РЕГІОН

Модернізація агропромислового комплексу забезпечить продовольчу й цінову стабільність на сільськогосподарському ринку країни
 

Перебуваючи з робочою поїздкою у Криму, Прем’єр-міністр Микола Азаров  взяв участь в урочистому відкритті заводу з очищення насіння в селі Джерельне Сімферопольського району.

Сучасну лінію «Petkus», встановлену на заводі ТОВ «Антей», призначено для очищення насіння зернових, олійних і технічних культур. Її  продуктивність становить майже 50 тонн на добу, а за сезон вона здатна очистити 5 тис. тонн насіннєвого матеріалу.

Як розповів генеральний директор компанії «Скворцово» Віталій Поліщук, до складу якого  входить «Антей», таке сучасне обладнання дасть підприємству змогу виробляти високоякісний посівний матеріал зернових і кормових культур та забезпечити не лише власні потреби, а й продавати іншим господарствам, не допускати змішування сортів сільськогосподарських культур. У найближчих планах ТОВ «Антей» реконструкція існуючих майданчиків для тимчасового зберігання насіння і будівництво лабораторії.

Обговорюючи досягнення, Микола Азаров зазначив, що при роботі на повну потужність цей завод зможе задовольнити потреби автономії в елітному насінні на 50%. «Маючи два таких заводи в Криму, зможемо повністю закрити потребу регіону в елітному насінні, що дасть змогу збільшити врожайність навіть у таких складних умовах, які ми мали восени, взимку й навесні», — зазначив глава уряду.

Це елітне насіння стане в пригоді не лише Криму. Фото Олега МАРКЕВИЧА

При цьому, на його думку, в країні настільки ємні перехідні запаси продовольчої пшениці, кукурудзи, що уряд спокійно дивиться у наступний рік. Микола Азаров також упевнений, що й цього року буде зібрано добрий урожай.

Прем’єр переконаний, що використання нових технологій у сільському господарстві та модернізація агропромислового комплексу загалом дадуть змогу не лише збільшити обсяги виробництва продукції, а й забезпечать продовольчу і цінову стабільність на сільськогосподарському ринку країни.

Прикладом цього може слугувати нове підприємство, що сьогодні має не лише сучасну лінію з очищення насіння, а й закінчений цикл виробництва —  від вирощування зерна до виробництва продуктів м’ясопереробки. При цьому тут успішно реалізують програми уряду з розвитку сільського господарства, зокрема програму збільшення поголів’я великої рогатої худоби.

Микола Азаров зазначив, що урядові програми, які реалізують у сільському господарстві країни, вже мають певну позитивну динаміку. Зокрема, почалося збільшення кількості поголів’я великої рогатої худоби. 

«20 років у нас фіксувалося зниження поголів’я — з 25 мільйонів воно скоротилося до менше як 5 мільйонів. Нині вперше почався приріст, хоча повільно, але він почався», — констатував Микола Азаров.

Він зазначив, що збільшення поголів’я великої рогатої худоби забезпечить зростання обсягів виробництва м’яса і, відповідно, збалансованіший раціон харчування українців. «Ми споживаємо яловичини в три рази менше за необхідні норми. Тому перед нами стоїть дуже велике завдання», — сказав Микола Азаров.

У свою чергу міністр аграрної політики і продовольства Криму Валерій Кравець повідомив, що цього року, окрім державної підтримки, в бюджеті автономії закладено кошти на виплату дотацій фермерам за утримання молочного поголів’я худоби. Передбачено й фінансову підтримку сільгоспвиробникам шляхом здешевлення кредитів.

У розмові з працівниками не оминули й газового питання, адже не за горами опалювальний сезон. Микола Азаров заявив, що Україна купуватиме рівно стільки російського газу, скільки потрібно для забезпечення житлово-комунального господарства, народного господарства і підготовки до зими, і ні мільярда більше.