ЗАКОНОДАВСТВО

Кабінет Mіністрів вніс зміни до статті 143-ї Сімейного кодексу щодо обов’язку батька забрати дитину з пологового будинку, якщо цього не зробила матір 

Доповнено Порядок провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини. Зокрема, додані положення, що врегульовують механізм повідомлення батька, який не перебуває у шлюбі із матір’ю дитини, про його обов’язок забрати немовля з пологового будинку чи іншого закладу охорони здоров’я, якщо мати її залишила. Прийняття цього акта сприятиме захисту права дитини на проживання в сім’ї разом з батьками або в родині одного з них та права на піклування батьків.

Отже, якщо мати, яка не перебуває в шлюбі, не забрала дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я, адміністрація закладу негайно повідомляє про це службу у справах дітей. Та, у свою чергу, протягом семи днів з дня надходження такого повідомлення подає запит до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем державної реєстрації народження дитини.

Якщо з матір'ю не скалося, повне право піклуватися про дитину надано батьку. Фото з сайту prodetey.ru

Як зазначено в тексті документа, після надходження від відділу державної реєстрації актів цивільного стану повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про реєстрацію народження дитини із зазначенням відомостей про батька, записаних на підставі статей 126 і 128 Сімейного кодексу, служба у справах дітей вживає заходів до з’ясування його фактичного місцезнаходження та надсилає (вручає) йому письмове повідомлення про обов’язок забрати дитину для утримання й виховання з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я.

У повідомленні служба у справах дітей зазначає відомості про дитину, адресу закладу охорони здоров’я, де перебуває дитина, строк, протягом якого необхідно забрати немовля, а також роз’яснює правові наслідки у разі, якщо батько відмовиться забрати сина або дочку у визначений строк.