ПАРЛАМЕНТАРИЗМ 

У своєму зверненні до народних депутатів Президент наголошував на їхній відповідальності за впровадження реформ

На урочистому відкритті десятої сесії Верховної Ради шостого скликання, яка відбулася за участю Віктора Януковича, були Прем’єр-міністр Микола Азаров та члени уряду, голова Нацбанку Сергій Арбузов, керівники судової гілки влади, а також глави дипломатичних представництв іноземних держав.

Закон — на боці громадян

Виступаючи у сесійній залі, глава держави зазначив, що 2012-й не буде простим. За рік слід мінімізувати впливи і ризики світової фінансової кризи, зміцнити національний економічний фундамент, а представникам влади — сконцентруватися на вирішенні нагальних питань.

Першочерговим завданням Президент назвав посилення енергетичної безпеки держави за рахунок енергозберігаючих технологій та диверсифікації постачання енергоносіїв. До ВР надійдуть проекти законів, пов’язаних із реформуванням НАК «Нафтогаз України», залученням інвесторів у вугільну галузь, переходом на нову модель енергоринку.

По-друге, слід розвивати національне виробництво на основі ефективної політики імпортозаміщення та посилення експортного потенціалу. Тут потрібен закон «Про державну фінансову підтримку експортної діяльності».

По-третє, для розвитку транспортної галузі Президент запропонував нардепам розглянути документи, які регулюють діяльність залізничного транспорту й морських портів.

У своєму виступі Віктор Янукович окреслив пріоритети у роботі парламенту. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Четвертим завданням Віктор Янукович назвав реформу земельних відносин та відродження села. Тут глава держави попередив: «У прийнятті закону «Про ринок землі» ми не маємо права на помилку. Документ повинен захищати простих селян. Земля — найдорожчий ресурс України. Зробіть правильні висновки, керуючись своїм і міжнародним досвідом!»

У ході реформування сфери ЖКГ уряд підготував низку законопроектів для прозорої роботи об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Незабаром до ВР надійде законопроект «Про комерційний облік теплової електроенергії». Однак ще потрібні закони щодо визначення прибудинкової території та оренди комунальних об’єктів.

Стабільність і прозорість

Для стабільності податкової системи потрібні прості правила гри, а податківці та інші контролюючі органи мають припинити тиск на бізнес, наголосив Віктор Янукович.

А для досягнення нової якості надання держпослуг країні не обійтися без законів про декриміналізацію злочинів, дерегуляцію підприємницької діяльності.

Корупцію в адмінсистемі долатиме Стратегія державної кадрової політики до 2020 р. та нові правила прийому на держслужбу.

Віктор Янукович переконаний: вивести бюджет Пенсійного фонду на бездефіцитний рівень допоможе норма закону про поступовий перерозподіл ставки внеску на пенсійне страхування між роботодавцем та працівником, вдосконалення порядку призначення та індексації пенсій.

Підсумовуючи свій виступ, Президент наголосив: «Ми вперше за останнє десятиріччя маємо широкий консенсус щодо схваленої восени 2011 р. законодавчої бази виборчого процесу. А отже, можливість підготуватися до виборів спокійно, без потрясінь та конфліктів. Хочу звернутися до опозиційних фракцій: повертайтеся до парламенту. Працювати над розвитком країни, підвищенням рівня життя людей — обов’язок усіх народних обранців».

За словами Голови Верхової Ради Володимира Литвина, протягом десятої сесії народні обранці мають розглянути 850 законопроектів.