ЗДИРНИЦТВО

Як шахрайські компанії під надуманими приводами  вимагають у пенсіонерів гроші

Мешканка Кривого Рогу, пенсіонерка Ніна Ткач, як людина старого гарту, завжди була справним платником по рахунках за комунальні та банківські послуги. І несподівано на початку квітня 2011 отримала лист від ТОВ «Фінансова компанія «Кредит-Капітал», яка за борг в 64 грн 55 коп. загрожувала їй різними фінансовими карами, аж до арешту майна.

Переглянувши квитанції за останні роки, Н.Ткач не виявила жодного відтермінованого платежу на адресу суворої компанії. З реквізитів для оплати призначення платежу випливало, що 64,55 грн вона нібито заборгувала ТОВ «Рікона» (кабельне телебачення), від імені якої і виступає невідома їй компанія.

ТОВ «Фінансова компанія «Кредит-Капітал» інформувала, що внаслідок невиконання Н. Ткач зобов’язань справу з її заборгованості передано в роботу департаменту фінансово-економічної безпеки. Чекайте візиту групи інспекторів протидії фінансового шахрайства за місцем вашого проживання та роботи з виявлення та огляду вашого майна, а також можливості його подальшого арешту і конфіскації виконавчими службами в разі відповідного рішення суду. Єдина можливість скасувати візит групи інспекторів — сплатити борг.

Що не рядок — вирок злісному неплатнику. Крім того, у листі повідомляється, що «на ваше майно буде накладено арешт органами Державної виконавчої служби на основі отриманого рішення суду». І ваші дані будуть поставлені на контроль в Особливому відділі обробки даних Державної прикордонної служби — вам будуть заборонений будь-який виїзд за кордон і під час спроби перетнути кордон ваш закордонний паспорт буде вилучено». І посилання на закон.

Після таких погроз законослухняний, але малознайомий з юридичними тонкощами громадянин, може побігти платити ці нещасні 64,55 грн. Було б зрозуміло, якби подібні загрози адресувалися більш-менш успішному бізнесменові середньої руки. Але загрожувати подібним чином пенсіонерці... Щось тут не так.

На думку начальника Криворізького міського управління юстиції Івана Стельмаха, це шахрайство чистої води. «Ніні Ткач я рекомендую звернутися до правоохоронних органів, щоб вони розібралися в цій ситуації і припинили подібні дії «Кредит-Капіталу». На сьогодні є дуже багато запитань і виконавчих документів щодо самої цієї компанії. Вона виставляє невеликі суми, через які пенсіонери, як найзаконослухняніші та найакуратніші платники, судитися здебільшого не будуть. Спокій для них дорожче. Тут суто психологічний розрахунок — якщо хоча б тисяча осіб сплатить по 65 грн, це вже 65 тисяч гривен чистого доходу!», — вважає І. Стельмах.

Начальник Криворізького міського управління юстиції пояснив, що виконавча служба ні до кого не прийде, поки не буде рішення суду: «Якщо рішення суду немає, то і питань немає».

Багато незрозумілого й у реквізитах для платежу. Якщо одержувач ТОВ «Фінансова компанія «Кредит-Капітал», то чому призначення платежу — погашення заборгованості ТОВ «Рікона»? І при чому тут Львів до Кривого Рогу? А в документі, надісланому Н. Ткач, зазначений львівський номер телефону. Хоча лист зареєстровано... в Києві. Тобто, ця підозріла мережа базується в Києві, Львові, Дніпропетровську і Кривому Розі?

- Є запитання і до ТОВ «Рікона». На якій підставі база даних його клієнтів передана якійсь компанії? З цим теж повинні розібратися правоохоронні органи. Бо це звичайне здирництво, і ніщо інше, - говорить І. Стельмах.

Порада проста. Якщо вам надійде поштою подібний «лист щастя», викиньте його у відро для сміття. А краще віднесіть у відділення міліції із заявою про вимагання. Нехай наші правоохоронці ловлять шахраїв і здирників, яких розвелося нині, як грибів після дощу. 

Олег ПАВЛОВ
для «Урядового кур’єра»