Відкриваючи учорашнє урядове засідання, глава уряду Володимир Гройсман назвав пріоритети держбюджету-2017 і висловив сподівання, що уряд внесе до Верховної Ради реалістичний проект вчасно, тобто у вересні. У межах формування проекту державного бюджету на наступний рік Кабмін  уже визначив пріоритетні сфери розвитку держави й оціночні обсяги фінансування ключових галузей економіки. За словами Прем’єра, найбільший пріоритет бюджету — фінансування армії і безпеки розміром не менш як 5% ВВП. 

Другий за важливістю пріоритет — розвиток доріг та інфраструктури. За розрахунками уряду, обсяг фінансування Дорожнього фонду в 2017 році становитиме не менш як 14 мільярдів гривень без урахування коштів міжнародних фінансових організацій.

Особливу увагу уряд надасть підтримці фермерських господарств, спрямувавши на це не менш як 5,5 мільярда гривень. 

Крім того, уряд запропонує збільшити в 2017 році фінансування дипломатичних представництв України, а до кінця цього року сформує мережу торговельних представництв України за кордоном, які будуть ефективним інструментом просування і підтримки української продукції на міжнародних ринках. 

Прем’єр також зазначив, що уряд і надалі зміцнюватиме децентралізацію країни. І, звісно, напередодні першого вересня глава уряду запевнив, що в наступному кошторисі освіта не буде поза увагою. Заплановано підвищення зарплат тим, хто вчить і виховує наступні покоління українців. Він запевнив, що вважає це одним із головних завдань для себе, а тому боротиметься, щоб оплата праці тих, хто навчає і готує дітей до гідного майбутнього, була достойною.

«Наш обов’язок — внести державний бюджет у вересні у парламент. Але внести його абсолютно чесним… Розпочати там професійну дискусію і вийти на консолідоване рішення», — підсумував бюджетну тему Володимир  Гройсман.

Він також висловив сподівання, що на новій сесії Верховної Ради, яка відкриється наступного тижня, народні депутати працюватимуть ефективно, а не займатимуться популізмом. «Є законопроекти, які нам потрібно ухвалювати заради людей. Розраховую на те, що з новими силами український парламент на початку нової пленарної сесії демонструватиме свою ефективність. Хоча розумію, що деякі представники після довгого відпочинку з новими силами й натхненням займатимуться популізмом», —  сказав Прем’єр.

Він наголосив, що уряд навесні був сформований на тлі політичної й економічної кризи, але ці чотири місяці він працював. «Ситуація стабільна. Я абсолютно оптимістично дивлюся в осінь», — додав Прем’єр-міністр і висловив сподівання, що до кінця року українська економіка демонструватиме зростання.

Дороги з’являться, коли крадіїв покарають

Значну частину вчорашнього урядового засідання було присвячено  проблемам дорожнього господарства. Та, як зазначив Володимир Гройсман, хоч би скільки говорили про дороги, доки не покарають винних у розкраданні коштів на їх ремонт і будівництво, європейських шляхів не буде. Нині Укравтодор за допомогою фотофіксації береться контролювати стан доріг і виконання ремонту. Про це на засіданні Кабміну в середу заявив виконувач обов’язків голови відомства Євгеній Барах. За його словами, в одній з областей провели експеримент щодо фотофіксації пошкодження доріг і виявили спроби окремих чиновників нажитися на їхньому ремонті. «Що ми насправді отримали: з площі 15 тисяч метрів квадратних ми підтвердили близько 6,5 тисячі. Решти фактично не було», —  розвів руками виконувач обов’язків керівника Укравтодору. За його словами, усі матеріали підготовлено для компетентних органів.  «Рік у рік на одні й ті самі ями можна було кілька разів просити гроші і не ремонтувати  їх. Хочу, щоб цей експеримент поширили в усіх областях», — зазначив Євгеній Барах.

Укравтодор повідомив урядовцям, що знайшов дієвий спосіб наглядати за ремонтом доріг. Фото Володимира ЗAЇКИ

«Тих, хто займається відкатами на дорогах, треба посадити в тюрму», — різко висловився на цю тему Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він закликав не зупинятися на експерименті, а зробити  фотофіксацію  усталеною практикою. Кабінет Міністрів схвалив також Концепцію державної цільової програми «Відновлення та розбудова миру в східних регіонах України».

«Цей документ для того, щоб сконцентрувати зусилля — фінансові, інтелектуальні, людські — в подоланні наслідків кризи у громадах, які нині у східних регіонах на території, не підконтрольній українській владі», — сказав міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш.

За його словами, розробники документа спиралися на міжнародний досвід і методики. Українські експерти залучали до роботи світових фахівців. Міністр наголосив, що проекти з відновлення українських територій влада втілює в життя постійно, попри те, що концепцію уряд розглянув лише 31 серпня.

Також Кабінет Міністрів підтримав запропоновані Фондом державного майна України зміни методики оцінки, впровадження яких дає змогу знизити стартову ціну 99,6% акцій Одеського припортового заводу для повторної приватизації. Схвалили урядовці і розширення переліку об’єктів приватизації, попередньо  схваленого ще 2015 року, продовживши можливість їх продажу на 2017-й.

Спортсменів мотивують гривнею

Міністерство молоді та спорту виступає за створення Державного фонду відновлення та розвитку спортивної інфраструктури. Відповідне рішення ухвалено на вчорашньому урядовому засіданні.

«Потрібно відновлювати спортивну інфраструктуру, створити Державний фонд розвитку та відновлення інфраструктури України, який діятиме як аналог Державного фонду регіонального розвитку», —  сказав міністр молоді та спорту Ігор Жданов. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман підтримав профільного міністра і зазначив, що необхідно акумулювати кошти для відновлення спортивної інфраструктури країни.

Змінити підходи до фінансування спорту державу змушують і результати виступів українських спортсменів на  змаганнях усіх рівнів. Зокрема вчора Кабінет Міністрів вніс зміни до своєї постанови, якими збільшив удвічі призові переможцям у деяких категоріях. Йдеться зокрема про представників  олімпійських видів, які здобувають нагороди в не олімпійських видах програми. Скажімо, як мікст у біатлоні. Для таких медалістів на чемпіонатах світу винагороду збільшено з 25 до 50 тисяч гривень за перше місце, з 17,5 до 35 — за друге та з 12,5 до 25 — за третє. Призові за перемогу в Кубку світу — з 6 до 20 тисяч гривень, за друге — з 4,5 до 15 і за третє — з 3 до 10 тисяч гривень.