. Вона зазначила, що рік тому з порушенням міжнародного права півострів загарбали, і наголосила: світове співтовариство про це не забуває, адже такі дії «ставлять під сумнів європейський і світовий порядок».

Ангела Меркель робить усе можливе, щоб мирним шляхом забезпечити повагу до суверенітету й територіальної цілісності України. У разі грубих порушень мінських домовленостей з боку агресора санкції проти Росії посилять, запевнила канцлер.

Президент поділяє таку точку зору, однак вважає, що показником для скасування або посилення санкцій має бути виконання мінських угод, а не наступ на Маріуполь. При цьому він зазначив, що за умови виконання мінських угод можливе лише часткове скасування санкцій, решту, пов’язану з анексією Криму, можна зняти лише після його визволення.

Що ж до забезпечення миру на Донбасі, то ні Президент України, ні канцлер Німеччини не бачать альтернативи мінським угодам. «Ми зробимо все можливе, щоб забезпечити виконання режиму припинення вогню, відведення важкої техніки і артилерії, негайне звільнення заручників і перехід до політичного процесу», — заявив Петро Порошенко і додав, що наші партнери мають пам’ятати: Україна веде боротьбу не лише за захист свого суверенітету, територіальної цілісності й свободи — вона бореться за глобальну безпеку.

У цьому глава держави намагався переконати й голову німецького Бундестагу Норберта Ламмерта, Співрозмовники відзначили інтенсифікацію міждержавного діалогу, наголосили на необхідності активізації співпраці між парламентами й обговорили фінансове співробітництво.

Під час розмови з федеральним міністром оборони Німеччини Урсулою фон дер Ляєн, яка відбулася у госпіталі Бундесверу, де Петро Порошенко оглянув приймальне відділення невідкладної медичної допомоги, йшлося про надання допомоги пораненим українським військовим і активістам Майдану.