Ситуація на сході країни настільки складна, що влада України весь час тримає у курсі справи закордонних партнерів, консультуючись телефоном і проводячи численні зустрічі. Ось і цього разу глава нашої держави Петро Порошенко провів зустріч із заступником державного секретаря США Ентоні Блінкеном, який перебував з візитом у Києві.

Президент висловив задоволення рівнем координації і взаємодії між Сполученими Штатами Америки і Європейським Союзом у питаннях мирного врегулювання ситуації на сході України та наголосив на необхідності посилення обороноздатності нашої країни.

Зокрема Петро Порошенко детально поінформував гостя про поточну ситуацію на Донбасі та виконання Україною зобов’язань, досягнутих у Мінську. Чого не можна сказати про російсько-терористичні війська, які демонструють неготовність і небажання відводити важке озброєння під контролем спостережної місії ОБСЄ.

За повідомленням прес-служби Президента, особливе занепокоєння Петра Порошенка спричинило те, що, попри домовленості про звільнення всіх заручників, супротивник ігнорує цю позицію. Найнебезпечніша ситуація довкола льотчиці Надії Савченко, яку незаконно захопили на нашій території і нелегально перевезли до Росії. Звільненню військовополоненої не допомогло навіть особисте звернення Президента до глави сусідньої держави. І ні самого звільнення, ні допуску українських лікарів до полонянки не відбулося. У листі-відповіді щодо подальшої долі Надії президент Росії у звичній йому манері відповів, що рішення «грунтуватиметься на правових нормах і принципах гуманізму». Добре знаючи, що таке «гуманізм» правителя країни-агресора, глава нашої держави заявив, що українська сторона не змириться з такою ситуацією, і продовжить активні дії для звільнення бранки.

Світова громадськість також докладає зусиль задля звільнення Надії Савченко. Фото з сайту todayonline.com

Сторони обговорили також економічну співпрацю. Президент висловив сподівання на позитивні новини щодо надання макрофінансової допомоги нашій країні з боку МФВ і поінформував про останні рішучі дії в законодавчій сфері, спрямовані на стабілізацію валютної курсової політики та поліпшення роботи банківського сектору.

Заступник держсекретаря США від імені керівництва його країни висловив захоплення діями Президента України та мужністю українського народу в протидії агресії, а також наголосив на необхідності подальшої тіснішої координації дій з імплементації мінських домовленостей і контролю за їх виконанням.

Ентоні Блінкен наголосив, що подальші санкції щодо Російської Федерації та їх рівень прямо залежать від дотримання й виконання мінських угод. Він також поінформував про тісну координацію США з Європейським Союзом щодо спільної політики в питанні мирного врегулювання ситуації на Донбасі та стосовно Російської Федерації.

Із заступником державного секретаря США зустрівся й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Сторони обговорили безпекову ситуацію на сході України, зосередившись на необхідності спільної рішучої протидії міжнародного співтовариства агресивній політиці Росії. Важливий елемент цих зусиль — стабілізація економічної ситуації в Україні, на яку спрямовано зусилля уряду з імплементації системних реформ за підтримки міжнародних партнерів.

Як передає департамент інформації та комунікацій Секретаріату КМУ, Арсеній Яценюк і Ентоні Блінкен обговорили й пріоритетні напрями для залучення експертної й технічної допомоги з боку США. Зокрема йшлося про зміцнення обороноздатності, реформи правоохоронних органів, допомогу у фінансовому секторі.